A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Van a beltéri ajtóknak egy olyan köre, amelyek speciális körülményekre vannak felkészítve. Ezt a csoportot nevezik technikai beltéri ajtóknak.

Speciális körülményekre felkészítve

A beltéri ajtókkal kapcsolatban már számos cikket írtam. Megnéztük, hogy milyen típusai vannak, melyiket hol és milyen körülmények között érdemes választani. Ezek a cikkek az átlagos lakótérben felszerelt ajtókról szóltak. Van azonban a beltéri ajtóknak egy olyan köre, amelyek speciális körülményekre vannak felkészítve. Ezt a csoportot nevezik technikai beltéri ajtóknak, és cégünknél ezek is ugyanúgy elérhetőek, mint bármely más nyílászáró. 

Melyek azok a speciális körülmények? 

Vegyük először sorra, hogy milyen speciális körülményekről beszélhetünk a technikai beltéri ajtók esetében. Előfordulhat, hogy az adott helyiség klímája jelentősen eltér a megszokottól. Az ilyen helyiségekben a hagyományos ajtók hamar tönkremennek és a funkciójukat sem tudják betölteni maradéktalanul. 

Üzemekben, raktárakban felhalmozódhatnak nagy mennyiségű tűzveszélyes anyagok. Ebben a környezetben tűzgátló és/vagy füstgátló ajtókra lesz szükség. A tűz ellentéte, a víz és a nedvesség is problémákat okozhat. Magas páratartalmú helyiségekben csakis a nedvestéri beltéri ajtók használata ajánlatos.  

Akadnak olyan speciális területek, ahol nagy a zajszennyezés. Üzemterületek fölötti irodákban szükséges lehet hanggátló beltéri ajtókat telepíteni, de ezek – a decibelterheléstől függően – megjelenhetnek magánlakásokban ugyanúgy, mint hangversenytermek esetében. 

A technikai beltéri ajtók talán legkülönlegesebb típusa a sugárterhelés ellen véd. Elsősorban rendelőkben és kórházakban használják ezeket, ahol a röntgen sugárzás általános jelenség. 

Klímatechnikai ajtók

Az átlagos beltéri ajtók maximum 5 Celsius fok és 20 százalékos páratartalom különbséget viselnek el állagromlás nélkül. Ez egy átlagos környezetben tökéletesen megfelelő határérték. Lehetnek azonban még egy családi háznak is olyan területei, ahol ennek az értéknek a határát túllépik a klímakörülmények. Ilyen lehet egy fűtetlen garázs, egy kamra vagy egy pincehelyiség. Az ilyen helyiségekbe klímatechnikai ajtót érdemes beépíteni. 

Ezeknél az ajtóknál az az általános megoldás, hogy az ajtólap alapszerkezetét acélerősítéssel látják el. Az ajtó külsőleg nem különbözik az általános típusoktól. A hengerelt acél szerkezet ugyanakkor gondoskodik az ajtó szerkezeti merevségéről, amely megóvja a vetemedéstől. A vékonyított ajtólapos típusoknál alumínium lemezt építenek be két MDF lemez közé. Ezt a háromszoros rétegű rendszert helyezik el az ajtólap mindkét oldala alá. Ettől a megoldástól az ajtólap megfelelő stabilitást kap.  

Tűz és víz 

A technikai beltéri ajtók egy másik családja két veszélyes természeti elemmel szemben veszi fel a harcot. Az egyik a tűz és a füst, míg a másik csoport a víz, a nedvesség és a pára ellen védekezik. 

A tűzgátló beltéri ajtók ugyancsak több rétegből épülnek fel.

A tűzgátló beltéri ajtók ugyancsak több rétegből épülnek fel. Esetükben a két oldali 5mm-es MDF felülethordozó és HPL laminátum borítás közé tűzgátló faforgácslapot helyeznek. Ezek az ajtók hosszabb ideig ellenállnak a tűznek, és kinézetüket tekintve nem különböznek átlagos társaiktól. A fokozott tűzvédelemmel bíró ajtók már ipari ajtók, amelyek tűzálló acéllemezekkel és tokozattal vannak ellátva.

