A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Hangszigetelő anyagok

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Arrangement_Mineralwolle.jpeg

A hangszigetelés fortélyai

Egy kedves barátom azzal jött be hozzánk, hogy ajánljunk neki olyan ablakot, amely kizárja az utcai zajokat. A segítségünkkel sikerült is a kültéri dübörgést 20 decibel alá szorítania, ami megteremtette számára a nyugalmas nappalokat. Sajnos azonban, a kültéri zajok helyét a házból érkező hangok vették át. Nem tagadom, hogy kissé érzékeny a fülére a barátom, de az is igaz, hogy a folyamatos hangos zaj hallásproblémákhoz vezethet. A szuper ablak sajnos nem helyettesítheti a hangszigetelés minden formáját.  Lássuk, mit tehetünk a teremtő csendért!

A zajok típusai és forrása

A legismertebb típus a levegővel terjedő hang. Ezek érkezhetnek az utca felől. A villamos zörgése, vagy az autók folyamatos dübörgése agyzsibbasztó lehet, de a fentiek alapján elmondható, hogy a jól hangszigetelt nyílászárók elejét veszik a problémának. Ha a házunk előtt megy a forgalom, és van rá lehetőségünk, még egy hangterelő falat is emelhetünk ellene.

Az úgynevezett léghangok már sokkal nagyobb problémát jelentenek, mert ezek forrása magából a házból fakad. Az épületszerkezet által keletkezett zajok ellen nagyon nehéz védekezni, mert a vasbeton gerendák „énekét” még a padló is továbbítja.

Testhangokkal van dolgunk, ha halljuk a felettünk lakó lépéseit, a becsapódó liftajtót, a falban szaladó vízvezetéket, a szomszéd dübörgő hangfalait. Ezekkel a hangokkal csak úgy lehet felvenni a harcot, ha a hang fizikai útját megszakítjuk.

Hangszigetelés

Megoldások és ellenszerek

A hangszigetelés nagyon komoly szakmai tudást igényel, ezért azt az általános tanácsot tudom adni, hogy ha nagy a baj, forduljunk szakemberhez. A szakember tudja a legjobban meghatározni a hang forrását, jellegét, irányát és hullámhosszát, s ezek alapján tud javaslatot tenni a probléma kiküszöbölésére.

Kisebb zajterhelés esetén azonban magunk is tehetünk lépéseket, s most ezeket foglalom össze röviden. Alapvetően az a tökéletes megoldás, ha a hang forrásának irányából végezzük el a zajszigetelést, ami a legtöbb esetben nem járható út. Nehéz elképzelni, hogy átmegyünk a rockzenét hallgató szomszédhoz, és az angyali mosollyal beleegyezik a lakásában történő munkálatokhoz. Mihez kezdhetünk tehát?

Vegyük sorra a szigetelőanyagokat, kezdve a legpopulárisabb megoldástól, a tojásos dobozoktól. A tojásos dobozok látványa egy lakásban éppen nem a legszebbek, ráadásul rettenetesen tűzveszélyesek. Egy pinceklubban, ahol verjük a dobot, talán még elmegy, de a lakásunkban sokkal jobb és veszélytelenebb megoldásban kell gondolkodnunk.

Az üveggyapot kiváló hő- és hangszigetelő anyag, amely filc formátumban, feltekerve, vagy lemezes kialakításban is beszerezhető. Az üveggyapot szálszerkezete rugalmas, nem éghető és a kártevők sem telepednek meg benne. A filc formátumot általában fémszerkezetes válaszfalakban terítik szét, míg a lemezt gipszkarton falak esetében használják. A lemezek különösen a tetőterek, szarufák és gerendák közötti szigetelésre alkalmasak.

Üveggyapot

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glass_wool_insulation.jpg

A kőzetgyapot is remek hangszigetelő anyag. Otthoni környezetben talán ez a legalkalmasabb a zajok elnyelésére. Ez a táblában beszerezhető hangszigetelő műgyantakötésű kőzetgyapot szálakból készül, nem éghető, taszítja a vizet és formatartó. Remekül beválik tetőtér-beépítés esetén. Álmennyezetek fölé, belső és külső falaknál, valamint szerelt padló vagy födém szerkezetek közé is elhelyezhető.  Míg az üveggyapot általában 10 centiméter vastag, a kőzetgyapot lapok 5 centiméteresek, azaz kevesebb helyet vesznek el a térből. A hangszigetelésről ugyanis általánosan elmondható, hogy – amennyiben a szoba minden falát ellátjuk vele – meglehetősen sok helyet vesz el. De hát valamit valamiért.

Kőzetgyapot

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rockwool_4lbs_per_ft3_fibrex3.jpg

A kőzetgyapot tábla felhelyezése után érdemes gipszkarton réteget is feltenni. Így kapunk egy festhető, szép falfelületet. A padlónál egy réteg parafa, majd hangelnyelő tábla, fólia és utána burkolóanyag felrakása is célszerű.

Hangirányok elleni optimális védelem

Nem mindegy, hogy milyen irányból érkezik a zaj. Ezért röviden nézzük meg, hogy ennek alapján milyen megoldásokkal operálhatunk.

Ha felülről vagy alulról érkezik a zaj, akkor az úgynevezett úsztatott aljzat lehet a megoldás. Ebben az esetben szükség van egy úsztató rétegre, amely a födém szerkezete és a parketta, vagy hidegburkolat aljzata közé helyezett rugalmas anyagot jelent (pl. polietilén, expandált polisztirolhab, stb.). Ilyenkor több réteg kerül egymásra: hanggátló lapok, filc, lépésálló, majd pedig a hidegburkolat esetleg szőnyeg vagy parketta. A felülről érkező zaj esetén jó védekezést nyújt egy zajfogó álmennyezet beépítése.

Amennyiben a kedves szomszédoktól, tehát oldalról érkezik a zaj, úgy jöhet a nagy sűrűségű, szálas anyagos szigetelés, azaz azok a gyapot anyagok, amelyeket fentebb vázoltam. A borítást követően a teljes szigetelést el kell fednünk gipszkartonnal. Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor megvédhetjük magunkat a hangártalmaktól. Jó pihenést kívánok a csend világában!

nyito-lefele-nyil-bibor