A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A szürke – megfelelő mértékkel használva – a mértéktartó elegancia színe.

A fekete és a fehér határán

Valahol az éjszaka és a hajnal határán szoktuk azt mondani, hogy szürkülni kezd. Nos, a szürkület valóban a fekete és a fehér közötti átmenetet jelenti, és annak minden, nem csupán ötven, árnyalatát. A szürke szín aligha örvend tömeges kedveltségnek, holott a maga semlegességével pompásan megfér a szivárvány szinte minden más színe, s ha jobban körülnézünk, észre fogjuk venni, hogy mennyiféle szürke hemzseg a környezetünkben. 

A szürke a lakberendezésben

A szürke – megfelelő mértékkel használva – a mértéktartó elegancia színe. Fémes csillogása pedig egészen nemes, hiszen az ezüst ragyogását tükrözi vissza. Lévén semleges szín, bármelyik más színnel társítható, és kell is társítani, hiszen a halmozása vagy túlhangsúlyozása depresszív vagy melankolikus érzelmeket ébreszthet. 

A szürkével egyensúlyt tudunk teremteni az enteriőrben, és akad olyan stílus, amely el sem képzelhető nélküle. A modern, minimalista stílus esetében a szürke, a fehér és a halvány bézs összjátéka teremt egy kissé futurisztikus, de kellemesen letisztult atmoszférát. A szürke a beton színe, és manapság a beton burkolólapoknak nagy keletje van. Az ipari környezetből teremtett loft lakásokban a szürkének akár főszerep is juthat, s hatását úgy tudjuk kiemelni, ha hozzá a barnát, a feketét és a fémes csillogást ízléses mértékben adagoljuk. 

A szürkével egyensúlyt tudunk teremteni az enteriőrben.

Mivel a szürke nem rendelkezik „önálló identitással”, szinte minden színnel jól kombinálható, és a legkülönfélébb hatásokat tudjuk vele megkomponálni. A tompa sárgával, vagy naranccsal karöltve harmonikus szobabelsőket tudunk teremteni. Kiváló összhatás érhető el a zöld kombinációjával.  A tengerzöld társaságában elegáns és megnyugtató tereket tudunk létrehozni. Egyenesen a természetet varázsolhatjuk meg egy fűzöld árnyalat társításával. 

A romantikus stílusban is megállja a helyét, ilyenkor a tört fehér, a tojáshéj sárga, és a lágy árnyalatok fogják uralni az enteriőrt. Elegáns, visszafogottan férfias hatást érhetünk el a szürke-fekete kombinációval.    

Amennyiben a púder rózsaszínt kombináljuk a halványszürkével, egészen megkapó, finoman nőies tereket hozhatunk létre. Remekül lehet a vörössel is párosítani. Ebben az esetben vidám, élénk, vitalizáló szobabelsőket alkothatunk, s ezeknek még némi pikáns felhangot is tudunk kölcsönözni.

Nőies, könnyű és életteli hatást érhetünk el a korall és a szürke párosításával, amely napjainkban igen népszerű választás szokott lenni. A tengerkékkel és annak közeli árnyalatival eleganciát és nyugalmat sugárzó környezetet teremthetünk. Még a lila is jól megfér vele, s az összhatás egy fokozottabb elegancia lehet, feltéve, ha a szürke már az ezüst csillogását idézi meg. 

A szürke a nagyobb felületeken is érvényesülni tud: a padló vagy a fal, esetleg a nyílászárók, így a beltéri ajtók színe nyugodtan lehet szürke, csak meg kell hozzá találnunk a helyiséghez méltó, és a hangulatunkhoz, valamint ízlésünkhöz illő ellenpontozó színeket. Nappaliban, konyhában, fürdőszobában és hálószobában egyaránt szépen mutat a szürke padló, amelyet a bútorok ragyogó fehérségével kompenzálhatunk. Lehet a szőnyegünk is szürke, ekkor élénk színű kiegészítőkkel tudjuk feldobni az enteriőrt.

