A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Otthonunkba költözik a konditerem

Konditerem otthon… kényelmes

Nyár van, ilyenkor élvezzük a strandolás örömeit és fürdőzünk a napfényben. Vannak azonban olyanok, akik inkább elkerülnék a nyilvános tekinteteteket, mert testük nem felel meg a legújabb fitness divatnak. Különösen a hölgyek körében szokott kitörni a pánik tavasz közepén, s a konditermeket megtölti az újonnan érkezők küzdelmének zaja. Egyeseknek a konditermek árai borsosak, vagy éppen szégyellik magukat a kigyúrt társaik mellett. Az ilyen problémákkal küzdő, de testüket edzeni kívánóknak ajánlom mai kis cikkemet.

Konditerem otthon – hogyan vágjunk bele?

Mint minden új projekthez, így az otthoni konditerem megteremtéséhez is előzetes tervet kell készítenünk. A költségvetésnél a következő szempontokat kell megvizsgálni: hányan fogják igénybe venni a házi kondi eszközeit, mi a cél, milyen típusú edzésekre gondolunk, milyen eszközök elengedhetetlenek, vagy mi az, amit megengedhetünk magunknak? Szinte minden gépi gyakorlatnak létezik szabadsúlyos megfelelője. A megcélzott izomcsoportot szabad súlyokkal is meg tudjuk dolgozatni. Ezért kis lakásban sem kell lemondanunk a mozgás élményéről.

az a jó helyiség, ahová jelentős természetes fény is be tud jutni

A helyszín és az edzés időpontjának kiválasztása sem mindegy. Lehetőleg olyan helyiségben legyen a konditerem, ahol sem mi nem zavarunk senkit, sem minket nem zavarnak. Az átjáró ház hamar elapaszthatja a súlyzózás iránti lelkesedésünket. A helyszín szempontjából fontos még, hogy jól szellőztethető legyen – talán nem kell mondanom, hogy miért. Az a jó helyiség, ahová jelentős természetes fény is be tud jutni. Ha erre nincs mód, akkor a világításnak kell megfelelőnek lennie, és feltétlenül el kell legalább egy egész alakos tükröt helyeznünk, hogy lássuk a helyes testtartásunkat gyakorlatok közben.

A házi konditermünk legyen jól fűtött, mert a téli napokon történő izzadást könnyen követheti egy kiadós megfázás. Érdemes a padlóburkolatra is figyelnünk, és azt annak függvényében rakjuk le, hogy milyen gépeket akarunk telepíteni. Parkettás szobában nehéz gépeknek nincs helye, de egy jól lebetonozott és erre a célra kialakított pincében akár nagyobb eszközök is elhelyezhetők.

Kitérnék még az edzés időpontjára is. Amennyiben emeletes házban lakunk, gondolnunk kell az alattunk lakó szomszédra. Érdemes hangszigetelést letenni, és olyan időpontot választani a gyakorlatokhoz, amikor a szomszédokat nem zavarjuk. Ellenkező esetben könnyen szerezhetünk magunknak haragosokat.

feltétlenül el kell legalább egy egész alakos tükröt helyeznünk

https://www.flickr.com/photos/personaltrainertoronto/43804059751

A házi konditerem előnyei és buktatói

Az otthoni edzésnek van néhány kézenfekvő előnye: nem kell eljárnunk sehová, nem kell időre menni, nem kell attól tartanunk, hogy a pocakunkon mosolyognak az évek óta gyúró kollégáink. Senki nem előz be minket egy eszköz használatában, senkinek az „illatát” nem kell élveznünk. Mivel magunk vagyunk, a legtökéletesebb koncentrációban végezhetjük a gyakorlatokat. Senki sem fog frusztrálni minket azzal, hogy kétszer akkora tárcsával dekázgat.

Valahol azt is olvastam, hogy az otthoni konditerem olcsóbb. Ez csak abban az esetben igaz, ha kizárólag kézi szereket, szabad súlyokat használunk, és a gyakorlatok egy részéhez saját testünkön kívül semmit sem veszünk igénybe (pl. fekvőtámasz, felülés, négyütemű fekvőtámasz stb.). Amennyiben gépeket is szeretnénk telepíteni, mert van rá lehetőségünk, akkor már mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, hiszen egy jó minőségű futópad, főleg, ha van hozzá képernyő is, meglehetősen borsos ára van. Ha pedig egy professzionális konditermet építünk, ami mindenben megfelel egy fizetős helynek, akkor a padlótól a mennyezetig mindent erre a célra kell kialakítani, és még az elektromos hálózatot is úgy kell telepíteni, hogy bírja a gépek terhelését.

súlyzók

https://www.flickr.com/photos/christos-pontikis/23613154259/in/photostream/

Eszközök kezdőknek, haladóknak

Kezdőnek sosem szabad hatalmas költséget fordítani a házi kondizásba. Nagyon sokaknak a lelkesedése csak szalmaláng, ami hamar lelohad. Akkor minden gép és eszköz felesleges kacattá válik, amellett még frusztrálhat minket a látványuk, mert folytonosan a kudarcunkra emlékeztet.

Mint mindennek, ami fejlesztően hat az emberre, így a kondizásnak is az a titka, hogy folyamatos és rendszerszerű legyen. Lássuk, hogy első lépésben milyen eszközöket kell beszereznünk! A gyakorlatokhoz kell szivacshenger vagy polifoam henger. Ezt nyújtáskor és az ülő, fekvő tornagyakorlatoknál fogjuk használni. Kell egy pár súlyzó is. Ennek a kiválasztásakor a súlyzót próbáljuk ki, nehogy túl nehezet, vagy ellenkezőleg, túl könnyű eszközt vegyünk. Amikor már kezdünk profivá válni, azaz hosszabb ideje gyúrunk, és már igényli is a napi mozgást a szervezetünk, akkor érdemes a súlyzókból egy szettet beszereznünk.

a fitneszlabda ugyan sok helyet foglal, de ki lehet vele váltani a padot, ráadásul rá is ülhetünk

A gumikötél és/vagy gumiszalag igazán hasznos, hiszen a megfelelő gyakorlatokkal minden izomcsoportot megmozgatnak. Korábban lehetett úgynevezett expandereket is kapni, de azok a csuklót könnyen tönkretehették, ezért inkább a gumi eszközöket ajánlom. A fitneszlabda ugyan sok helyet foglal, de ki lehet vele váltani a padot, ráadásul rá is ülhetünk, ami jót tesz egy irodában töltött nap után. A legjobban úgy tudjuk megállapítani, hogy megfelelő méretet választottunk, ha ráülünk a labdára. Amennyiben a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zár be, akkor jól döntöttünk. Egy medicinlabdával is remek gyakorlatokat végezhetünk.

Amennyiben eljutunk egy bizonyos szintre és lehetőségünk van rá, akkor jöhet a legfontosabb gépek beszerzése. Ilyenkor szokott a kézi szett mellé egy szobabicikli és/vagy egy futópad is bekerülni, esetleg egy súlyzózóval tehetjük kompletté a konditermünket. Ezek a gépek már komoly pénzbe kerülnek, és első blikkre nem is kell a legújabb termékeket beszereznünk. Érdemes a használt piacon (pl. Vatera) szétnéznünk, mert szép számmal találunk majd márkás, de elérhető áru darabokat. Mielőtt azonban megkötnénk az üzletet, próbáljuk ki az eszközöket, nehogy szerkezetileg hibás darabot sózzanak ránk.

nyito-lefele-nyil-bibor