A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Egy masszívan megépített pincében számtalan funkció kialakítása közül választhatunk

Mielőtt belevágnánk a pince átalakításába   

A házak pincehelyisége mindig nagyon értékes, de sokszor csak kevéssé kihasznált terület. Olykor csupán a limlomok tárolására használják, de egy masszívan megépített pincében számtalan funkció kialakítása közül választhatunk a barkácsműhelytől a konditeremig. Minél komolyabb funkciót kap a pince, annál jobban növekszik a teljes ingatlan ára. Ezért vannak, akik emiatt, vagy praktikus igények okán lakóterületté szeretnék átalakítani a pincét. 

Szögezzük le már az elején, hogy ez a funkcióváltás építési engedélyhez kötött, tehát profi tervezés nélkül nem is érdemes belevágni a dologba. Hiába vagyunk nagy ezermesterek, mert számos olyan előírást kell figyelembe venni az átalakításnál, amiről esetleg sejtelmünk sincsen. 

Az egyik ilyen fontos előírás a belmagasságra vonatkozik, mivel a lakótérnek meghatározott, legalább 2,5 méteres belmagassággal kell rendelkeznie, mégpedig az átalakítások után. Ezt azért fontos kiemelni, mert a pince járószintje egészen biztosan meg fog emelkedni a szigetelési munkálatok miatt. 

A házak pincehelyisége mindig nagyon értékes, de sokszor csak kevéssé kihasznált terület.

A legfontosabb munkálatokra a nedvesség elleni védekezéskor kerül majd sor, mert ez a pincék Achilles-pontja. Ezzel összefüggő probléma lesz majd a megfelelő hőszigetelés kialakítása is, valamint a szellőztetés kérdése. Mivel a pincébe nem igazán jut a természetes fényből, a műfények megtervezése sem lesz másodlagos dolog. Ezek még csak az alapok, mert foglalkozni kell a falakkal, a födémmel, a gépészettel, az ajtókkal a hang- és betörés elleni védelemmel is. Végezetül pedig látni kell egy költségvetést, hogy az adott pincében tényleg érdemes-e kialakítani lakóteret, vagy a dolog a nagy adminisztráció, a befektetett munka és anyagiak miatt valójában meg sem éri. Ha azonban a mérleg abba az irányba billen el, hogy érdemes belevágni a fejlesztésbe, akkor emeljük ki a legfontosabb munkaszakaszokat! 

A legfontosabb munkálatok      

A pince legnagyobb ellensége a víz. A nedvesség olyan nagy veszély, hogy a pince átalakításának legnagyobb munkálatai is ehhez kötődnek majd. A befektetett pénzünk jelentős része is erre fog elmenni. Amennyiben a statikustól engedélyt kaptunk az átalakításra, a vízszigetelésre összpontosíthatunk. A statikai engedély tulajdonképpen el is dönti a továbbiakat, mert a pince falaira nemcsak a felette lévő nyomás nehezedik, de érvényesül a talaj vízszintes ereje is. Amennyiben az alapok nem megfelelőek, akkor elfelejthetjük az egész projektet. 

A talajból érkező vizeknek olyan romboló hatása van, hogy nem lehet eléggé védekezni ellene. A talajpára nem más, mint a kapillárisokban felfelé mozgó víz, amely ellen tömörített kavicsággyal és összefüggő szigeteléssel védekezhetünk. 

Jelentkezik még az úgynevezett nyugalmi víznyomás, ami az alapozás szempontjából vízben álló szerkezeteket érinti, áramló vízben is állhatnak alapozási szerkezetek. Mindezek együtt olyan nyomás alá helyezik a pincét, hogy csakis többrétegű szigeteléssel védekezhetünk ellenük. Nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az alkalmazott szigetelőanyagok tulajdonságaikat sokáig megőrizzék, és ezek felülete semmiképpen se sérüljön meg. Ehhez nagy szakértelemre lesz szükség, ezért kizárólag nagy referenciával rendelkező profit bízzunk meg a munkával. 

A pince kültéri szigetelése is fontos.

A beltéri szigeteléssel párhuzamosan ugyanolyan figyelemmel kell eljárni a kültéri hőszigetelés esetében is. Amennyiben ez lehetséges, akkor a ház alapjáig le kell vezetni a szigetelést, hogy elkerüljük a hőhidak jelentkezését.

A lakótérré alakított pincében a legfőbb szempont a folyamatos szárazság kialakítása. Mivel a föld színe alatt leszünk, ügyelni kell a kondenzáció jelenségére. A meleg nyári levegő a pincébe áramlik, a hideg pincefalon vagy mennyezeten azonnal lehűl, s a felesleges nedvesség a falon kicsapódik – ez a kondenzáció fizikája. Hogy ezt elkerüljük, biztosítani kell a jó átszellőztetést még akkor is, ha nincsenek nagy, nyitható ablakok. Ehhez szellőztető berendezés telepítésére lehet szükség, amely a gépészeti költségeket jelentősen megemelheti. 

Az ilyen pincelakásokban a megfelelő hőmérséklet hatványozottan fontos, mert a penészedés nagyon hamar megindulhat. A biztonságos kifűtésre a legjobb megoldás a hőtárolós elektromos fűtés, mert ezzel a megoldással az égéstermék elvezetése és a friss levegő bevezetése nem okoz gondot.  A megfelelő belmagasság esetén a padlófűtés is pompás megoldás lehet.  

Az ablakok mérete és elhelyezése a kereszthuzat szempontjából legalább annyira döntő, mint a szellőztetés időtartama.  

Az ilyen pincelakásokban a megfelelő hőmérséklet hatványozottan fontos, mert a penészedés nagyon hamar megindulhat.

További munkálatok  

A pincelakásban tulajdonképpen minden a nedvesség kizárásáról szól. A falakat párát át nem eresztő vakolattal kell bevonni, és a födém valamint burkolat hőszigetelése esetében a hátsó kiszellőztetést meg kell megoldani. A padló végső borítása lehet parketta is, de ehhez előbb olyan masszív alapot kell lefektetni, amely garantálja, hogy a víz nem tör fel. 

A padlófelépítés legalsó rétege a kavicsrétegen nyugvó aljzatbeton lesz. A padló nedvesség elleni szigetelése úgy oldható meg, ha a jól elsimított és megkötött aljzatbeton felületét a szigetelőréteg felhordása előtt szellősítik bitumen alapú bevonó anyaggal. 

Még a bútorok telepítésénél is elsődleges szempont lesz a penészedés elleni maximális védelem. A bútorozásnál be kell tartani azt az alapelvet, hogy a nedves levegő összegyűléséhez ne hagyjunk lehetőséget. Soha se helyezzünk el semmit sem közvetlenül a fal mellé. Még a faliszekrényeket se építsük be hátsó kiszellőztetés nélkül, a normál szekrényeket pedig megfelelő távolság tartásával helyezzük a fal elé.  Amennyiben mindenben a legnagyobb alapossággal járunk el, olyan izgalmas, új területet nyerhetünk házunk számára, amely akár ingatlanunk egyik koronaékszere lehet.

Amennyiben mindenben a legnagyobb alapossággal járunk el, olyan izgalmas, új területet nyerhetünk házunk számára, amely akár ingatlanunk egyik koronaékszere lehet.

nyito-lefele-nyil-bibor