Nappaliban, konyhában, fürdőszobában és hálószobában egyaránt szépen mutat a szürke padló.

Ugyanígy járhatunk el akkor, amikor a szoba falának színe lesz. A kiegészítők gondos megválasztásával remekelhetünk, és semmi gondot nem fog jelenteni a nagyobb felületen megjelenő szürke. Még a gyerekszobában is kísérletezhetünk vele egy-egy pasztell vagy akár élénkebb árnyalat mellett. Mivel a komplementer színe a narancssárga, ezért kettősüknek nagyon erős hatása van a térre. Mértékkel használva látványos és izgalmas szobabelsőket teremthetünk.

Összességében elmondható, hogy a lakberendezésben a szürke kiváló alapszín lehet, és erre az alapra támaszkodva végtelen számú arculatot alkothatunk vele.  

A szürke pszichológiája  

Valószínűleg a szürkéről elsőként csupa negatív fogalom jutna sokunknak eszünkbe. Ilyenkor a hosszú és fénytelen, azaz szürke téli napok jutnak az eszünkbe, és az átlagos, munkával töltött napokat is szürke hétköznapoknak szoktuk nevezni. Ha valakinek a szürkével jellemezzük az egyéniségét, valójában unalmas alaknak nevezzük. A szürke negatív jelentése az unalom, a magány, a közöny, a szomorúság és az elmúlás. Az egyszerűség, a puritánság színe is ez. Sokan érzik úgy, hogy olyan szín, amelynek nincsen igazi karaktere, ugyanakkor körüllengi valami titokzatosság is. A ködből felsejlő alakot is leginkább szürkével tudnánk ábrázolni. Bizonyos fokig rejtőzést segítő szín is. Akire azt mondják, hogy ő a szürke eminenciás – nos, arról igazából azt gondoljuk, hogy ő határozza meg a dolgokat a háttérből. 

Kérdés, van-e a színnek pozitív pszichológiai vonzata? A semlegesség fogalma önmagában rejti, hogy se nem rossz, se nem jó, de a megbékélés már a pozitív tartományba sorolható, akárcsak a nyugalom és a bölcsesség, amely értékében ehhez a színhez kapcsolódik. Kevesen tudják, pedig tény, hogy a szürke színárnyalatok nyugtató hatással vannak az idegrendszerre és a pszichére. Ezek hozzájárulnak a gondolatok rendezéséhez, a pihenéshez, felgyorsíthatják a természetes alvás kezdetét. Használata éppen ezért ajánlható a hálószobákban is. El kell kerülni ugyanakkor a sötét árnyalatinak a halmozását, mert ez már depresszióhoz vezethet. 

A szürke szín használata ajánlható a hálószobákban is.

A szürke szín szimbolikája           

Azt lehet elmondani, hogy ahány kor, és ahány civilizáció, annyiféle jelentése volt és van a szürkének. Az ókorban a szürke szín árnyalatai a szegénységre utaltak, és a koldusokat jellemezték. A középkori Európában viszont szívesen választották a rangos személyek ezt a színt az öltözékükön. 

A keresztény szimbolikában a test halálát és a lélek halhatatlanságát jelképezi a szürke, ezért a szerzetesrendek előszeretettel választották öltözékük színének. A szürke a férfiasság szimbólumává vált olyannyira, hogy a 20. századi egyenruhák közül is sok a szürkére alapozott. A modern, high-tech kedvenc színei közé is beépült, mint a fémes hangulat visszatükröződése. 

Ázsiában a szürke tulajdonképpen az ezüst analógiája, ezért a Tejút és a Hold ábrázolására használják. Érdekes, hogy ott a hamut – amely nálunk valaminek a végét jelképezi – a holló aranyának nevezik, s mint ilyen, a gazdagság jelképe is egyben.  

A modern, high-tech kedvenc színei közé is beépült, mint a fémes hangulat visszatükröződése. 

nyito-lefele-nyil-bibor