A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Csempe burkolat

Amikor új lakást veszünk, vagy a lakás átalakításának ötlete megfogalmazódik a fejünkben, a szükséges új szobák vagy helyiségek mellett mindig a burkolatot és a falat képzeljük el. Mindez azt mutatja, hogy a burkolatok jobban meghatározzák a lakást, mint azt elsőre gondolnánk. Ezért nagyon meg kell tervezni, hogy milyen burkolóanyag kerüljön lefektetésre. Természetesen nem csak az anyagra kell ügyelnünk, de a használhatóság és a dizájn sem lényegtelen szempont. Mivel a burkolóanyaggal évekre, esetleg évtizedekre tervezünk, érdemes egy kicsit körüljárni az egyes fajtákat használhatóságuk és lerakásuk költsége és nehézsége szempontjából.

Tipizálás és hagyományos elhelyezés

Elhelyezés szerint létezik padló-, fal-, és mennyezeti burkolat, de a hivatalos kategorizálás szerint hideg- és melegburkolatokat különböztetünk meg. A hideg kategóriába tartozik minden, ami „kő”: kerámia, csempe, márvány, gránit, mészkő stb. A melegburkolatok közé tartozik minden egyéb, így a fa, a linóleum, laminált padló, parafa stb.

Hagyományosan hidegburkolat kerül a fürdőszobába, a konyhába, előszobába, valamint az erkélyre, teraszra, balkonra, télikertbe. A melegburkolat általában a lakószobákra jellemző. Az utóbbi időben születtek olyan termékek, amelyek ezt a szabályt némileg felülírták. Manapság már fürdőbe is lehet vízálló parkettát tenni, és a nappaliban is le lehet rakni látványos kerámia- vagy gránitlapokat. Ilyenkor rendszerint a padlófűtés teremt nagyobb komfortérzetet.

Fa burkolat

Mielőtt megvennénk a burkolóanyagot

Mint minden lakáshoz kapcsolódó beruházás esetén, így a burkolóanyagoknál különösen fontos, hogy alaposan mérlegeljünk, hiszen a padlóburkolat alapvetően meghatározza az adott helyiség képét, hangulatát, stílusát, sőt sokszor a használat módját is.

Mérjük a pénztárcánkhoz az igényeket mind az anyagválasztás, mind a karbantartás tekintetében, ugyanis az egyes anyagokhoz jelentős járulékos költségek is adódhatnak. Az anyagiakat befolyásolja, hogy magunk is le tudjuk-e rakni a burkolóanyagot, vagy szakember segítségét kell igénybe vennünk. Nem mindegy az sem, hogy az anyag milyen terhelésnek lesz kitéve, s mennyire fontos szempont a kényelem, a megjelenés, vagy a környezetbarát technológia.

Laminált padló burkolat

Forrás: https://www.flickr.com/photos/shawnhenning/438702521/in/photolist-ELsYz-Biyb9-32KdQ3-Biyb6-TMCT-dPFs3C-Ex5Ew-35w9K9-8p3Brj-2jbUrL-qvqd-8fdReh-brZjiA-cjVd5-7g8Wxn-nG5oUt-nWvvhy-dXrYft-YJmWyW-BiyaE-8CTRtH-2hUEi5-7hMsmM-nG5pa8-dXrYgR-8oZr5v-32KdJW-PuNYs-3Js536-ELujY-dghatX-nG5oPZ-82jmqv-4LLS1t-dTJZ1-77LLju-6x66SJ-abeAfU-6Sowiq-dXrYiD-8WmAuL-6dWLdk-2j7s5a-8CTRVc-DjTobC-fnY4ek-EAr6U-8Z5G2m-53de2c-d3qNQo

Típusok és fajták rövid áttekintése

A hidegburkolatokkal elsősorban lapok formájában találkozunk. Ezeket ragasztóval vagy ágyazóhabarccsal rakják le. A kerámia-, tégla- és kőpadlók nagyon látványosak, de drága burkolatok. Kiválasztásuk esetén oda kell figyelni, hogy mennyire kopásállóak az elemek, illetve milyen minőségi besorolásba tették a gyártók. Az első osztályú termékek esetén kaphatunk garanciát a cserére, míg a lejjebb sorolt minőségből érdemesebb több darabot venni a kiszámítottnál, hogy az esetlegesen hibás darabokat azonnal pótolni tudjuk a pluszból. A hidegburkolatok lerakása nagyobb szakértelmet igényel, mert az aljzatnak simának és vízszintesnek kell lennie.

