A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Lakás

Amikor egy fiatal barátom el akarta adni a lakását, azt kellett tapasztalnia, hogy bár sok az érdeklődő, de a lakás megtekintését nem követi egyik esetben sem ártárgyalás. Pedig a lakás az egyik legelőkelőbb budai kerület zöldövezeti részében volt. Nem lehetett azt sem állítani, hogy nem a legforgalmasabb ingatlantípus lett volna. Kis lakás, téglaépítésű, ráadásul egyedi fűtéssel. Igaz, voltak a lakásnak hiányosságai, például a nagy helyet elfoglaló cserépkályha, a megkopott nyílászárók, valamint az önálló fürdőszoba hiánya, amit egy zuhanyzós kád helyettesített, de mindez mégsem indokolta, hogy az ingatlan nem talált vevőre.

Amikor ellátogattam hozzájuk, máris láttam, hogy mi a probléma. Az ifjú pár a kis lakást teljesen tele zsúfolta a holmijával. Valóságos raktár volt az, amiben élték a mindennapjaikat. Ők talán észre sem vették már, amit egy kívülálló azonnal érzékelt, hogy elfogyott a tér a lakásból. Ekkor azt tanácsoltam nekik, hogy rakjanak rendet, és csináljanak egy kíméletlen rovancsot. Csak az maradjon szem előtt, aminek muszáj szem előtt lennie. Több napos testi-lelki vívódás után végre átlátható lett az életterük, és láss csodát: a következő érdeklődő árajánlatot tett a lakásért, s hamarosan az adás-vétel is megtörtént. Ez az eset is bebizonyította, hogy egy lakás eladását is alaposan elő kell készíteni, fel kell díszíteni a „mennyasszonyt”.

Lakás

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Modernist_apartment_in_Mezaparks._Reinis_Liepins_I_Sudraba_Arhitektura.jpg

Hogyan tegyük eladásra alkalmassá a lakást?

Szokták mondani a párválasztás kapcsán, hogy első benyomást másodikra már nem tudunk kelteni, márpedig az első benyomás mindennél fontosabb – így az eladó lakás esetén is. Evidensnek kellene lennie, de sokaknál sajnos nem az, hogy kitakarított és rendbe rakott lakással várjuk az érdeklődőt még akkor is, ha többen lakjuk a kéglit a kelleténél.  A ruhaszárítón gőzölgő alsógatyák látványa a nappaliban bizony nem valami vonzó, nem beszélve arról, hogy egy ilyen „installáció” megtöri a teret.

Törekedjünk a szellős, ragyogóan tiszta összképre! Ettől a hozzánk érkező vevők a lakásba lépve úgy érezhetik, itt olyanok élnek, akik vigyáznak a tulajdonukra, gondot fordítanak a környezetükre és karbantartják az otthonukat. Ügyeljünk az apró részletekre is: ne csak a jól látható helyeken pakoljunk el és takarítsunk ki. A vevő ugyanis be fog nézni a mosdóba vagy a szekrényekbe is.

Amennyiben elkoszolódott a fal, vagy a tapéta, szükséges egy előzetes tisztasági festés, ha lepattogzott az ablakokról a festés, muszáj egy alapmázolással helyreállítani a renomét, a lötyögő kilincset rögzíteni, az elvásott zuhanyrózsát kicserélni stb. Ezek az előkészületek nem okoznak akkora költséget, amelyért a magasabb vételár ne kárpótolna.

Lakás

Hirdessünk az interneten, de hogyan?

Manapság már az ingatlanokról szóló hirdetést az interneten tudjuk a leghatékonyabban elhelyezni. Azok a tulajdonosok, akik csak szöveget helyeznek el a lakásról, számíthatnak rá, hogy kevés lesz az érdeklődő, s aki mégis jelentkezni fog, számtalan kérdést tesz fel, mivel a leghosszabb írott szöveg sem lesz elég meggyőző neki. A bizalmat a minél több fotó elhelyezése tudja megteremteni. De ezekre a fotókra is érvényes a fenti alaptétel: fel kell készítenünk a lakást a fotózásra. Pontosan úgy, mintha magunkat akarnánk egy társasági portálra feltenni. Ha már a lakást rendben lévőnek találjuk, akkor is készítsünk sok-sok fotót különböző perspektívából, s azok közül válasszuk ki a megfelelőeket. Azok lesznek a legjobb képek, ahol tágasnak és világosnak tudjuk érzékelni a teret, ezért lehetőleg minden sötétítő hatású elemet távolítsunk el. Ha például egy súlyos sötétítő függöny van a nappaliban, azt húzzuk el az ablak elől, hadd ömöljék be a fény. Érdemes minden fényképhez egy rövidebb, de korrekt leírást is készíteni. Amennyiben van rá lehetőség, mutassuk be a környéket is, hiszen így tudjuk a célcsoportnak megfelelő helyeket kiemelni, ezzel növelve a lakás területi értékét.

Lakás

Forrás: https://www.flickr.com/photos/rooky_yootz/33744337565/in/photolist-TpSxVx-6PSTcC-ppFWZ2-6PSTgY-U9qBWt-2fAnPGo-248KapZ-22xe7PT-eFKHZ7-2ixCo7i-2gtWBv7-2jpDnG8-TmgCGq-2j9LoWJ-24aF7PV-9T8q67-TdsUsp-aq7vKt-2hFMv4w-23nm2LE-ajn49x-7TEJmF-wDM2-6J6uyb-7rdN3T-Cfjx2-dQBRVu-tTKWpA-fCpPx6-aaWcsL-aaW9Xf-6PNL9Z-6PST29-DYXmAi-aaTmiB-6N2yK-7vfJiX-jKWm5A-2bGn29b-2aw1Xx2-24aF7cH-SD1DKq-5rthjY-24aF7xT-i5LqMH-aqacV3-bsc5f5-2gtWE79-i5M5Zc-aqadBy

Korunk új szolgáltatása, a home staging

A fent leírtakat talán mindenki el tudja magától végezni, és egészen biztos, hogy ezek a praktikák is elősegítik a sikeres eladást, de manapság már nálunk is kialakulóban van egy új iparág, amely arról szól, hogy az erre felkészült szakemberek előkészítik a lakást az eladásra.

A home staging – mint annyi más – az Egyesült Államokból indult el a 70-es években. Barbara Schwartz ingatlan értékesítő jött arra rá, hogy a szépen, mintegy díszletként bemutatott lakások (staged home) előnnyel indulnak az értékesítési piacon. Ezek a lakások sokkal gyorsabban és magasabb áron keltek el, mint az üres, vagy lakott, de nem felkészített versenytársaik.

Gondolhatnánk, hogy minek fizessünk pénzt azért, hogy valaki megmondja nekünk: rakjunk rendet, de a home staging-el foglalkozó szakemberek nem pusztán lakberendezők. Az ingatlanok értékesítésre történő felkészítéshez komoly ingatlanpiaci ismeretekre, gazdaságossági számításokra, marketingtudásra van szükség amellett, hogy valaki szép enteriőröket tud létrehozni. Az így felkészített lakások a piaci tapasztalatok alapján 10-30%-kal magasabb áron adhatóak el, s még ha be is kell fektetni az eladás előtt, biztosnak mondható, hogy pluszosan jövünk ki az eladás után.

A jól előkészített lakásokat gyorsabban, drágábban tudjuk értékesíteni, mégpedig úgy, hogy a vevőnk is elégetett lesz az adás-vétellel, ezért érdemes időt, energiát és némi pénzt áldozni rá.

nyito-lefele-nyil-bibor