A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Sci-fi, vagy a nem is olyan távoli jövő? Jönnek az okosablakok!

Mit szólnánk hozzá, ha klíma nélkül tudnánk átvészelni a legforróbb nyarat, vagy lakásunk már messziről felismerne minket és nem kellene a zárral bajlódnunk? Mennyire tetszene egy olyan ablak, ami egyetlen gombnyomásra televízióvá vagy számítógépes képernyővé változik, vagy ha egy teljesen ablaktalan helyiségben is nappali fényeket tudnánk varázsolni? Sci-finek tűnik, de már nem vagyunk messze azoktól a technológiáktól, amelyek jelentősen megváltoztatják az ablakról vélt tudásunkat.

Az okosság lelke az okosüveg

Az okosüveg, vagy más néven átkapcsolható-szabályozható üveg olyan üvegeket, üvegfelületeket jelent, melyek bizonyos mechanikai vagy elektromechanikai tulajdonságaik megváltoztatásával az üveg eredeti fényáteresztő, hőáteresztő képessége, átlátszósága, hőszigetelő képessége, illetve energiaelnyelő képessége megváltoztatható.

Világszerte kísérleteznek olyan speciális anyagokkal, amelyet ha a hordozófelületre felvisznek, megváltoztatják hő, feszültség vagy fényhullámok hatására a tulajdonságukat. Az ebben élenjáró országok az Egyesült Államok, Dél-Korea, Izrael és az Európai Unió.

léteznek ma már gombnyomásra tejüveggé váló üvegfelületek

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:VITSWEL_SMART_WINDOW.jpg

Léteznek ma már gombnyomásra tejüveggé váló üvegfelületek, illetve olyan különleges anyagok felvitelével készült üvegek, amelyek egy bizonyos, előre meghatározott hőfok esetén az üveget elsötétítik. Az indium-ón-oxid kompozit segítségével lehetővé válik az üveg fényáteresztő képességének megváltoztatása. Ehhez magas színvonalú nanotechnológia szükséges.

Olyan nanoméretű részecskéket tartalmazó filmréteget alakítanak ki, amely elektromosság hatására hő, illetve fény kiszűrésére alkalmas, változtatható tulajdonságokkal rendelkező üvegfelületet eredményez. Ezt a fajta üveget elektrokromatikus üvegnek nevezik, mely képes az infrasugarak kiszűrésére, anélkül, hogy bármilyen módon csökkenne az üveg átlátszósága.

Komplex megoldások csúcstechnológiára hangolva

A jövő ablakai nem csak besötétednek akkor, amikor akarjuk, ezzel kiszűrve a fényt, hanem az átengedett hő mennyiségét is szabályozhatjuk. Az okosablaknak köszönhetően nyáron is szabadon engedhetjük be a napfényt, miközben nem kell aggódnunk, hogy felmelegszik a lakás, tavasszal pedig felhasználhatjuk a nap sugarait anélkül, hogy beengednénk az álomtörő, vakító fényt. Nem kell ecsetelni, hogy milyen hatással lenne ez gáz- és áramszámlánkra, nem is beszélve arról, hogy mennyit tenne hozzá a globális klímavédelemhez, ha minden háznak, lakásnak ilyen ablakai lennének.

Sci-fi, vagy a nem is olyan távoli jövő? Jönnek az okosablakok!

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ANA_Boeing_787-8_JA801A_window.jpg

Ennél is összetettebb szolgáltatásra lehet képes majd az az okosablak, amely egy passzív hővisszanyerő szellőzőrendszert tartalmaz. Ez a termék hideg éghajlaton azzal javítja a lakók komfortérzetét, hogy az északi, keleti és nyugati frontokon előmelegíti a szellőzési levegőt, valamint felhasználja az épület déli oldalán nyert napenergiát. Melegebb éghajlat esetén az önhűtési funkciója játssza a főszerepet, amely ugyan beengedi az épületbe a nappali fényt, de mindeközben csökkenti a nem kívánt naphő mennyiségét. A teszteredmények szerint egy ilyen ablakrendszer 20-25%-os energiahatékonyság növekedés jelenthet.

Egy európai projekt még ennél is messzebbre ment: napelemmel üzemeltetett beltéri érzékelők segítségével automatikusan szabályozott nagy teljesítményű ablak előmelegíti a bejövő szellőzési levegőt. Ez az ablak kiváló hőszigeteléssel, a beáramló levegő mennyiségét szabályozó állítható szellőzőnyílásokkal, a kettős mázréteggel rendelkező kerettel, a levegőszűrővel rendelkezik. Integrált elektronika, valamint a beltéri érzékelők és az ablakok közötti vezeték nélküli kommunikáció támogatja és vezérli a rendszert.  A különböző éghajlatokhoz való rugalmas igazodást az előmelegítési és az önhűtési funkció, valamint az extrém időjárási körülmények esetén használható „flush/bypass” üzemmód biztosítja.

Sci-fi, vagy a nem is olyan távoli jövő? Jönnek az okosablakok!

Napfény ablak nélkül, interaktív ablakok

Az egyik dél-koreai gigavállalat olyan startupokat is támogat, amelyek teljesen más perspektíváit nyitják meg a fénynek, és átírják az ablakok évezredes funkcióját. Olyan mesterséges ablakot fejlesztettek ki, ami képes a természetes napfény hatásait produkálni. Az eszköz egy fényterápiás lámpához hasonlít, és olyan sötétebb lakásokba lehet kiváló megoldás, ahol nem túl jók a fényviszonyok, vagy mondjuk egyáltalán nincs ablak. Ez az okosablak a természetes fény teljes spektrumát képes kibocsátani, ezáltal pedig úgy viselkedik, mint egy valódi ablak. A fény ráadásul a napszaknak megfelelően változhat, és többféle mód választható: napfelkelte, hajnal, naplemente.

Egy másik koncepció az ablakot multimédiás eszközként kívánja felhasználni. Egy ilyen nyílászáró lehetővé teszi, hogy azon a tulaj televíziót nézzen, híreket olvasson, bemutatókat tartson, és az Interneten böngésszen. Az LCD képernyőt kettős üvegezés védi a külső hatásoktól. Az ablak egy energiatakarékos processzorral szerelt és vezeték nélküli kommunikációra is képes, nem jelent számára problémát a Wi-Fi és a Bluetoth szabvány sem. Ez az ablak kiegészülhet a külső kamerák képével, csatlakoztatható hozzá arcfelismerő rendszer, hogy azonnal tudjuk, ki csöngetett, de az sem lehetetlen, hogy szöveges üzenet érkezik, ha feltűnik egy barátunk a környéken.

Az okosablakok az elterjedésének egyelőre rendkívül magas áruk szab gátat, ezért a kutatások fókuszában újabban az olcsó tömeggyártás megvalósítása áll.

Sci-fi, vagy a nem is olyan távoli jövő? Jönnek az okosablakok!

https://www.flickr.com/photos/christopher_yardin/8612659581/

nyito-lefele-nyil-bibor