A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A bonszai japán szóösszetétel, és nagyjából azt jelenti, hogy lapos tálban nevelt fa.

Stílusoknak megágyazó (szoba)növények

Mint ezt egy korábbi cikkemben már megírtam, a szobanövények nem csupán a természetességükkel hódítanak, de nagyon fontos arculatépítő szerepük van az enteriőrben. Például a konyhaablakba telepített kis fűszeres láda a főzést úgy támogatja meg, hogy közben a kiskert szerepét is betölti, hangulatot kölcsönöz a főzéshez. Az illatosabb példányok pedig átjárják a konyhai levegőt.

Akadnak olyan növények, illetve kertészeti megoldások, amelyek kifejezetten egy stílust kereteznek, vagy az arculat elengedhetetlen részei. A japán vagy japandi stílus elképzelhetetlen bonszai nélkül, míg a kokedama számos enteriőrben teremtheti meg a természetközeliség légies könnyedségét.    

Bonszai-történelem 

A bonszai japán szóösszetétel, és nagyjából azt jelenti, hogy lapos tálban nevelt fa. Mivel a japán kifejezés rögzült aztán világszerte, ezért sokan gondolják azt, hogy eredendően japán találmányról van szó, holott a kultúrája a kínai Tang-dinasztiáig nyúlik vissza. Valószínűleg már az ókori kínai gyógyítók is hasonlóképpen szállították a gyógynövényeket – miniatűr fák formájában. A japánok csak a 7-9. század környékén vették át a kertkultúrának ezt a formáját. 

A másik tévhit a bonszaijal kapcsolatban, hogy ezek kivétel nélkül szobanövények volnának. Nos, a bonszaiok elsősorban dísznövények voltak a régi japán előkelők kertjében. Ahogy nőtt a bonszai kultúra, úgy fejlődött együtt vele a cserépgyártás is, mert a bonszait a miniatűr növény és a tál együttes esztétikája teszi azzá, ami. 

Kétségtelen, hogy a japánoknál alakultak ki hagyományos bonszai-stílusok. Ezek a tradicionális módon nevelt növények, amelyeknél még a törzs formája is meghatározott, és rendkívül értékes darabok. A bonszaioknak kifejlesztették a szobában élő típusait is. Ezek érkeztek meg a nyugati világba, és emiatt gondolunk úgy rá, mint egy szobornak is kiváló szobai növényre. 

Kétségtelen, hogy a japánoknál alakultak ki hagyományos bonszai-stílusok.

A bonszai készítésének nehézségei    

Elvileg bonszait házilag is lehet „készíteni”, de csak a kertészet tudományában jártasoknak ajánlható, mivel nagyon kötöttek az eljárás lépései és nem mindegy, hogy milyen növényt használunk hozzá. 

Gyakorlati és esztétikai tényezők befolyásolják már a tárolók készítését is. A gyakorlati szempont az, hogy az adott növénynek mekkora talajmennyiségre van szüksége ahhoz, hogy két évig zavarmentesen tudjon fejlődni, és megfelelő vízelvezető nyílással kell rendelkeznie a tálnak. Esztétikailag az a legfőbb szempont, hogy a cserép vizuálisan harmóniában legyen a fa magasságával és szélességével. 

Sokkal okosabb szakkertészetből kiválasztani azt a típust, amit el akarunk helyezni az adott helyiségben vagy a kertünk megfelelő pontján. Jó tudni, hogy vannak kizárólag kinti tartásra és kifejezetten szobai környezetre készített típusok.    

Így neveld a bonszaiodat!   

A bonszai nevelése és gondozása különbözik a többi cserepes növénytől, igazi művészet. Sokkal többet kell vele foglalkozni, mint az átlagos szobanövényekkel. El kell mélyedni a gyökerek és szárak metszésének tudományában, tudni kell, hogy a fiatal hajtásokkal hogyan bánjunk és maga az átültetés – amit kétévente kell nagyjából megcsinálnunk – is kényes művelet. Ráadásul az átültetéshez egy újabb, a fával harmóniában lévő tálra lesz szükségünk.

A bonszai nevelése és gondozása különbözik a többi cserepes növénytől, igazi művészet.

A szobában nevelt bonszaiokhoz számos útmutatót találunk az interneten, ezért most csupán a legalapvetőbb szabályokat ismertetem. Öntözni a hőmérséklettől függően naponta 1-2 alkalommal szükséges. Nagyobb kihívást jelent a víz minősége, mert hazánkban kevés helyen érhető el lágy víz, pedig a bonszai ezt igényli. Tápanyagként folyamatosan kell adagolni kis mennyiségben higított műtrágyából – erre vannak speciális oldatok. 

A bonszait fürdetni is kell, mégpedig naponta egyszer, és ehhez is lágy vízre van szükség. Átültetésre kétévente van szükség. Eközben a gyökerek egyharmadát-felét el kell távolítanunk, és olyan keverékbe ültetnünk, amelyben arányosan van homok, kerti föld és humusz is. Formázását rézdrótokkal lehet megvalósítani, és időnként metszeni kell a főhajtásokat. 

Mi is az a kokedama?     

Aki nem szeretne sokat bíbelődni a bonszaijal, annak nagyon jó választás lehet egy másik japán találmány, egész pontosan egy japán-holland koprodukció, a kokedama. A japánok ezeket a növényeket is lapos tálra tervezték, ám Fedor Van der Valk holland botanikus kifejlesztett egy mohalabdás megoldást, és a gyökeret abba bugyolálva, zsinóron lógatva lehet tartani és ápolni növényeinket. A kokedamát tehát kifejezetten lakásokba tervezték.

Aki nem szeretne sokat bíbelődni a bonszaijal, annak nagyon jó választás lehet egy másik japán találmány, egész pontosan egy japán-holland koprodukció, a kokedama.

A mohagömbökben olyan adalék található, amely hosszú ideig kiváltja a tápoldatozást is. Akinek kevés ideje van a növények istápolására, de kedveli a társaságukat, az is talál kedvére valót, elég csak a szárazságtűrő fajtából választani. A kokedama füzérekből a lakásunkban egy igazi lebegő kertet tudunk kialakítani.

Így ápold a kokedamát!    

A kokedama természetes helye az ablakban van, de tavasztól őszig akár az erkélyre, teraszra vagy a kertbe is kihelyezhető. A DIY-korszak nyomán nagyon sok kokedama készítését bemutató videót is megnézhetünk, mégis célszerű ezt is szakkertészetből vásárolni, mert minden egyes példányhoz kapunk „használati utasítást”.  

A gondozási utasítások kiterjednek a fény- és vízigényre, a kihelyezés szempontjaira, nem beszélve róla, hogy a felfüggesztéséhez is megkapunk minden szükséges kelléket. Amire biztosan gondot kell majd fordítani, az a kokedamák fürdetése. Ezt a műveletet egy lágy vízzel megtöltött vödörben lehet elvégezni. A víz alá kell nyomni a kokedamát, és nagyjából fél percig kell ott tartani. Ezt követően ki kell nyomkodni a mohalabdából a felesleges vizet, és már kész is vagyunk!

A kokedama tulajdonképpen minden stílusú enteriőrben megél, elég csak olyan növénykompozíciót választani, amelyik színében és hangulatában harmonizál vele. 

A kokedama füzérekből a lakásunkban egy igazi lebegő kertet tudunk kialakítani - bonszai és kokedama.

nyito-lefele-nyil-bibor