A lakástüzek esetén sok esetben nem is a közvetlen láng jelenti a legfőbb veszélyt, hanem az általa keletkeztetett füst. Az oxigén szén-monoxiddá történő átalakulása fulladást idézhet elő, illetve a nagy füstben jelentősen romlanak a látási viszonyok, így megnehezítve a menekülés lehetőségét. 

A füstzáró ajtók automatikával rendelkeznek, ezért az érzékelőik beindítják a zárást. Az ilyen ajtók tökéletesen szigeteltek és legalább fél órán át zárva maradnak, hogy a füst ne tudjon tovább terjedni. A füstzáró és a tűzálló funkciók kombinálhatóak is, így lelassítják az oxigén vonzását, falat képeznek a tűznek és a füstnek egyaránt. Mivel a tüzeknél az idő nagyon fontos tényező, ezek az ajtók lehetőséget adnak a kimenekítésre. 

A víz, a pára is teremthet ellenséges környezetet. Ilyen feltételek között a beltéri ajtók hamar deformálódni kezdenek, és idő előtt tönkremennek. A nedvestéri beltéri ajtók élei műanyaggal vannak bevonva, amelyen nem hatol át a legfinomabb vízszemcse sem. A tokokat fémből készítik el. A nedvestéri beltéri ajtók rozsdamentes zárral rendelkeznek. Használatuk minden olyan helyiségben tanácsos, ahol fokozott a páratartalom, és ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 45 Celsius fokot. 

Nedvestéri technikai beltéri ajtók.

Védelem a zajok ellen      

A hanggátló beltéri ajtók elsődleges feladata, hogy a helyiségben lévőket megóvja az ideget tépő zajoktól. A zajt decibelekben mérik, így az ajtók kiképzése is ehhez igazodik. Kaphatók olyan faborítású, tehát a lakás stílusába szépen beleillő ajtók, amelyik 32 dB, 37 dB, 45 dB és 47 dB-es zajnak is ellent tudnak állni. Érdemes a vásárlás előtt bemérni a hang irányát és erejét, hogy a megfelelő típust tudjuk kiválasztani. Figyelembe kell azt is venni, hogy hanggátlási értéket a csatlakozó épületszerkezetek is jelentősen befolyásolhatják. 

Magasabb zajterhelés kiszorítására is készítenek ajtókat. Ezek már olyan acélajtók, amelyek leginkább ipari környezetben kerülnek beépítésre.

Amin nem hatol át a röntgen sem               

A sugárvédelemmel ellátott ajtókra természetesen az egészségügyi intézményekben, rendelőkben lehet szükség, illetve olyan kutatóközpontokban, laboratóriumokban, ahol a megszokottnál magasabb a sugárterhelés. A külsőleg faborítású ajtók a röntgen-, gamma- és elektronsugárzás ellen védenek. 

Ezeknek az ajtóknak a lapjai közé ólomlapokat helyeznek el szimmetrikusan. Az ólomlapok pajzsként működnek, megakadályozzák a sugarak áthatolását. Az ólom miatt az ajtók meglehetősen nehezek, ezért nagyon erős vasalattal és masszív pántokkal látják el. Az ajtó acéltokba kerül, és ezeket a tokokat is ólommal bélelik ki. Így jön létre a tökéletes sugárvédelem. 

A technikai beltéri ajtókat tehát a zord körülményekre és a különböző veszélyekre készítik fel, ezért természetesen drágábbak is hagyományos társaiknál. Magasabb áruk ellenére érdemes lehet megvásárlásuk, hiszen egészségünket, testi épségünket, és szélsőséges esetben az életünket is megóvhatják.

A sugárvédelemmel ellátott technikai beltéri ajtókra természetesen az egészségügyi intézményekben, rendelőkben lehet szükség, illetve olyan kutatóközpontokban, laboratóriumokban, ahol a megszokottnál magasabb a sugárterhelés.

nyito-lefele-nyil-bibor