A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Csináld magad! Ablakszigetelés házilag

Bár a nyár elején járunk, amikor a hőmérő higanyszála várhatóan csak egyre feljebb kúszik, és legszívesebben még lakásunk falait is lebontanák, hogy könnyebben érjen bennünket a legenyhébb szellő is, mégis ez az időszak az, amikor kényelemesen felkészülhetünk a télre. Ilyenkor lehet a legnyugodtabban és átgondoltabban megoldani ablakaink szigetelését. Ez ugyanis olyan művelet, amit valamilyen szinten házilag is elvégezhetünk.

Kerüljük a ráolvasásos megoldásokat!

Az elvetemedett nyílászárók mindenki életében gondot okoznak. Minél nagyobb a rés, amelyen a kinti szél besüvíthet, annál jobban halmozódik két alapvető probléma. Az egyik növekvő bajt a huzat és a kihűlő lakás jelenti, míg a másikat a kompenzáció végeredménye, a növekvő energia számla. Egyik sem kellemes gond, ezért is érdemes körüljárnunk, hogy milyen megoldásokkal védekezhetünk.

Olvasom, hallom, hogy a roló lehúzásával kezelhető a probléma, és ehhez bambusz vagy alumínium rolót ajánlanak. Ezzel több probléma is van: egyfelől, ha azt akarjuk, hogy a széltől folyton védve legyünk, a rolónak mindig lehúzva kell állnia, azaz úgy élünk majd, mint a denevérek. A teljes sötétséget majd villanyvilágítással kompenzáljuk, ami viszont a villanyszámlát növeli, nem beszélve a folytonos műfény nyomasztó hatásáról. Amúgy pedig a lehúzott rolók igazán nem is tudnak szigetelni, mert nem erre találták fel őket. Szóval kerüljük ezt a „ráolvasásos technikát”.

Csináld magad! Ablakszigetelés házilag

 

Szigetelési lehetőségek – előnyök, hátrányok

Lássuk azokat a megoldásokat, amelyek már valóban a szigetelés irányába vezetnek. Korábban sokan használták az öntapadós szivacs csíkokat, amelyeket csak le kellett méretre vágni, és a felületre ragasztani. Mára ez már elavult szigetelési formává vált, mert a szivacs beszívja a nedvességet, anyaga pedig hamar porózussá válik, s ezzel megszűnik szigetelőképessége.

A piacon beszerezhetünk ablakszigetelő profilokat. Ezek polifoamból készült P és D profilú szigetelőanyagok, és még háztartási boltokban is lehet kapni. A profilok öntapadósak, de a szigetelésre kijelölt területet feltétlenül zsírtalanítani kell, majd szárazra törölni, mielőtt felhelyezzük a méretre vágott csíkokat. A polifoammal az a baj, hogy ablakoknál lecsapódó párának nem tud ellenállni, magába szívja azt, ezzel pedig a ragasztóképessége is megszűnik. Ez a módszer nagyjából egy szezont bír ki, és minden esztendőben újra kell kezdeni az egészet.

párás ablak

Sokkal kedveltebb szigetelési eljárás a sziloplaszttal való kezelés. Az ablaknyílót körbenyomjuk vele és mielőtt megszáradna, ráhelyezünk egy fóliát, majd rázárjuk az ablakot. A tok és az ablaknyíló közti sziloplaszt így pontosan olyan vastagságban fog megkeményedni, hogy eltömítse a réseket.  Még az egészen elvetemedett ablakoknál is be tudjuk vele tömni a réseket, felvitele pedig igazán egyszerű. Az anyaggal az a fő probléma, hogy nem tud igazán ellenálli az időjárási viszontagságoknak, és idővel felkeményedik, s ezzel elveszti szigetelő képességét. A megszáradt sziloplasztot nem könnyű eltávolítani, és a többször felrakott rétegek nem túl esztétikusak.

Az ablakszigetelő gumikat a pára nem károsítja, viszont az UV-sugárzásra érzékenyek. A napfénytől a kaucsuk megkeményedik és berepedezik, így elveszíti szigetelő képességét. A kaucsuk profilok folyamatos ellenőrzése és időszakonkénti cseréje mindenképp szükséges.

A még házilag felvihető anyagok közül a szilikon a legjobb. A szilikont egyáltalán nem zavarja az UV-sugárzás, nagy az ellenálló képessége a hőmérsékleti ingadozásokkal szemben is, tehát jóval hosszabb az élettartama. A szilikon puhább és vékonyabb falú, mint a kaucsuk, eredeti tulajdonságait pedig sokkal tovább megőrzi. A szilikonos szigetelést nem lehet öntapadós módszerrel megvalósítani, szükség van egy nútbemarásra, ahová az anyag beilleszthető.

dupla ablak

A lehető legprofibb, az úgynevezett svéd nútbemarásos módszerhez már marógépre van szükség, és ez alapvetően kizárja a házilagos megvalósítások sorából.

A szigetelés elhelyezése és leellenőrzése

A szigetelésnél alapvető szempont, hogy melyik helyiség ablakaival dolgozunk. A konyhai és fürdőszobai ablakokat mindig belülről szigeteljük, különben a pára a dupla ablak külső felén fog lecsapódni és visszacsorogni az ablakközbe. A szobák ablakai esetében lehet a külső ablakszárnyat szigetelni.

Bármelyik módszert használjuk is szigeteléshez, feltétlenül győződjünk meg arról, hogy a művelet sikerrel járt-e. Ehhez elegendő lesz egy gyertya vagy öngyújtó. Az ablaknyíló és a tok illeszkedési vonalán vezessünk körbe egy égő gyertyát. A láng mozgásából megállapíthatjuk, hol, mennyire zár az ablakunk. Amennyiben a láng bizonyos pontoknál „táncol”, úgy a szigetelést meg kell erősítenünk, vagy újra kell a művelet kezdeni.

elhúzható ablak

nyito-lefele-nyil-bibor