A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Egy kattintásra! Villanykapcsolók az enteriőrben

Azt szokták mondani, hogy a kiegészítők az enteriőrök fűszerei, azaz a legapróbb részletek is számítanak egy lakásban, ha azt egységessé, harmonikussá kívánjuk tenni, annak stílushoz akarjuk igazítani. Korábbi cikkeimben már szót ejtettem az ajtók kilincséről, vagy éppen a hálózati vezetékek elrejtéséről, s most tekintetünket a villanykapcsolókra vetjük.

Ne rekedjünk meg a funkciónál!

Természetesen a villanykapcsolók a funkcionalitásuk miatt kerülnek a lakótérbe, és a gyártók nagyon sokáig pusztán erről az oldalról közelítették meg a gyártást. Valamikor a múlt század hetvenes éveiben jelentek meg, és keltettek nagy feltűnést a fényerő szabályozós kapcsolók, melyből a hazai gyártók és forgalmazók sem maradtak ki, de aztán sokáig nem történt egyéb változás ezeknél a termékeknél. A fogyasztói szokások és igények azonban kikényszerítették a változásokat. Ezek az igények a következőképpen foglalhatóak össze: egy kapcsoló működjék hibátlanul, legyen tartós, de ugyanakkor praktikus kidolgozású és dizájnos.

A piacvezető cégek hamar felismerték e négy, nagyon karakteres kívánalmat, és a mérnökeik mellé iparművészeket is felvettek, hogy a legváltozatosabb stílusokhoz is megtalálja a vevő a neki valót.

Egy kattintásra!  Villanykapcsolók az enteriőrben

Villanykapcsolók az enteriőrbe álmodva

A villanykapcsolók esetében a gyors és könnyű átszerelhetőség mellett a legkülönfélébb színű, anyagú és formájú termékek egyre bővülő választékával találkozhatunk. Ehhez a nagyon színes és gazdag kínálathoz a gyártóknak szinte teljesen át kellett alakítaniuk a technológiájukat, mert el kellett köszönniük az egysíkú tömegtermeléstől. Azok a cégek, amelyek nem kapcsoltak eléggé gyorsan, lemaradtak a piaci versenyben.

A ma élenjáró gyártók olyan meglepőnek tűnő egyedi anyagokat is felhasználnak kapcsolóikhoz, mint a pala, a bőr, a fa, az üveg, a látszóbeton, a porcelán, a Swarowsky kristály, de arra is van példa, hogy farmerből, gyapjúból, szénából, vagy egy kávézó megrendelésére kávébabból gyártották le a kapcsolók kereteit. Természetesen ezek a nagyon egyedi termékek lényegesen magasabb áron érhetőek el, ám olyan különleges hangulatot tudnak kölcsönözni az enteriőrnek, ami csaknem minden pénzt megér.

Egy kattintásra!  Villanykapcsolók az enteriőrben

Egy bőrburkolatú kapcsoló egészen különleges hatással bír egy stílbútorokkal berendezett környezetben, de adhat egy rusztikus belsőnek is speciális hangulatot. Akik a visszafogottabb eleganciát keresik, azok számára az üveg- és fémborítású kapcsolók válhatnak be, hiszen ezek anyaguknál fogva is a letisztult stílust képviselik. Az ilyen külsővel rendelkező kapcsolók a ma kifejezetten trendinek számító monokróm illetve mindössze néhány színt felvonultató enteriőrökbe tökéletes harmóniával illeszkednek.

Ma reneszánszukat élik az olyan, közvetlenséget és melegséget árasztó lakberendezési stílusok, amelyek a vidék csendjét, őszinte kedvességét helyezik a központba. Ilyen például a provence-i, a mediterrán vagy a country stílus. Ezekben a faborítású kapcsolók azonnal megtalálják a helyüket, és tökéletes kiegészítőként simulnak be a vidékies miliőbe.

Érdemes odafigyelni nemcsak az anyag-, hanem a színválasztásra is! A világos árnyalatú falak és kárpitok mellé világos színű kapcsolók illenek, ugyanakkor ez a szabály már nem érvényes egy bohém lakásbelsőnél, ahol éppen az dobja fel a hangulatot, hogy drámaian eltér a kapcsolók és más, kisebb kiegészítő elemek színe a környezettől. Vidámságot és mozgalmasságot kölcsönöz a kontrasztos tónusok használata, feltéve, ha mértékkel használjuk az egyes színeket.

Egy kattintásra!  Villanykapcsolók az enteriőrben

És ha mindez nem lenne még elég, a gyártók odafigyelnek a stílusok esetében a formákra is. Manapság már nem ragadnak meg a négyszögletes formáknál. Itt is számos variációs lehetőséggel találkozhatunk. Egy robusztusabb kialakítású, erőteljes vonalakkal és sarkokkal határolt darab például férfias, energikus hatást kelt, és egyúttal a modern stílust is jól képviseli. Ezzel szemben a lekerekített, lágyabb ívek harmonikusságot, kedvességet és otthonosságot sugároznak magukból, így jól illeszkednek például egy romantikus vagy klasszikus polgári lakásbelsőbe.

Az alapformán túl változatosságot ad a felület konvex, vagy konkáv (domburú, homorú) vonalvezetése, hogy kellemes legyen a kéznek. Készülnek különféle csillogó vékony fémes szegélyek, keretek a keretben, amelyek a loft stílusba illeszthetőek. A retró hatást a régi forgó kapcsolókat idéző formai megoldások idézik fel.

Csúcstechnológia a villanykapcsolóba álmodva

A fejlesztések már a dizájn elemeken is továbblépnek, és olyan funkciókat építenek a villanykapcsolókba, amelyekről korábban még csak nem is álmodtunk. A digitalizáció elérte ezt a terméket is, így készülnek már többfunkciós, illetve osztott billentyűs megfoldások LED lámpás és LCD felületű visszajelzésekkel. És ez még csak a kezdet!

Egy kattintásra!  Villanykapcsolók az enteriőrben

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IP44_light_switch.jpg

Gyártanak olyan termékeket, amelyek már az energiatakarékosságra fókuszálnak. Mozgásérzékelős kapcsolók felszerelésével akár 55 százalékos a fényerő szabályozók használatával akár 58 százalék is megtakarítható. Ezt a gondolatot folytatva már feladathoz programozott kapcsolókat is találunk a piacon. Ezeknél a villanykapcsolóknál előre beállíthatók a különféle használati fényerő szintek, mint nappali, esti, tévénézés és egy gombnyomással aktiválhatók.      A megfelelő interfészt használva lehetőség van otthonunk távoli vezérlésére, felügyeletére is számítógépről, táblagépről vagy akár okostelefonról. Amint a fentiekből is látható, egy kattintásra megérkezett hozzánk a jövő a legmodernebb villanykapcsolók képében.

nyito-lefele-nyil-bibor