A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A járvány miatt otthonainkat rengeteg új funkcióval voltunk kénytelenek kiegészíteni. 

Változások kereszttüzében 

A 2020-as esztendő nem fog elmúlni nyomtalanul, mert a COVID-19 vírus világjárványt okozott, mindenütt otthagyta kézjegyét, és olyan változásokat indukált, amely mindennapjainkat is meghatározza. A járvány miatti korlátozások megváltoztatták az általános emberi viszonyokat, hiszen erősen korlátozni kellett a személyes találkozásokat. Ugyanez áll a munka világára is, mivel a korlátozások miatt nagyon sokan otthoni munkára álltak át. Otthonainkat rengeteg új funkcióval voltunk kénytelenek kiegészíteni. 

Kutatások és tapasztalatok    

A járvánnyal átértékelődött az otthon fogalma, és a témával foglalkozó tudósokat ez arra sarkallta, hogy megvizsgálják: hogyan változott meg az életünk a négy fal között. Az elmúlt időszakban nem egyszer kellett újragondolnunk a lakásunk kialakítását, amint rákényszerültünk, hogy olyan funkcióknak is helyet adjunk, amelyekre korábban nem volt szükség. A home office-ról már egy korábbi cikkemben írtam, de azok a családok, akik kiskorú gyermekeket nevelnek, kénytelenek voltak egy mini óvodát vagy iskolát „nyitni”. Akik megszokták a napi rendszeres mozgást, azoknak valamiféle edzőtermet kellett berendezniük, a hölgyek egy kozmetikai és fodrászsarkot igényeltek, és az általános szórakozáshoz is be kellett rendezni a nappalit. 

Azok a családok, akik kiskorú gyermekeket nevelnek, kénytelenek voltak egy mini óvodát vagy iskolát „nyitni”.

Sajnos, az a szakemberek véleménye, hogy vakcina ide vagy oda, hosszútávon kell berendezkednünk erre az új életmódra, mert a vírus mutációi időről időre visszatérhetnek. Ennek megfelelően a higiénia, az egészséges víz és levegő, valamint a bezártsággal együtt jelentkező stressz oldása alapvető szükségletté vált. Lássuk most ezeket a változásokat a maguk részleteiben!

Újragondolt otthonok     

A járvány idején sokfunkciós lakás újszerű megoldásokat hozott magával. A nagyobb tereket könnyen mozgatható térelválasztókkal célszerű elválasztani, így nyerhetünk viszonylag gyorsan munkasarkot, tévészobát vagy meditációs helyiséget, ahol akár jógázhatunk is. Ugyanez áll a bútorokra is. Remek megoldást nyújthatnak a többfunkciós, könnyen átalakítható bútorok és lakáskiegészítők. Ezek teszik lehetővé, hogy ugyanabban a térben tudjon dolgozni és kikapcsolódni a család valamennyi tagja.

A nagyobb tereket könnyen mozgatható térelválasztókkal célszerű elválasztani, így nyerhetünk viszonylag gyorsan munkasarkot.

A piacon már korábban is elérhetőek voltak olyan termékek, amelyek szűrték a levegőt és a vizet, de ezekre a kereslet most fog igazán megnőni. Egyre több lakás ablaka elé kerül majd olyan légtisztító függöny, amely – a már megszokott funkciók mellett – akár a vírusokat is ki tudja szűrni a levegőből. 

 A higiénia új szintre lép azáltal, hogy terjedni fognak az érintésmentes megoldások. Arcfelismerő rendszer segítségével lehet majd úgy belépni a lakásba, hogy közben nem kell a zárral matatni és a kilincset lenyomni. 

Átértékelődnek majd az előterek is. Az előszoba egyfajta zsilipfunkciót fog betölteni a kinti világ és az otthoni lét között. A vírust úgy tudjuk a leginkább távol tartani, ha már a lakásba lépés előtt levesszük a cipőnket, a kabátunkat, és lepakoljuk egyéb holminkat. Ezek tárolásához és kényelmes levételéhez van szükség egy térre, amely egy amolyan köztes részként működik az utca és az otthonunk között. 

