A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Meghitt együttlét a könyvünkkel – az olvasósarok

Olvasósarokban olvasni jó, de hogyan?

Itt a gyönyörű tavasz, nyílnak a virágok, mézillatúak a fák. Sajnos, az idei tavaszt nem ünnepelhetjük olyan önfeledten, kint a szabadban, ahogyan szoktuk. A járvány otthon ülésre kárhoztatja az embereket. Ez a kényszer azonban kapóra jön azoknak, akik imádnak olvasni, elmerülni egy-egy izgalmas történetben, vagy ismereteiket kívánják tágítani a tudományosabb könyvekkel.

Az emberek rohanó életükben így lelhetnek némi nyugalmat, elvonulva a világ zajától. Vannak, akik csak az ágyra dőlve olvasgatnak, mások a nappaliban időznek kedvenc könyvükkel, és akadnak – uram bocsá’- olyanok is, akik az illemhelyen kötik össze a kellemeset a muszájjal.

könyvek

Az igazi könyvmolyok persze nem elégszenek meg ennyivel, hanem eltervezik, és berendezik a saját olvasósarkukat.

Saját birodalom, kötelező elemekkel

Az olvasósarok tulajdonképpen egy önálló kis birodalom a lakásunkban, az a hely, amelyen egyedül mi uralkodunk, illetve mi élvezzük a könyvek adta szórakozást. Az a hely, ahol igényeinket ízlésünkkel összekötve megalkotjuk a kis kuckónkat.

Mint minden önálló funkcióval rendelkező helyiség esetén, úgy az olvasósarok esetében is figyelembe kell venni azokat a fontos szempontokat, amelyek nélkül nem fogunk komfortos területet biztosítani az olvasáshoz.

galéria

https://www.flickr.com/photos/29946195@N07/42403663685

Elsődleges szempont a fényviszonyok megválasztása! A betűket ugyanis csak príma megvilágításban látjuk kényelmesen, ezért érdemes először a természetes fények útvonalát követni. Amennyiben otthonunk nappalija, vagy más szobája rendelkezik széles ablakpárkánnyal, úgy érdemes olvasó területünket ahhoz igazítani. Ám még az ilyen napos részen is ügyelnünk kell arra, hogy egy olvasólámpa elférjen a közelünkben, hiszen nagyon sokan lefekvés előtt, az esti órákban szeretnek elmerülni a könyvükben.

Fontos szempont a hőmérséklet is. Mivel az olvasás szinte semmilyen mozgást sem kíván, hamar átfázhatunk, ha csak egy kicsivel is hűvösebb helyiségbe kuckózunk be a megszokottnál. A kellemes hőmérsékletet fokozhatjuk a meleg, puha plédek, takarók és párnák használatával, amelyek igazán meghitté varázsolhatják a területet.

könyvespolc

Az olvasósaroknak kell annyi hely, hogy elférjen még valamennyi tároló, vagy polc a könyveknek, egy szemüvegtoknak, esetleg egy csésze kávénak vagy teának, és némi rágcsálni valónak. Ne spóroljunk a tárolóhellyel, de legyünk kreatívak a helyiség adottságainak kihasználásakor.

A nyugodt olvasáshoz megfelelően nyugodt környezetre van szükség, ezért meg kell teremtenünk az elvonulás lehetőségét. Akár egy könyvespolc is jó szolgálatot tehet a tér különböző funkciójú részeinek leválasztásakor. Soha ne tervezzük olyan nappaliba az olvasósarkunkat, ahol a család a televíziót nézi!

Ideális helyek az olvasósarok kialakításához

A koncentrált funkcióval bíró helyek – konyha, fürdőszoba, étkező – természetesen alkalmatlanok az olvasósarok kialakításához. A nappali némely esetben megfelelő lehet, de ott általában a multifunkcionalitás a probléma. A nappali az egész család gyűjtőtere, esetleg ott a televízió vagy a CD-lejátszó. Ilyenkor a nappaliban esélytelen meghitt kuckót kialakítani.

Olykor a hálószoba kínálja a kedvező megoldást. Csupán egy igazán kényelmes fotelre van szükségünk hozzá. Legjobb, ha az ablakhoz közel toljuk a fotelt. Jó szolgálatot tesz egy kényelmes lábtartó és a kis szekrény (akár modern, akár antik, akár gurulós) is.

Újragondolhatjuk a gardrób szobánkat is, ha nem kerülünk összetűzésbe a család többi tagjával emiatt. Akár át is festhetjük kellemes pasztellszínekre a területet, és még polcokat is tudunk a kényelmes fotelünk mellé szerelni. Nem maradhat el egy príma olvasólámpa sem, és már csak néhány kellemes takaró és ülőpárna kell a teljes komforthoz.

legjobb, ha az ablakhoz közel toljuk a fotelt

Akár a lépcső alatti fordulót is berendezhetjük olvasószobának, s ki tudja – talán még egy lábtartó is elférhet, hogy még kényelmesebben és egészségesebben helyezkedhessünk el az olvasáshoz.

A magas beltéri szobákban adja magát egy galéria kialakítása, ahol elrejtőzhetünk a világ elől. Ugyancsak remek lehetőség mini könyvtárunk kilakatására, ha rendelkezünk valamennyi tetőtérrel. Otthonosabbá varázsolhatjuk az olvasósarkunkat növényekkel, minél több fénnyel, világos színekkel. Amennyiben van hely rá, tegyünk fel néhány képet a falra, amelyek még meghittebbé teszik a sarkot.

Most már minden készen áll, csupán egy jó könyv kell, és máris birtokba vehetjük az olvasósarkunkat!

nyito-lefele-nyil-bibor