A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A tökéletes hálószoba - nem mindegy, hogy hol és milyen közegben történik pihenés.

A pihenés, mint hasznos tevékenység 

A járványról írott cikkemben arra kerestem a választ, hogy miként változik meg a mindennapi környezetünk, s ebben arról is szót ejtettem, hogy felértékelődik az elszeparálódás szerepe, és a kielégítő pihenésnek megnő a jelentősége.

Modern korunkban presztízs értéke volt annak, hogy ki mennyit és mit dolgozik. Ez olyannyira meghatározó volt, hogy bekerült a mentális betegségek közé a munkamánia fogalma. A társadalom azokat becsülte meg, akik azért éltek, hogy dolgozzanak. Az ilyen hajszolt életmódnak természetesen mindannyian megfizetjük az árát. 

A vírusjárvány ezen a területen is korszakváltónak mondható. A hosszú bezártság ugyanis a rengeteg stressz mellett különös módon azzal a jelenséggel is párosult, hogy kialakult a fásultság és a lelki- szellemi fáradtság. A munkában végletekig elcsigázott szervezet sokkal jobban ki van téve a betegségeknek, míg azok, akik tökéletesen ki tudják pihenni magukat, sokkal nagyobb fordulatszámon tudnak pörögni, és ellenállóbbak a vírusokkal szemben. A pihenés napjainkban már nem a lustaság szimbóluma, hanem az a hasznos időszak, amikor testünket, lelkünket regeneráljuk. Ezért aztán nem mindegy, hogy hol és milyen közegben történik pihenés. 

A hálószoba privát szféra.

Távol a közösségi tértől

A lakások központi területe csaknem mindig középen helyezkedik el. Ebben a centrumban van a nappali, az étkező esetleg az amerikai konyhás kialakítású tér. Ez az a terület, ahol a család élete zajlik, ahol a generációk találkoznak, ahol mindig történik valami. A privát terep a hálószoba. Ez a párkapcsolatunk centruma, de ide vonulhatunk el egy fárasztó nap után, és természetesen ez az éjszakai pihenésünk színtere. 

Kezdjük a méretekkel. Amennyiben párban élünk, akkor bizonyára egy francia ágy kerül be a hálóba, és ez máris meghatározza a hálószoba minimális méreteit. Az az ideális, ha három oldalról elérjük az ágyat, s erre minimum 50 cm-es közlekedő útra van szükség. A hálószobának jól zárható beltéri ajtóval kell rendelkeznie, amelyen nem hatol át a folyosó, vagy a szomszédos helyiségek fénye.

A szellőztetés nagyon fontos, nemcsak nekünk, de az ágyneműknek is kell a friss levegő. Ezért egy méretesebb ablak kell erre a helyiségre, amelyik ugyanakkor nagyon jól szigetelt a hidegtől és a zajoktól. Az ágy és az ablak között legyen annyi hely, hogy nyitott szárnyaknál is kényelmesen tudjunk közlekedni. Az ablakon feltétlenül kell egy sötétítő, akár redőny, akár függöny, az a fontos, hogy megfelelő sötétséget biztosítsunk az alváshoz.  Az esti műfények tekintetében is spórolhatunk. A hálószobában a kis fényerejű fali lámpák, esetleg egy állólámpa bőven elegendő. Már ezekkel a kis, fókuszált fényekkel is jól előhangolhatjuk a későbbi alvásunkat. 

A sötétítő a hálószoba nélkülözhetetlen kelléke.

Az ágy mint a hálószoba központi eleme                

A hálószoba központi bútora természetesen az ágy, és ennek nem lehet elég figyelmet szentelni. A tökéletes ágy a kielégítő pihenés alapja. A tökéletes ágy összeállításán nem szabad spórolni. Természetesen vehetünk komplexen kialakított termékeket, de érdemes kicsit elidőzni az ágy fő részeinél, mert itt is a részletekben rejlik az ördög.

