A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Csempe

Egy kis csempe történelem

A fürdőszobák alapvető burkolata, a csempe. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az a tény, hogy a felújítások 83%-ban szerepel kerámia- vagy porceláncsempe. Olyan örök darabról emlékezem most meg, amelynek évezredekre visszanyúló története van.

A csempe hidegburkoló anyag, amelyet ásványi kőzetek származékából égetnek ki. Az első leletek az ókori Mezopotámiából kerültek elő. Babilon és Ninive palotáit már 5000 évvel ezelőtt ónmázzal bevont kék és fehér színű burkolatok fedték. A színezés technikai fejlődésével aztán megjelentek a sárga, narancs valamint a figurális és ornamentikus díszítések.

Babiloni csempe

Az ókori Róma használta nagy előszeretettel a terrakotta lapokat burkolásra. A lendületet vett középkor arab közvetítéssel tért vissza a csempe művességhez, és a korai technikákat fokozatosan meghaladva lépett előre. Érdekes, hogy a technológiai előrelépés egy-egy országhoz kapcsolódik. Az első központ érthető módon a mór behatású Spanyolország volt. A vezető szerepet előbb az olaszok, majd a hollandok, később a franciák vették át, míg végül Anglia érte el a kerámia művesség legfelső fokát. Hazánkban a kiemelkedőbb szerep Zsolnay Vilmosnak jutott, aki kifejlesztette a porcelán-fajanszt, a különleges fémfényű eozinmázt és a pirogránitot (fagyálló burkolólap).

Modern technológiák és innovációk

Korunkban a teljesen automatizált, gyorségetéses technológiával készülnek a hidegburkolatok, mégpedig elképesztő változatosságban mind a minőség, mind a méret és szín, valamint anyagtulajdonság terén. A tömeggyártással mindenki számára elérhetővé váltak akár a leglátványosabb burkolatok is. Nem véletlen tehát, hogy a csempéknek is van divatjuk, és ezt a divatot jelenleg az olasz tervezőműhelyek diktálják.

A csempe elsősorban a fürdőszobában jelenik meg, ezért a szaniter termékekkel egy családot alkotva, mintegy komplex dizájnokat terveznek és tesznek trendivé. A csempegyártás technológiája eljutott arra a szintre, hogy rendkívül jól képes utánozni értékes köveket és kőzeteket, képes visszaadni ezek sokszínűségét magas minőségben. A gránit, a mészkő, a márvány árának töredékéért luxus hangulatú burkolatunk lehet, amit ráadásul sokkal könnyebb tisztán tartani. A drágaköveket idéző csempék akár kis felületen alkalmazva is hangulatossá teszik a fürdőszobát. Olyanok ezek a lapok, mint az ékszerek.

Nagy családot alkotnak a dombornyomott csempék, amelyekkel akár az ókori fürdők hangulatát is visszavarázsolhatjuk a fürdőszobánkba. Ezek a burkolólapok az egyszínű fürdőszobákba is ritmust és mozgalmasságot visznek.

Fürdőszoba csempe

Manapság megjelentek olyan burkolók, amelyek a természetes anyagokat utánozzák. A legújabb trend szerint ugyanazon  csempe mintájában többféle anyag lesz felfedezhető. Fa és beton, fa és szövet, márvány és terrazzo kerül egymás mellé. Ezek a csempék rendkívül meleg környezetet tudnak biztosítani. A természetet növény-, levél- és virágmintás burkolólapok hangsúlyozzák ki.

A trend másik ágán a játékos, geometriai mintás csempék jelennek meg, amelyeknek inkább energetizáló erejük van. Ezek a minták kisebb felületeken érvényesülnek, mert nagy felületen nyomasztóvá válhat a látványuk.

Ne menjünk el szó nélkül a fuga mellett sem

Nagyon sokan, amikor a burkolóanyagok kiválasztására kerül a sor, csak a csempékre és a járólapokra gondolnak, holott ezeket a lapokat a fuga fogja összetartani. Nagyon nem mindegy tehát, hogy milyen színű és milyen szélességű fugával fog a mester dolgozni, mert a rosszul választott és kimunkálatlan fuga a legszebb csempevariációt is tönkreteheti.

Fuga

Alapnak vehető, hogy a csempe színe a domináns, és ehhez választjuk a fugát, mégpedig a csempéhez közeli árnyalatában. Világos, meleg tónusú csempe mellé tehát színében harmonizáló, szintén világos, meleg tónusú fugaszínt válasszunk. Az egységes, harmonikus színválasztás esetén nem fognak kiugrani az esetleges fugázási, csempézési pontatlanságok.

Manapság megjelent a fent említett konzervatív eljárással szemben a kontrasztos fugaválasztás. Ebben az esetben minél elütőbb színekkel dolgozunk, amelynek célja egy vibráló, izgalmas összhatás elérése. Az ilyen megoldásnál nagyon pontosnak kell lennie a burkolónak, mert az egyenetlenségek és hibák kitűnnek a fugán.

nyito-lefele-nyil-bibor