Kerámia burkolóanyag

A rugalmas vagy melegburkolatok kellemes érzetet keltenek, lerakásuk és tisztántartásuk könnyű, emellett nem látszanak rajtuk a benyomódások. A PVC, linóleum és parafa padlóburkolat nem jelentenek nagy költséget, ám a speciálisnak mondható bőrburkolat borsos áron érhető el. Ezek a burkolóanyagok vékonyak, emiatt ezeknél is meghatározó az aljzat pontos síkja.

A fapadlók a legnépszerűbbnek mondható burkolófajták. Ide tartoznak a laminált padlóburkolatok. A darabokat úsztatott fapadlóként kell lerakni, és egy kis gyakorlattal elsajátítható ez a művelet, ráadásul az aljzatnak sem kell tökéletesen síknak lennie. Fontos azonban, hogy a fát megvédjük a nedvességtől.

Inkább irodaházakban használatos a padlószőnyeg, valamint a természetes rostokból készült, hasonló tulajdonságú burkolat. A padlószőnyeg kiválóan tompítja a zajt, ugyanakkor kitisztítani sohasem lehet tökéletesen. A porallergiában szenvedőknek még csak gondolniuk sem szabad a használatukra.

Padlószőnyeg

Forrás: https://www.flickr.com/photos/okchomeseller/40833397173/in/photolist-25diQnc-5sWavu-24x2bAp-bBTx1o-fDUUj-2fPTjt4-PKxu6P-4Ry3Za-2fPTjqP-S4obqz-dj5bod-S4obgg-6gnA4V-PFCzib-25diQcH-x3CHyK-5fJQ8P-S4obnD-2eC9afN-dSp33g-9rwNux-quocue-92FbLY-25diQiV-vuaMJk-NcgY17-dj58B1-wyJYT-w9qYEY-93FYxi-NYdGj3-wra6M-6WifyZ-JeXRGj-5sSdjz-jcf7z-6J2qYE-GNPix-2hEqxFi-qFLHs-Mwmyo-919npX-7nhha2-2jo6h6J-8L4H7p-98d4td-qFVRR-PLTyix-5kcvtG-LCC8x

Egyre többen szeretnék az otthonukat is környezetbarát módon berendezni. A legjobb burkolóanyag e szempont alapján a fa és egyéb természetes anyagok lesznek. A környezetbarát fa padlóburkolatok az újrahasznosított kemény- vagy puhafa padlók, amelyek bontásból származó faanyag feldolgozásából keletkeztek. Ideális választási lehetőség a bambusz.  Ez olyan fűféle, amely a fa keménységével és kopásállóságával bír. A parafáról már írtam egy hosszabb cikket. A parafa tulajdonképpen egy élő fa lehántott kérge, amely újranő, sőt, a hántolt fák gyorsabb növekedésnek indulnak. Újrahasznosított anyagokból választhatunk még linóleumot, gumit, PVC-t sőt még üveget is! Újrahasznosított régi sörös- és borosüvegekből újabban üveg padlóburkoló lapokat készítenek. A gyártás során repedezett, buborékos textúra jön létre, amely kifejezetten érdekes mintázatú felületet képez.

Parafa burkolóanyag

A költségekről általában

A burkolóanyagok lerakása az a terület, ahol jelentős költségeket takaríthatunk meg. A laminált padlót azért választják nagyon sokan, mert házilag is le tudják fektetni, és valóban nagyon látványos lesz az eredmény. A padlószőnyeg vagy a linóleum lerakása nehézkes, ezért a többségnek számolnia kell a szakmunka árával, és ugyanez a helyzet a hidegburkolatok esetében is. Amennyiben házilagosan akarunk kivitelezni, számolnunk kell a szerszámok és a rögzítő anyagok költségével is.

Ne feledkezzünk meg a karbantartási költségekről sem. A felületkezelt fa burkolólapok nem igényelnek karbantartást, de kezeletlen társait lakkozni, olajozni, viaszolni kell. A terrakotta burkolatra rendszeresen viaszt kell felhordani, mert csak így marad szép és vízhatlan. A legtöbb, burkolólapokból készült padló remekül tisztítható vízzel és a háztartási tisztítószerekkel. A bőr burkolóanyagok viszont igen kényesek és nagy odafigyelést igényelnek. A fentiek együttes megfontolásával reményeim szerint optimálisan tudjuk kiválasztani otthonunk burkolóanyagait.

nyito-lefele-nyil-bibor