A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A burkolóanyagok világában elmélyedve, úgy találtam, hogy az anyagok ismertetése nem állhat meg a fajta, a minőség vagy éppen a költségek témakörénél, hiszen az sem mindegy, hogy melyik helyiségben mely anyagok ajánlatosak. Ezért úgy döntöttem, hogy a témát célszerű lennek kibontani, s mintegy második fejezetként folytatni azt.

Helyiségek, és ajánlott anyagok

Lépjünk be a lakásba, és haladjunk befelé, miközben sorra vesszük a lehetőségeket. Az előszoba az a terület, ahová mindenki belép, mégpedig utcai cipőben vagy éppen bakancsban. Ez a terület még akkor is jobban koszolódik, ha lerakunk valamilyen szőnyeget, és mindenkivel levetetjük a lábbelijét, ráadásul nagyobb a padlózat igénybevétele az átlagosnál. Nagyon sokan a könnyű és jó takaríthatóság miatt járólapokat helyeznek el, hogy a téli sarat egy gyors mozdulattal fel tudják törölni, ugyanakkor – mivel az előszoba fogadja a vendéget – fontos, hogy minden mutatós és otthonos legyen. Ezért a terrazzo vagy a fapadló is jó választás lehet. A parafát vagy a bőrt nem lenne szerencsés itt használni, mert nem elég strapabíróak.

terrazzo

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Terrazzo_floor.jpg

A konyha és az étkező is igényli a könnyű, gyors tisztítást. Mivel itt szinte „csárdást jár” a háziasszony, elnyűhetetlen járófelületre lesz szükség. Nem mellékes szempont a kényelmesség sem. A PVC vagy a linóleum jól takarítható, bár a kopásállóságuk csekély. Viszont könnyen cserélhetőek, és kellemes lábmeleget biztosítanak. Tény ugyanakkor, hogy nem igazán trendi egyik sem. A terrakotta-, pala-, kerámia- vagy mozaikpadló viszont igen kedvelt. Ezek mind igen tartósak, ugyanakkor viszont hidegek, a leejtett edények pedig maradandó sérüléseket okozhatnak rajtuk, az üvegpohár pedig biztosan szilánkokra törik. A terrazzó lerakásához mindenképpen szakember közreműködésére van szükség, viszont a hidegburkolatok közül még ez a legkevésbé hideg. Használnak még itt fa- vagy laminált padlót is, de ezek közül csakis a nedvességtűrő fajtákat szabad lerakni. A padlószőnyeg eszünkbe se jusson.

Hogyan válasszunk burkolóanyagot? Alkalmazási területek

Most menjünk át a fürdőszobába. Ez a helyiség a legnedvesebb és legpárásabb, ezért ezeket a viszonyokat jól tűrő és csúszásmentes padlózatra lesz szükségünk. Fontos szempont a kényelem és a kellemes meleg érzet is. Mivel a fürdő általában nem túl nagy, választhatunk drágább burkolatot. Ebben a helyiségben kiélhetjük kreativitásunkat. Az általános gyakorlat szerint a fali csempével harmonizáló csúszásmentesített kerámia padlóburkolatot szoktak választani. Amennyiben szeretnénk eltérni ettől a kombinációtól, jó választás lehet nedvességállóvá tett parafa burkolat is, mert kellemesen meleg, puha és könnyű karbantartani. A PVC és a linóleum is megfelelő a fürdőszobában, de egy gyengébb minőségű ragasztó használata esetén azt a pára kikezdheti. Angolszász országokban gyakran használnak faburkolatot. Ilyenkor a pallókat közvetlenül párnafákra fektetik, hogy a nedvesség ki tudjon szellőzni, és elkerüljék a korhadást. A természetes anyagok rosszul tűrik a nedvességet, ezért a rostos anyagok, vagy a laminált padló nem alkalmas itt burkolóanyagnak.

kerámia padlóburkolat

Lássuk a szobákat!