Magának a lakásnak a berendezése és a tárgyak, bútorok felülete is igazodni fog ehhez a trendhez. A csetreszek és kiegészítők kora lejárt. Minden ahhoz igazodik majd, hogy segítséget nyújtsanak a vírusok megfékezésében, könnyen tisztíthatóak és a szennyeződéseket taszító tulajdonságokkal rendelkezzenek. 

A fő jelszavak – nyugalom, kikapcsolódás, természet          

Nagy és keserves tapasztalata volt a járványnak, hogy a lakásokba beszorult embereken hamar kiütköztek az apátia, a lelki fáradtság és a stressz tünetei. Ezek oldása lesz az új otthonok egyik legnagyobb kihívása. A fitnesz vagy éppen meditációs sarokra megnövekedett igényeket hamarosan felfedezi majd az ipar és a kereskedelem, s olyan kombinatív megoldásokkal és termékekkel rukkolnak majd ki, amelyek mindezeket biztosítják. 

Akik megszokták a napi rendszeres mozgást, azoknak valamiféle edzőtermet kellett berendezniük.

Talán furcsának tűnhet, de a hosszú otthon ülés fárasztó dolog, ezért felértékelődnek majd a pihenést, a nyugodt alvást biztosító megoldások. Az alvást- és légzést figyelő rendszerek, az antimikrobiális ágyneműk valamint a hangszigetelt hálószobák fogják biztosítani a magas színvonalú alvást, amelyek segítenek feldolgozni mindennapi érzelmeinket és védik immunrendszerünket.  

A leginkább megfigyelhető jelenség, hogy négy fal között még egy tenyérnyi olyan helynek is hatalmas lehet a szerepe, amely megteremti a kapcsolatot a benti és a kinti világgal. A kültéri egységek – legyenek ezek bármekkorák – új értelmet nyerhetnek. Már egy kisméretű erkély étkezővé átalakítása is ünneppé avathatja a mindennapokat.

A szakemberek a jövőben olyan otthonokat vizionálnak, ahol szinte valamennyi helyiség kapcsolódik a kültérhez, akár tetőteraszok, akár erkélyek, akár hatalmas, faltól falig érő ablakok és ajtók formájában. A közösségi tetőteraszok parkokká változtatása már nem is annyira utópia, mivel a klímaváltozás elleni fegyverként már több helyen így tervezték meg az új építésű városi házakat. Az ilyen teraszok egyszerre nyújtanak a természethez kaput, de légies kerti térelválasztókkal a biztonságot is megteremtik. 

A kültéri egységek - legyenek ezek bármekkorák - új értelmet nyerhetnek.

A már nálunk is látható trendek         

A tavaszi, hermetikus zár alkalmával nagyon sokan döntöttek úgy, hogy elhagyják városi lakásaikat és a nyaralóba teszik át székhelyüket. Nagy vándorlás indult meg a Balaton irányába. Egyre többen keresik a várostól messzebb lévő településeken a lakhatást, hiszen egy házban úgy tudunk elszeparálódni, hogy közben van megfelelő mozgásterünk és a küszöbnél már a természet várja az ott lakót. 

Megnőtt a kisebb kamrák, pincék szerepe, ahol nagy mennyiségű élelmiszert lehet bespájzolni. A jelentős vagyonnal rendelkezők pedig már azokat a megoldásokat keresik, amikor a ház kitermeli a saját víz- és energia igényét is, azaz meglendült az aktív házak piaca is együtt a különféle okos megoldásokkal. A házak telkein egyre többen alakítanak ki konyhakertet, de még a nagyvárosi lakások teraszain is egyre népszerűbbé vált a saját paradicsom, paprika termesztése, kertészkedhetünk úgy is, hogy elhagynánk az otthonunkat, s e tevékenységnek ráadásul nyugtató hatása van. 

Látható tehát, hogy a járvány megváltoztatta az életünket, de ez a változás akár örömteli és távolba mutató lehet, s közelebb vihet egy természetesebb és egészségesebb életmód felé.

A házak telkein egyre többen alakítanak ki konyhakertet.

nyito-lefele-nyil-bibor