A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kilátás a penthouse-ból.

A testet öltött vágy Amerikából

Milyen pompás tudna lenni, ha a nyüzsgő nagyváros közepén úgy tudnánk élni, hogy élvezzük a csendet, a remek kilátást, és az élet minden – rendszerint kertes házhoz kapcsolódó – kényelmét! Ez a vágy öltött testet New Yorkban az 1920-as évek során, s mára a luxus felső fokát jelentik az úgynevezett penthouse-apartmanok és lakások. Ahogy az már lenni szokott, Amerikából kiindulva a világ valamennyi nagyvárosában megjelentek ezek az osztályon felüli életmódot hirdető ingatlanok.     

Mitől penthouse?

Mielőtt bemutatnám a legkorábbi penthouse-ok egyikét, vegyük sorra, hogy mi jellemzik ezeket az ingatlanokat. A penthouse lakás mindig egy, a városból kiemelkedő épület legfelső szintjén kerül kialakításra, és alapfalai beljebb esnek az épület síkjához képest. Ez az építészeti megoldás biztosítja a lakótérre jellemző óriási teraszok kialakítását. 

A lakótér sem lehet kisebb 150-200 négyzetméternél, viszont a terasznak el kell érni a lakás alapterületének legalább a felét, valamint minimum három égtáj felé kell nyújtóznia. Bizonyos szakmai oldalak szerint a terasz méretének kétszer akkorának kell lennie, mint a lakásénak. 

A penthouse teraszának el kell érni a lakás alapterületének legalább a felét, valamint minimum három égtáj felé kell nyújtóznia.

A penthouse mindig hatalmas belmagasságú, sőt akár többszintes is lehet, s a hatalmas panoráma ablakokon át egy pompás városképre kell rálátnunk. A penthouse a luxusok luxusa, ennek megfelelően saját, kártyával működő lifttel kell rendelkeznie, valamint olyan önálló gépészeti megoldásokkal, amelyek segítségével az ott lakó bármilyen, a kényelmet biztosító megoldást (pl. jakuzzi, kondigépek, kerti konyha stb.) igénybe vehet.    

 Egy kis penthouse-történelem 

A penthouse-t a felhőkarcolókban tobzódó New York teremtette meg. A város legrégebbi ilyen lakásainak egyike Conde Nast író duplex penthouse-a volt a Park Avenue 1040 szám alatt. Az eredeti 1923-as épületterv szerint három egység volt mindegyik emeleten, saját cselédszobával a tetőn, de 1924-ben az épület felső tereit úgy tervezték át, hogy gondoskodjanak egy nagy duplex lakásról Nast számára. 

Lépcső csatlakozik a tetőtéri szórakoztató szalonokhoz, a legfelső emeleten lévő sarokegységet úgy alakították át, hogy azok családi házak legyenek. A penthouse-ok egy része gyakorlatilag nagyméretű családi házként működik a magasban, nagy kerttel, szökőkúttal. Ezeket a lakásokat előre tervezik meg egy-egy magas épület kapcsán, mivel az épület szerkezetének el kell bírnia azt a többletsúlyt, amit ezek az apartmanok jelentenek. 

A penthouse lakás mindig egy, a városból kiemelkedő épület legfelső szintjén kerül kialakításra, és alapfalai beljebb esnek az épület síkjához képest.

Visszatérve Nast pompás otthonához, ez egy igazi mérnöki és művészeti kompozíció, mivel olyan egység volt, amelyet Elsie de Wolfe dizájnolt meg francia stílusban. 1925-ben folytatódtak a munkálatok, és elkészült a Conde Nast duplex penthouse-a, amely sok pazar partinak adott otthont. Mondani sem kell, hogy ezeknek a partiknak a vendéglistája is pazar volt, s ez éppúgy híressé tette a „Nest-tanyát”, mint az ott folyó szórakozás.  

A városlakó által elérhető legmagasabb luxus   

Miért mondhatjuk azt, hogy a penthouse egy városlakó polgár számára a lehető legmagasabb szintű kényeztetést jelenti? Azért, mert a tulajdonosa úgy lakhat egy világváros centrumában – ahol kéznyújtásra vannak tőle a szolgáltatások, és az élet kínálta örömök -, hogy mindeközben egy csendes, fantasztikus panorámával rendelkező, önálló szolgáltatásokban bővelkedő otthonnal rendelkezik. 

Természetes tehát – mivel ezeknek az ingatlanoknak a négyzetméter ára a legmagasabb -, hogy a penthouse berendezése is igazodik a luxushoz. Egy ilyen lakásban minden minőségi. És itt nemcsak a bútorokra, valamint a dizájnolt szobabelsőkre gondolok, hanem a teljes műszaki megoldásokra is. A legmodernebb luxuslakások komplex okosotthonok is egyben, ahol applikációk és egyéb távirányítási technikákkal lehet beállítani az állandó hőfokot, a páratartalmat, a fürdővíz kedvelt hőmérsékletét a kádban vagy a pezsgőfürdőben, de még az ott beépített szauna hőfokát is a megfelelő szaunázási időpontot megcélozva.  

Az ilyen luxuslakásokhoz értelemszerűen jár a fűtött teremgarázs, a közvetlen – teher szállítására is alkalmas – lift, a portaszolgálat, az étellift, a takarítószolgálat. A legdrágább ilyen lakásokat magába foglaló épületekben valóságos kis bevásárló- és szolgáltatási központ működik. Ha valaki teljes elszigeteltségre vágyik, azt a nélkül teheti meg, hogy kilépne az utcára. Persze, az ott lakók zöme éppen azért választja a felhők magasának luxusát, hogy rendszeresen partizhasson. 

Vannak-e, és milyenek a magyar penthouse-ok?    

Az amerikai álmok rendszerint áteveznek az óceán túloldalára és ott is gyökeret eresztenek. A nyugati világ nagyvárosaiban álló magas épületekben megtalálhatóak ezek az álomingatlanok, mégpedig álomáron. 

Felmerül a kérdés, hogy vajon hazánkban is találunk-e penthouse-okat? Ingatlannal foglalkozó portálokon számos hirdetéssel találkozunk, amelyekben használják a fogalmat. Ezeknek a zöme meg sem közelíti azokat a kritériumokat, amelyeket fentebb felsoroltam. Rendszerint egy nagyobb terasszal rendelkező, viszonylag szép panorámával rendelkező lakásra rögtön ráfogják, hogy penthouse. Nyilván ezzel a megnevezéssel kívánják eladhatóvá tenni a portékát finoman belerejtve azt is, hogy nem lesz olcsó a befektetés. Amellett, hogy devalválódik a fogalom, valójában félreinformálják a lehetséges vevőket is. 

Hazánkban nincsenek igazi toronyházak, de azért – elsősorban a 2., 12. és a 13. kerületben – fellelhetőek olyan lakások, amelyeket – kicsit lazítva az elvárásokon – penthouse-nak nevezhetünk. A magyaros penthouse ennek megfelelően olyan nagy alapterületű lakás, melynek kötelező jelleggel van egy közel lakásméretű vagy annál nagyobb terasza. Ez a terasz áthajlik egy tetőkertbe, s mindenképpen az épület legfelső szintjén helyezkedik el, és természetesen több irányba is panorámás.  Minden olyan ingatlan, amely ennek a definíciónak nem felel meg, nem tekinthető – még magyar mércével mérve sem – igazi penthouse-nak.

Penthouse.

nyito-lefele-nyil-bibor