A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Csináld magad! A szobafestés mesterfogásai

Tájékozódás és tervezés nélkül ne vágjunk bele a szobafestésbe!

Itt a tavasz, és az egyre melegebb napok sokakat csábítanak arra, hogy kifessék lakásukat. Manapság, amikor alig lehet megbízható és megfizethető szakemberhez jutni, egyre többen próbálkoznak meg saját maguk a szobafestéssel, mondván: nem kíván nagy szaktudást a dolog.

Ha így vágunk bele, elég kellemetlen meglepetésekben lehet részünk, mert bizony ennek a szakmának is megvannak a mesterfogásai, amit nem árt megismerni, mielőtt hozzálátunk a munkához.

Hadd világítsam meg egy saját történetemmel, hogy ész nélkül miért nem szabad festőhengert fogni. A szomszédom kérdezte meg, hogy vajon nálunk is leesett-e a festék a falról, amikor kifestettük a házat. Mindjárt vissza is kérdeztem, hogy vajon lemosták-e a falat, mielőtt a festéket felvitték volna? Mint kiderült, ezt a műveletet kihagyták, és a zsíros falon ezért nem tapadt meg a festék.

a zsíros falon ezért nem tapadt meg a festék

Tájékozódjunk és tervezzünk meg mindent jó előre, ha nem akarunk felesleges munkát végezni, vagy jóval többet ráfordítani a műveletre, mint amennyi szükséges lenne. Fel kell mérnünk a lefestendő felületek állapotát és méretét, majd ennek megfelelően kell a folyamatokat megtervezni, és a hozzávalókat beszerezni. Ökölszabályként elmondható, hogy 7-8 négyzetméteres felülethez fogunk elhasználni 1 liter festéket. Nem elég azonban csak a négyzetmétert kiszámolni, hanem figyelembe kell vennünk, hogy legalább kétszer fogunk végigmenni a felületeken, hiszen alapozóra mindenképpen szükségünk lesz.

Glettelés, csiszolás, élvédelem, lecsöpögés elleni védelem

Glettelés, csiszolás, élvédelem, lecsöpögés elleni védelem

A szobafestés legkellemesebb művelete a festés maga, csakhogy sok fáradságos és aprólékos munkát kell elvégeznünk addig, amíg végre odaérünk! Nem mindegy, hogy a lekenendő falnak milyen az állaga. Amennyiben repedések, falhibák mutatkoznak, ott előbb igazi kőműves munkákra lesz szükségünk. A hibákat glettel egyengethetjük el, amihez spaklit kell használnunk, és a felületet finomcsiszolóval külön el kell dolgozni.

Az is előfordulhat, hogy mielőtt ebbe a munkálatba belefogunk, még egy sokkal kellemetlenebb, és nagy piszokkal járó műveletet is el kell végeznünk. Amennyiben már 4-5 rétegben ráfestettek a falra, akkor a rétegeket sajnos le kell kaparni, ami idegőrlő és fizikailag is megterhelő munka lesz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a falunk tapétával fedett.

Az ablakokat, ajtókat festékszalagos fedéssel óvhatjuk meg a piszkolódástól

Az éleknél mind a vakolatrétegben, mind a glettrétegben találkozhatunk élvédővel, ezek gondoskodnak róla, hogy az élek szép egyenesek legyenek, és később ne törjenek le. A nyílászárók és a parketta védelmét is meg kell oldanunk, ellenkező esetben a lecsöpögő festék mindenhol rászárad a keretekre és a járófelületre. Az ablakokat, ajtókat festékszalagos fedéssel óvhatjuk meg a piszkolódástól. Miután ráillesztettük a ragasztószalagot a fára, húzzunk végig a felületén egy sniccert, jó alaposan rányomva a ragasztószalagot a felületre.

A padlót takaróvászon lefektetésével óvhatjuk meg. Ezek nem csúsznak és magukba szívják a cseppeket.

A szép és sokáig kitartó festés érdekében alapoznunk kell

Alapozás után kész, rajt, tűz!

A szép és sokáig kitartó festés érdekében alapoznunk kell. A profik színezett alapozót használnak, vagy színezett szürkét visznek fel, vagy olyan színnel dolgoznak, amelyik hasonlít a fedőfesték színéhez.

Amikor ez megszárad, végre jöhet az a művelet, amiért annyi előkészületet megtettünk már. Haladjunk a művelettel falról falra, először az éleknél felkenve a festéket. Mielőtt azonban erre sor kerülne, mossuk le a hengerünket, hogy a bolyhok lejöjjenek róla. A profik a hengereik közepét úgy 4-5 cm-en összefestékezve dolgoznak. Belemártják a festékbe, majd kicsit hozzáütögetik a henger mindkét végét a festéktartályhoz, hogy eltávolítsák a nagyobb cseppeket, és úgy festenek. Nyomjuk rá a festékes hengert a falra, hogy a festék ne folyjon el.

A színesre tervezett falak esetében a színkeverés problémáira szokták a figyelmet felhívni

Egy gondolat a színkeverésről

A színesre tervezett falak esetében a színkeverés problémáira szokták a figyelmet felhívni. Manapság már a legtöbb cég számítógépes színkeveréssel áll a vásárlói rendelkezésére. Amennyiben nem ilyen áruházat választunk az anyagok beszerzésére, akkor tervezzük túl a festékanyagot, ellenkező esetben csaknem lehetetlen lesz ugyanazt az árnyalatot kikeverni, míg a falakon nagyon szembeszökő lesz ez az eltérés.

nyito-lefele-nyil-bibor