A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Funkció és dizájn – az újragondolt fűtőtest

Lakásunk varacskos disznója

Lakásunkat hazánkban nagyjából fél éven át fűteni kell. Október közepétől április közepéig jelentős kiadásokkal jár, hogy komfort hőmérséklet legyen otthonunkban. A fűtőtestek kiválasztását a rendszerváltás előtti években csak nagyon kevesen engedhették meg maguknak, ráadásul csak egy-két típust lehetett beszerezni. Ezek a típusok amellett, hogy mára már nagyon rossz hatásfokúaknak számítanak, nem is tartoztak a legszebb darabok közé.

Nagyon sok szépen berendezett lakásban fordultam már meg, ahol mindig az volt az érzésem, hogy a tulajdonos figyelme és igyekezete ellenére valami még sincs rendben, valami kilóg az összképből. És akkor megláttam, mint egy bozótosból elődübörgő varacskos disznót, a régi, ormótlan radiátort az ablak alatt.

nem is tartoztak a legszebb darabok közé.

Ha nem tudod lecserélni, dizájnold át

Mielőtt a modern dizájner fűtőtestek világába belemennénk, nézzük meg, hogy mit tehetünk a nehézkes fűtőtestünk álcázása érdekében. Ehhez ráadásul meg sem kell várnunk a fűtési szezon végét, mert bármikor elvégezhetjük a munkálatokat.

A legtöbben a rácsos ablakok felszerelését választják, hogy a csúnyácska vasdarabot megfelelő paravánnal el tudják takarni. Ez a megoldás azért ötletes, mert jól átereszti a hőt, ami egy radiátor esetében nem hátrány, ráadásul remekül beilleszthetőek például egy keleties stílusban berendezett szobába.

dizájner fűtőtestek

A vintage stílust kedvelők akár egy raklapot is felhasználhatnak, természetesen szépen lelakkozva vagy lefestve, hogy az enteriőrhöz illeszkedjen a takaró felület. A lényeg tulajdonképpen az, hogy a lakás stílusát követve, lehetőleg nem megtörve, hanem kihangsúlyozva azt, keressük meg a megfelelő takarót. A fedőfelületnek tehát két funkcióját kell figyelembe vennünk: biztosítsa az optimális hő áteresztést, és látványában harmonizáljon a szoba stílusával.

Dizájner fűtőtestek

A tavaszi és nyári szezon sokaknál a lakás, házfelújítás jegyében telik el. Lehet ugyan, hogy most sokkal lassabban fog haladni a munka a járványhelyzet miatt, ugyanakkor a megnyújtott idő arra is lehetőséget ad, hogy mindent alaposan megfontoljunk a változtatások előtt.

A generál felújításból nem maradhatnak el a gépészeti modernizációk sem. Ilyenkor lehet a legkényelmesebben kicserélni a böszme, ódivatú vasszörnyeket új, hatékonyabb és a lakás stílusához illő, vagy éppen azt még inkább kihangsúlyozó dizájner fűtőtestekre.

sík felületű radiátor

A fűtőtestek innovációja is folyamatos, igaz, eleinte csak a hatékonyság volt a fő cél. Az utóbbi évtizedekben azonban arra is egyre nagyobb igény mutatkozott, hogy a radiátorok külsejükben is illeszkedjenek a lakótérbe. Ennek a nyomásnak lett az eredménye, hogy először megjelentek a lapradiátorok, majd ezek egyenes homlokzati teste a szivárvány minden színében elérhető lett. Ezt követte az újabb lépés, amikor a felületek mérete teljesen egyedivé vált, és a sík felületekre művészeti alkotások képe került fel, majd ezeket a képeket a megrendelő választhatta ki. Az ilyen radiátorokat rendszerint már olyan helyre rögzítik, ahová a faliképeket szokták, és látványelemként működnek, miközben ontják magukból a meleget.

öreg radiátor

A következő lépés sem váratott sokáig magára. A fűtőtestek formai világában is robbanás következett be. Olyan megoldásokat láthatunk, melyek akár műalkotásnak is nevezhetők. A forma nem szab határt a képzeletnek a teljesen egyedi, különleges radiátorok csoportjában. Így hozható létre gemkapocs, fésű-szerű, méhsejt formájú, csipkézett hatást keltő fűtőtest. De megrendelhető olyan darab is, amely követi a falak ívét, szinte kihangsúlyozza és elmélyíti azt a teret, amelyet körbefolyik.  Oszlopos modellt is beszerezhetünk. Nagyon kreatív termékek és helytakarékos megoldást kínálnak.

A modern világítástechnika vívmányait fölhasználva ma már kaphatunk LED világítással ellátott darabokat is. Egy francia gyártó különleges kő radiátorai tovább színesítik a piacot. Segítségükkel hasonló hatást érhetünk el, mint a cserépkályhával. Ezek a radiátorok a kortárs művészet tökéletes megjelenítői. Minden darabot kézzel faragnak és festenek.

A dizájner fűtőtestek nem olcsó termékek, de amellett, hogy gyönyörködtetik a szemünket, lelkünket, nagyban emelik ingatlanunk értékét, ezért érdemes gondolkodni a beszerelésükön.

napfény által megvilágított öreg radiátor

https://www.flickr.com/photos/see-through-the-eye-of-g/14757197537

nyito-lefele-nyil-bibor