A nappali vagy a dolgozószoba esetében a stílushoz kell igazítanunk a járófelületet. Egy elegáns nappaliban olykor még a praktikus szempontok is háttérbe szorulnak az összhatás kedvéért. Ne feledkezzünk azonban meg a költségekről, főleg nagy alapterület esetén. Az angolszász országokban előszeretettel használják a padlószőnyeget, mert kellemesen meleg érzetet kelt és hangtompító hatása van. Nálunk már nem olyan népszerű, mert a tisztításának nehézségei, allergizáló hatása nagyobb súllyal esik latba, mint az előnyei. Hidegpadlót ezekben a helyiségekben csak ritkán használnak. Egyértelmű bajnoka ezeknek a helyiségeknek a fapadló vagy laminált társa, és a parketta. Ezek azok a burkolóanyagok, amelyek nagyon fel tudják dobni a nappalit, vagy a konyhától független ebédlőt. PVC vagy linóleum alkalmazása itt azért felejtős, mert nincs meg a kellő eleganciája.

fapadló

Hálószobában a legfontosabb szempont a kellemes érzet és a jó hangszigetelés. A tartósság és a könnyű kezelhetőség itt háttérbe szorul, és mivel a hálószoba általában nem túl nagy, bátran dönthetünk drágább burkolat mellett. Itt kerülhet igazán főszerepbe a padlószőnyeg és a fa. Sokan kombinálják ebben a helyiségben a parkettát szőnyeggel. Akinek nem számít az ár, akár egy különleges bőrburkolatot is lerakhat a hálóban. Békés álmainkhoz nem alkalmasak a hidegburkolatok, valamint a PVC vagy a linóleum. A gumipadló inkább teszi betegszobához hasonlatossá a területet, mint hálószobává.

A gyerekszobában a biztonság és a tisztaság lesz az elsődleges szempont. A gyerekek csúsznak-másznak, ezért a kopásállóság sem lesz elhanyagolható tényező. A biztonság szempontjából a padlószőnyeg lenne talán az optimális választás, de a por miatt a négykézláb mászkáló gyermek könnyen asztmát kaphat, ezért én nem ajánlom lerakni. Kiválóan alkalmasak ugyanakkor a könnyen tisztítható rugalmas burkolatok: a gumi, linóleum, PVC és parafa. A laminált padlóburkolat könnyen tisztítható, és nem túl kemény, így kis utódunkat nem fenyegeti veszély. Hidegburkolattal a gyerekszobában nem tervezhetünk. A természetes rostokból készült anyagokkal is ugyanaz a baj, mint a padlószőnyeggel, ezért ezekben sem gondolkodhatunk.

szőnyeg

Két világ határán

Amennyiben olyan ingatlanban lakunk, ahol a lépcsőház is illetőségünkbe tartozik, akkor szót kell ejtenünk ennek a borításáról. A lépcsők, és a lépcsőház burkolata legyen tartós, kellemesen meleg, és maximális mértékben nyelje el a zajokat. Amennyiben a lépcső eltérő stílusú helyiségeket köt össze, akkor semleges színt érdemes választani. A padlószőnyeg azokon a területeken lehet jó választás, amit kevésbé ér a kosz, másutt a fapadló lehet az ideális választás. A burkolatnak csúszásmentesnek kell lennie, ezért a nedvességre rosszul reagáló rostos anyagok, vagy túl sima felületű hidegburkolatok alkalmazása akár balesetveszélyes is lehet! Amennyiben spórolni akarunk, akkor gondolkodhatunk linóleumban is, mert tartós, viszont kevésbé meleg érzetet ad a lábnak. A PVC-burkolat túl mesterséges, ezért kevésbé ajánlanám a külső és belső világunkat összekötő területek burkolására.

linóleum

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linoleum_003.jpg

nyito-lefele-nyil-bibor