A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Nagyméretű termekben

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:M%C5%B1vel%C5%91d%C3%A9si_K%C3%B6zpont,_fel%C3%BClvil%C3%A1g%C3%ADt%C3%B3s_%C3%A9szaki_sz%C3%A1rny,_2019_Heves.jpg

Hogyan fogjuk munkára a napfényt lakásunkban?

A modern lakások esetében jól látható az a törekvés, hogy minél több természetes fénnyel váltsuk ki a mesterséges világítást. Ennek egyik oka anyagi természetű, hiszen a kisebb energiahasználat kisebb villanyszámlákat eredményez, és a környezetterhelés csökkentésért is tettünk valamit. A másik ok is nyilvánvaló: a természetes fény jót tesz a közérzetünknek.

A természetes fényt a nyílászárók juttatják be a lakásba, és nagyon sokáig csak az úgynevezett oldalvilágító nyílászárókra fókuszáltak a gyártók és a felhasználók. A nagy, üveges teraszajtók voltak képesek a legtöbb napfényt a zárt térbe engedni, azonban a nap fényét ezek a megoldások nem tudták maradéktalanul kihasználni.

Ennek a problémának a megoldására kezdtek fejleszteni felülvilágító nyílászárókat, amelyek a tetőtérbe építve a lehető legtöbb napfényt tudják összegyűjteni és szórni, természetesen annak megfelelően, hogy az adott terület milyen tájolású.

nagy, üveges teraszajtók

A felülvilágítók természetes ereje

A felülvilágítók klasszikusan három funkciót látnak el: bevilágítás, hő- és füstelvezetés és szellőztetés. Jellemzően lapos tetőkbe építik be, vagy olyan tetőszerkezetekbe, amelyeknek a dőlésszöge nem haladja meg a 25 fokot. Ezek a fénygyűjtők sokkal erősebb megvilágítást eredményeznek, mint a hagyományos ablakok. Amikor a fénykapacitást összehasonlították, kiderült, hogy ha ugyanakkora nyílást hagyunk a falazaton, mint a tetőn, akkor a tetőnyílásokon át 3-5-ször több fény támogatja a belső megvilágítást, mint az oldalfali ablakok esetében. Nagyméretű termekben (pl. üzemcsarnokok) a természetes megvilágítás csak a felülvilágítókkal oldható meg.

A kupola

https://www.flickr.com/photos/a_siegel/4811129984/in/photostream/

A felülvilágítók a füstelvezetésére is fel vannak készítve. Lakástüzek esetén sokkal nagyobb veszélyforrást jelent a benntartózkodókra a füst, mint a tűz, ezért ezeket az elemeket is a felhalmozódó füst elvezetésére készítették fel. Tűz esetén kinyílik a kupola, majd oldalsó szellőzőkön vagy ventillátorok segítségével levegőt juttatnak az épületbe. Ez persze azt jelenti, hogy a beáramló oxigén táplálni fogja a tüzet, de az helyben marad és lokálisan fog égni, míg a sokkal veszélyesebb füst távozik.

A harmadik funkciót, a szellőztetést is kiválóan oldják meg a felülvilágítók. A kézi szellőztetés legegyszerűbb módja az ablaknyitás. Ennél van hatékonyabb módszer is, mégpedig annak a fizikai jelenségnek a kihasználása, hogy a fölmelegedett levegő kisebb fajsúlya miatt felszáll. A meleg levegő megindul felfelé, azonban nem elég csak fent kinyitni egy ablakot, hanem oldalról is biztosítani kell a légutánpótlást, hogy kialakulhasson a természetes áramlás és megfelelően átszellőzzön a helyiség.

tető ablak

Minőséggel a minőségi napfényért!

A felülvilágítókra ugyanaz igaz, mint a hagyományos nyílászárókra. A hatékonyság érdekében minőségi termékeket kell beszerezni, és azt minőségi szakmai munkával kell beszerelni.

A beszerzésnél alapvetően több szempontot is érdemes figyelembe venni, a hőszigetelési képességet (U érték), hőhidasságot, légzárást és végül a tartósságot. Egyszerűen javítható az U érték nagysága jobb hőszigeteléssel, amennyiben a felső, bevilágító részbe több héjat, polikarbonát lapokat építenek be.

A hőhidasság, azaz a külső és belső tér közvetlen érintkezését műanyag tokozat kialakításával, speciális vasalattal és magas beépítési szakértelemmel küszöbölhetjük ki. A légzárást a jó minőségű felülvilágítók alapból biztosítják.

A tartósság szempontjából a felülvilágítók anyagára érdemes koncentrálnunk. A műanyagkeretes megoldások esetében fémmerevítést építenek be. Ha ilyen merevítéssel nem rendelkezik a termék, bár olcsóbban jutunk hozzá, de viszonylag hamar kell az elemet cserélnünk. Még a műanyag (rendszerint PVC) esetében is érdemes megvizsgálni, hogy mennyire UV-álló. Az olcsóbb felülvilágítók kerete rendszerint alumíniumból készül, ezért nem hőhídmentes.

Hó és a szél elleni terhelhetőség

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Snow-covered_skylight_for_underground_facilities.jpg

Amire még ügyelni kell…

A felülvilágítók kiválasztásánál van néhány speciális szempont, egészen pontosan speciális terhelés, amire figyelnünk kell. Érdemes megvizsgálnunk, hogy a kiválasztott terméknek milyen a hó és a szél elleni terhelhetősége. Olyan szerkezetet válasszunk, amely nem szakad be a hó súlya alatt és bármikor képes kinyílni. Vessünk egy pillantást a nyitószerkezetre is, mert az ördög sok esetben az ilyen apró részletekben bújik meg! Legyen ez az elem is stabil és jó anyagból kivitelezett

nyito-lefele-nyil-bibor