A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A divatot semmi sem tudja legyőzni

A magunk mögött hagyott esztendő világszerte a koronavírus járványról szólt ugyan, de ha szétnézünk az interneten, végtelen számú, a 2021-es esztendőt meghatározó divattrenddel foglalkozó cikket olvashatunk el. Igaz ez a lakberendezés világára is. Ebből a jelenségből arra lehet következtetni, hogy nincs az a világfelfordulás, ami kikezdhetné a divatot. 

A 2021-es esztendőt azért érdemes a burkolók trendjével kezdeni, mert a tavasz remélhetően a szokásos felújítási szezon kezdete lesz. Márpedig egy felújítás elképzelhetetlen a burkolóanyagok cseréje nélkül, ráadásul a burkolóanyagok tudják – már csak méretük és látványuk miatt is – a változást a legkarakteresebben kihangsúlyozni. 

Egyszerre hódít majd a nagy és a kicsi   

Nagyon úgy néz ki, hogy a nagyméretű burkolólapok népszerűsége tovább fog növekedni a 2021-es évben.  Ennek valószínűleg csak az egyik oka, hogy az „óriáslapok” optikailag tágítják a teret. Tény, hogy az akár extrém méretű (160×320 cm) változatok rendkívül exkluzív hangulatot kölcsönöznek a lakásnak, ráadásul a falon és a padlón is csodásan mutatnak. Ezek a lapok elsősorban világos, fehéres-szürkés vagy bézs színben érhetőek el, és megfelelő bútorokkal, kiegészítőkkel ötvözve a valódi luxus érzetét keltik.

Ide köthető a nagyméretű, betonhatású burkolólapok egyre nagyobb sikere is. Ezek a szürke, tehát semleges színű burkolók gyakorlatilag minden egyéb színnel párosíthatóak, és több stílussal harmonizálhatóak. A leginkább persze a modern enteriőrökben érzi magát otthon a beton. 

A nagy méretekkel feleselve ugyancsak trendinek mondható a kisméretű, virágmintás csempék térhódítása. Használatuk barátságossá, bensőségessé tudja varázsolni a helyiséget. Rendszerint a konyhában és a fürdőszobában kapnak helyet, és elsősorban a rusztikus környezetben adnak hangsúlyt az enteriőrnek. Ezek a mintás csempék megélnek még a mediterrán stílusban, de olykor – némileg meglepő módon – a modern környezetben is mutatósak tudnak lenni. 

Burkoló- a virágmintás csempék használata barátságossá, bensőségessé tudja varázsolni a helyiséget.

Betontól a természetes utánzatáig   

Mivel a 2021-es esztendő egyik trendi színe a szürke lehet, és emiatt húzhat el a mezőnytől a betonhatású, vagy egyenesen betont felhasználó burkolat. Ahogy a nagy-kicsi ellenpár esetében, az anyaghatások tekintetében is kimutatható az ellentételezés. Trendi marad ugyanis a már tavaly sem a háttérben kucorgó természetes kő- vagy fahatású burkolóanyag. 

A természetes famintázat a járólapokon és a csempéken is feltűnik majd, ezzel olyan tereket meghódítva, ahol a valóságos faanyagok nehezen tudnának megélni. Gondolok itt a fürdőszobára vagy a konyhára, ahol a víznek és párának tökéletesen ellenálló fahatású kerámiák melegséget és a természet közelségét tudják sugallni úgy, hogy közben tisztításukkal sem kell sokat bajlódnunk. A járólapok és csempék textúrált megjelenéssel képesek utánozni a legmenőbb fapadló trendeket, és valóban fel tudják venni a versenyt az igazi fával, kikerülve annak sérülékenységét. 

Fekete-fehér, igen-nem

A tavalyi esztendőben stílusteremtő volt a fekete-fehér színek párosítása, és nemcsak a nappaliban, hanem akár a fürdőszobában is. Nos, úgy néz ki, hogy ez a páros annyira sikeres volt, hogy a 2021-es évben sem fog kimenni a divatból. A pepita valóban jellegzetes látványt kölcsönöz az enteriőrnek, bármilyen más színt jól elbír, stílusbeli megkötése alig van és jóformán mindenhez illik. 

Pepita burkolat.

Felhasználásának azonban van egy ökölszabálya: nem alkalmazhatjuk a kombinációt egyszerre a falon és a padlón! Aki mégis erre „vetemedne”, arra fog rádöbbenni, hogy egy idegesítő káosz közepébe került.  Környezetükben mindenféleképpen szükség lesz egy megnyugtató „egyhangúságra”, amely kompenzálja az éles kontúrokat. A bátrabbak a pepita-kombinációt hatszögletű, vagy trapéz formájú lapokkal is megalkothatják, és megfelelő arányban használva igazán elegáns megjelenést alakíthatnak ki.

Az örök márvány     

A burkolóanyagok világának van egy örök kitüntetettje, mégpedig a márvány. Ezt az anyagot elsősorban az elegancia és a klasszikus megjelenés miatt szoktuk használni. A márvány önmagában testesíti meg az időtálló ragyogást, és használójának gazdagságát sugározza. A 2021-es évben a világos színű márvány burkolatok fognak hódítani. Mivel a márvány az egyik legdrágább burkolóanyag, természetesnek mondató, hogy a gyártók kialakították azokat a sokkal olcsóbb mutációkat, amelyek szinte tökéletesen leutánozzák az eredetit, így a kispénzű vásárlóknak is lehetőséget adnak a luxus élményére.  

Burkoló - a márványt az elegancia és a klasszikus megjelenés miatt szoktuk használni.

A burkoló típusok új piacai        

Általában a legnagyobb gyártók diktálják a divatot, és termékeikkel igyekeznek új területeket meghódítani, azaz terjeszkedni. Ennek egyik leghatásosabb eszköze a kő felhasználása, és nem csupán a padlón vagy a falakon. A kőborítások felkúsznak a konyhában a munkapultra és megjelennek a konyhaszekrények ajtaján is. Ma már ez a jelenség nem tűnik extrémnek, egyre jobban betagozódik a trendbe, és megtalálja a maga szerepét. 

A COVID-járvány nyomot hagyott az innovációk során. Egyre több gyártó kínálja már a piacon antibakteriális termékeit. Ezek a csempék és járólapok ugyanolyan dizájnosak, mint egyéb társaik, de olyan felületkezelési eljárással készülnek, amelyeken kevésbé képesek megtapadni a baktériumok. Ennek megfelelően higiéniai szempontból tökéletesebbek, mint a hagyományos eljárással készült darabok. Biztosak lehetünk benne, hogy a járvány kiváltotta hatások miatt sokan fognak szavazni ezekre a drágább, de egészségesebbnek tűnő termékekre, és ezért helyezem el én is az éves trendbe.

Egyre több gyártó kínálja már a piacon antibakteriális burkolóanyagait.

nyito-lefele-nyil-bibor