A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Garázs

Legyen, vagy ne legyen?

Modern korunk egyik legnagyobb áldása és átka egyszerre a gépkocsi. Rendkívül mobilisak lettünk a gépkocsi segítségével, ugyanakkor használatával rengeteg nyűgöt is a nyakunkba veszünk. Egy gépkocsi fenntartása nem olcsó mulatság, ráadásul találni kell neki helyet is. A nagyvárosok leginkább az autóktól fuldokolnak, különösen azok a települések, amelyek hálózata még a szekrénynél járművek megjelenése előtt alakult ki.

A kertes házak övezetében azonban már előírás, hogy legalább egy gépkocsi tárolására alkalmas helyet kell kialakítani a telkünkön belül. Ez persze még nem kötelezi a tulajdonost arra, hogy garázst is építsen, elegendő egy beálló is, ahol elfér a benzinfaló. Alapvető kérdésként merül fel már a házépítéskor, hogy vajon szükségünk lesz-e garázsra?

Érvek és ellenérvek

Azt gondolnánk, hogy egy garázs fele annyiba sem kerül, mint egy ugyanakkora méretű házrész megépítése, holott ez egyáltalán nincs így. A házhoz tervezett garázs négyzetméterenként legalább annyi pénzt emészt fel, mint az épület négyzetméter azonos bármely másik része. Ugyanúgy falakkal húzzák fel, szükséges a szigetelés, legalább egy hidegtűrő betonajzatra is szükség lesz. Egy zárt garázs akkor az igaz, ha kizárja a fagyot, ezért fűtés is kell bele, és természetesen villanyvilágítás, valamint egyéb áramforrás a kisebb-nagyobb munkálatokhoz.

Garázs

Amennyiben a garázs plusz funkciókkal egészül ki, akkor természetes világítás sem árt, tehát valamilyen jól szigetelő ablakoknak is helyet kell adnunk, és ott van még a garázskapu, amely már csak a mérete miatt sem olcsó mulatság. Ha nem akarunk hóesésben és záporban elázni, ennek a kapunak egy automata mechanizmussal is rendelkeznie kell majd. Egyszóval egy garázs tulajdonképpen még akkor is egy önálló építmények fogható fel, ha azt a ház részeként beterveztetjük.

Mire ügyeljünk a garázs tervezésénél?

Amennyiben annyi pénzünk van, mint a pelyva, nem okoz majd problémát a kivitelezés, ám a tervezésnél gondosan kell eljárnunk a méreteket illetően. Garázsunkban akár több gépkocsi is állhat, s ezeknek kényelmesen el kell férniük egymás mellett, úgy, hogy a nyitott ajtók se érintkezzenek.

A kormányrendelet egy átlagos gépkocsi méretét 4,8 x 1,8 méteresnek határozza meg. Ebből különböző számítások után következik, hogy egy egyállásos garázs minimális mérete 2,7 x 5 m, míg egy kétállásosé 5,1 x 5 m, de jobb, ha ennél nagyobb méretekkel kalkulálunk, hogy elférjenek a szezonális abroncsok, és a gépkocsik egyéb kellékei, és fogyócikkei (pl. ablakmosó folyadék, olaj, leszerelhető tetőcsomagtartó stb.)

Garázs

Forrás: https://www.flickr.com/photos/alansfactoryoutlet/4295943746/in/photostream/

A ház pincéjében kialakított garázs azzal az előnnyel jár, hogy a telekből nem kell elvennünk területet, és a lakásunkból egy pincelépcsőn át juthatunk a kocsihoz, anélkül, hogy a ki kellene mennünk a szabadba. Ugyanakkor ügyelnünk kell a kocsi feljáró méretére és meredekségére, valamint a feljáró és a járószint találkozásának szintkülönbségére. Egy túlzottan meredek feljáró télvíz vagy eső idején komoly erőpróbát jelenthet a kocsinak és sofőrjének. A nagy érkezési szintkülönbség esetén az alacsonyabb alvázú autók felülhetnek ki-beállás esetén. A pince garázsok esetén a feljárók takarítását sem spórolhatjuk meg, kivéve, ha fűtőszálakat építünk a bordázatokba – ezek azonban már drága megoldások.

Amennyiben nem terveztünk garázst a házhoz, és később építenénk nem házkapcsolatos gépkocsi tárolót, ahhoz bizony már építési engedélyre lesz szükségünk.

Hol legyen a garázs?

Az a legpraktikusabb, ha a ház utcai frontjához közel tudjuk kialakítani a garázsunkat. A garázshoz vezető út mindenképpen szilárd burkolatú legyen, mert esős időben egy-két beállás után már hatalmas dagonya keletkezik a burkolat nélküli behajtó területén. Célszerű azért is közel a behajtás helyéhez építeni a garázst, hogy ne kelljen havas időben nagy kijárási területen megtisztítani (bár egy kiadós reggeli tornának a hólapátolás igazán megfelel). A ház hátsó frontjára tervezet garázs esetében kanyarodóról is gondoskodnunk kell, és a beállás körülményes lesz.

Sokan azért idegenkednek az utcai frontra tervezett garázstól, mert attól tartanak, hogy a ház frontját látványban megtörik. Ma már azonban olyan garázskapukat tudunk beszerezni, amelyek nem hogy rontják, hanem dizájnjában még javítják is az ingatlan összképét, ezért bátran tervezhetünk a kényelem szempontját figyelembe véve.

Garázs

Forrás: https://www.flickr.com/photos/43091453@N04/5169254375

nyito-lefele-nyil-bibor