A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A kerti béke palotái – pergola, pavilon, gazebo

Egy ideális nyári napon, amikor fénybe öltözik a természet, amikor lágy szellő lengedez és a levegő virágok mézétől terhes, az ember arra vágyik, hogy ennek az idilli természetnek az ölében üljön. Akinek jó sorsa úgy hozta, hogy méretesebb kert veszik körül a házát, ilyen gyönyörű nyári napokra gondolva felépíttetheti a maga saját kis kerti palotáját, ahová elvonulhat úgy, hogy közben a természet teljességét élvezheti.

Kerti épülettípusok: pergola, gazebo, pavilon

pergola

Kerti épületünket elsősorban funkcionalitás alapján kell kiválasztanunk. Amennyiben csak egy kis pihenősarokra vágyunk, elegendő lehet a pergola, amely általában a ház részét alkotja, ám vannak, akik különálló egységként építtetik azt meg. Konstrukciójának oszlopai a talajba vannak rögzítve, az egészet egy tetőszerkezet fedi. A tető általában rácsos, de készülnek befedett változatai is.

A pergola oldalára virágokat lehet futtatni és jó idő esetén ki lehet ülni alá. Méretétől függően elhelyezhető egy kis asztal és néhány szék is. Van, aki kocsi beállónak használja a pergolát, mert bár a jármű nem áll ugyan fűtött helyen, de az esőtől és a hótól megkíméli a fedett tető.

A gazebo már majdnem olyan, mint egy kerti kis ház. Külön álló, szilárd tetőzettel ellátott épület, amelynek részben vagy egészben falak vesznek körül. Alakzatra általában négy-hat- vagy nyolcszögű, de építenek kör alakú gazebókat is. Míg a pergolát és a pavilont – nyílászárók, és zárt tér híján nyári időszakban használjuk mindennapi tevékenységre, addig a gazebo egész évben használható, zárt térré alakítható, ajtóval, ablakokkal ellátott egység.

gazebo

https://www.flickr.com/photos/alansfactoryoutlet/4295197663/in/photostream/

A pavilon szerkezete valahol a pergola és a gazebo között van, hiszen nincs fala, de a teteje teljes. Napjainkban a kerti pavilon sokféle formában és méretben éli reneszánszát, ezért figyelmünket a továbbiakban a pavilonra fordítjuk.

Fontos szempontok a pavilon megtervezésekor

A pavilon több funkciót is elláthat, ám a funkciótól függ annak elhelyezése is a kertben. Amennyiben a pavilont kifejezett pihenőhelynek képzeltük el, ahová jó elbújni, pihenni és relaxálni, akkor a kert egy csendesebb zugában, a szomszédok szemétől védve érdemes megépíttetni. Ha a pavilon a családi és baráti összejövetelek színtere, akkor közel a házhoz, vagy teraszhoz érdemes telepíteni. Jó megoldás lehet medencés kert esetében a medencéhez közel felállítani a pavilont, így adva a fürdőzésnek egy hatalmas pluszt.

kínai pavilon

Ügyelni kell a pavilonunk stílusára is, hiszen modern, minimál stílusú ház kertjében furcsán nézne ki egy rusztikus arculatot mutató, fából készült darab. Ilyen miliőbe alumínium szerkezetes pavilont célszerű építeni. Gerenda, borona vagy faházak esetén nem is kérdéses, hogy a pavilon is faszerkezetű lesz, de a hagyományos épületek kertjében is szépen mutatnak a természetes anyagok.

A kerti pavilonok megépítését a profi cégek néhány nap alatt elvégzik, mivel az elemeket a tervezést követően előre legyártják, és csak a telepítést kell elvégezniük. Az alapozástól a tetőfedésig a legösszetettebb épület felhúzása sem tart két hétnél tovább, de egy általánosnak mondható pavilon megvan 3-5 nap alatt.

Sokan azért haboznak a kerti „mini palota” megépítésekor, mert attól tartanak, hogy az épület karbantartása sok energiát és pénzt fog felemészteni. Kétségtelen, hogy a szabadban elhelyezett faépületek állapotára jobban kell figyelni, de a gyártók az ilyen szerkezetekhez a természeti hatásoknak jobban ellenálló fákból készítik el az elemeket, ráadásul a felvitt speciális bevonatok évekre megnyújtják a kötelező karbantartás idejét. A profi cégek pedig nemcsak felépítik a pavilont, de általában a karbantartást is szívesen elvállalják. Amennyiben rendszeres a karbantartás, a pavilonunk több generációt is kiszolgálhat majd.

fából készült pavilon

Berendezés és világítás

Bármilyen szép is a pavilonunk, kerti palotává csak azután válhat, ha megfelelő berendezéssel és világítással látjuk el. A kerti bútorok esetében csak olyanokat válasszunk, amelyek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, UV sugárzásnak vagy esőnek. Az a jó bútor, amelynek ápolása egyszerű, a legtöbb esetben egy nedves törlőkendővel megoldható.

Természetesen mindezek mellett legyen esztétikus és praktikus. Manapság már egész kerti bútor szetteket vásárolhatunk, és anyagukat, stílusukat is igényeinkhez szabhatjuk. Mivel természetes anyagok illenek egy természetes környezetbe, általában az ellenálló akác és teakfa bútorok élveznek elsőbbséget, valamint a mindig divatos műrattan. A bútorokat is természetes anyagból készült kiegészítőkkel tehetjük kellemesebbé. A puha takarók és párnák mellett gondoskodjunk megfelelő tárolókról is, ahová a szükséges holmikat elrakhatjuk.

pergola

https://www.flickr.com/photos/7282451@N02/5268054360

Az éjszakai világításban pompázó pavilonnál nem is lehetne gyönyörűbb a kertben! Ehhez természetesen megfelelő világítástechnikát is terveznünk kell. Ha nem akarunk a fűben tekergődző vezetékek között lépdelni, jó, ha a pavilon építésekor az elektromos kiállásokat is megtervezzük!

Egy kültéri mennyezeti lámpa, vagy egy függesztett világítótest segítségével alapvilágítást biztosíthatunk az éjszakába nyúló baráti össze jövetelekhez. Ezt egészíthetjük ki hangulatvilágítást szolgáló LED szalagokkal. Az épületet kívülről is célszerű megvilágítani. Az épület külső részére szerelhető falikarok fénye hívogatóvá teszik a pavilont és kiegészítik a mennyezeti világítótest által keltett fényt is. Míg napközben a pavilonok köré ültetett cserjék vagy virágok díszítik a kerti építményt, éjszaka a szintén köré elhelyezett világítótestek tehetik hangulatossá azt.

Az éjszakai varázslat megteremtéséhez már csak néhány földbe szúrható solár lámpa szükségeltetik, melyek, mint megannyi szentjánosbogár, ezüstös fényükkel kövezik ki az utat a háztól a kertben álló csodapalotáig.

pavilon

nyito-lefele-nyil-bibor