Az ágy esetében a méret a lényeg. Az a jó, ha a megfelelő határok mentén minél nagyobb. A legáltalánosabb méret mindenképpen a 180×200 cm, de napjainkban a 200×200 cm méret sem kifejezetten ritka. A matrac mérete az éjszakai pihenésünknek, forgolódásunknak fog majd teret adni lehetőleg úgy, ezzel ne zavarjuk párunkat a pihenésében. Amikor az ágy beszerzésén gondolkodunk, jusson eszünkbe, hogy a matrachoz képest az ágykeret akár 20 centivel nagyobb lehet minden oldalon. Amire a keretek esetében ügyelni kell, hogy stabil legyen, ne mozogjanak az egyes elemek, mert az nemcsak kényelmetlen, de a bizonytalanság érzetét keltheti, és jó esélyünk van rá, hogy mozgolódásnál nyikorogni fog. 

Én a magam részéről azt javaslom, hogy a fejtámla kialakítása ne legyen teljesen függőleges. Amennyiben van egy kellemes dőlésszöge, akkor nem kell kipárnázni a hátunkat az esti olvasáshoz, számítógépezéshez. Az ágykeretek sokféle anyagból készülhetnek, de a legtermészetesebb a fából készült típus. A kárpitozott kereteknél kerüljük a porfogó típusokat. A bőr a legideálisabb bevonat, igaz, ennek van a legborsosabb ára is. 

A matracok kiválasztása döntő lehet a kellemes alvás szempontjából. A rugós matracok kora lejárt. Korábban még gyártottak úgynevezett táskarugós típusokat, de ezekre is jelentősen visszaesett a kereslet.  A vendéglátásban használják a leggyakrabban a szivacsmatracokat, mert ezek a legolcsóbbak, és nem telepszenek meg benne az atkák, ezért az allergiával küzdők előszeretettel választják.  A szivacsmatrac azoknak ajánlható, akiknek nincs semmilyen ízületi vagy vázrendszeri problémájuk.

A matracok kiválasztása döntő lehet a kellemes alvás szempontjából.

Nagy sikerük van a biomatracoknak. Ezek általában latexből, azaz a gumifa levéből, a kaucsuktejből készített habosított tejgumiból és kókuszrostból állnak. A latexet ortopédiai szempontból kifejezetten ajánlani szokták az ortopédusok. A kókuszrostokból álló réteg szintén remek nedvesség- és légáteresztő képességgel rendelkezik, és a kemény anyagban nem maradnak meg az atkák, baktériumok. 

A legkorszerűbb, és a leginkább keresett memóriahabos matrac. Ezt a típust a NASA fejlesztette ki még a 70-es években, és természetesen teret nyert az átlagos fogyasztók piacán is. Ezen a matracon egyenletesen oszlik el a testsúly, nincsenek konkrét nyomáspontok, ezért zavartalan, nyugodt alvást biztosít. A hőre lágyuló, viszkoelasztikus polietilén hab tökéletesen igazodik a test alakjához, ezért manapság ez a lehető legjobb típus, ráadásul különböző keménységi fokozatban kapható, és szinte elnyűhetetlen. 

Még néhány apróság     

A hálószoba másik titka, hogy ne bútorozzuk agyon. Amennyiben nagy ágytartóval rendelkezünk, akkor még a komód beszerzése sem feltétlenül kötelező. A hölgyek számára kialakítható egy kis pipere sarok, fiókos-tükrös szekrénnyel, amelyhez a megfelelő világítás kapcsolódik. Fontos, hogy a közlekedő folyosó akadálytalan legyen, hiszen éjszakai sötétben előfordulhat, hogy ki kell mennünk a vécére. 

A hálószoba színei is meghatározzák a nyugalmunkat. Semmiképpen se használjunk harsány színeket: Ez vonatkozik a falakra, a padlóra, a nyílászárókra, de még a kiegészítőkre is. A pasztellszínek illenek a legjobban a hálószobába. Kedveltek a harmóniát árasztó földszínek is, az olívazöldek, bézsek, homokszínek, barnák, okkersárgák. A fontos, hogy okosan keverjük ezeket a színeket, ezzel is meglelve azt a harmóniát, ami a pihentető alváshoz hozzásegít.

A hálószoba másik titka, hogy ne bútorozzuk agyon.

nyito-lefele-nyil-bibor