A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Penész

A nyári időszak rendszerint a lakások, házak felújításának nagy szezonja is egyben. Ilyenkor rendszerint a nyílászárók kicserélése, a falak újrafestése is sorra kerül. Nagy öröm, a szép, tiszta, megújult otthon, és nagy öröm arra gondolni, hogy a tökéletesen záródó ablakok, ajtók kint tartják a hideget és a gáz-, villanyszámla is kisebb értéket fog mutatni. Arra azonban ügyelnünk kell, hogy a tökéletesen becsomagolt lakásba ne telepedjen le egy nem kívánatos vendég, a penész.

 Mit szeret a penész? Fizikai és környezeti elemek

A penész ott jelenik meg, ahol alacsony a fal felületi hőmérséklete és magas a páratartalom. A víz tehát az éltető eleme, és ehhez elegendőek a mikroszkopikus, de összefüggően vizes felületek. A penész nemcsak ronda, de rendkívül egészségtelen is. Egész sor légúti betegségnek lehet a kiváltója, ezért a penészes lakásban azonnal közbe kell avatkozni!

Furcsának tűnik, de sok esetben éppen a jó szigetelés miatt jelenik meg az addig rendben lévő lakásban ez a gombafajta. Ennek pedig az az oka, hogy a pára nem tud kiszökni a szobából. Márpedig minden légzésünkkel növeljük a párát, és akkor még nem beszéltünk a fürdésről a főzésről, amely ontja a párát. Ugyanígy „locsolhatjuk” a penészgombát a ruhaszárítással, vízgőzös vasalóval, de még szobanövényeink is párologtatnak rendesen.

A fal alacsony felületi hőmérsékletének több oka is lehet. Amennyiben nem fűtenek télen eléggé a szobában, hamar lehűl a fal. De lehetnek szerkezeti problémák is. Amennyiben hőhidas a fal, vagy vizes a falszerkezet, ott bizony megtelepedhet a penész.

Penész

Hogyan oldjuk meg a szigetelés és szellőztetés paradoxonát?

A fentiek alapján felmerülhet a kérdés, hogy kénytelenek vagyunk választani a huzatos és kifűthetetlen lakás, vagy a penészes falak között? Természetesen meg lehet találni a kompromisszumot úgy, hogy a kellő szigetelés mellett a gombával sem kell harcot vívnunk. Az ablakgyártók első generációs, jól szigetelői ablakai valóságos dunsztban tartották a lakásokat. Hamar kiderült, hogy ezzel a szellőzés is megszűnt, s míg a korábbi, huzatos nyílászárók esetében nem jelent meg a penész, az új ablakok behelyezése után viszont megjelentek a foltok.

A gyártók ma már olyan innovatív megoldásokat építenek be az ablakokba, amelyek a levegő keringését is biztosítják a helyiségben úgy, hogy nem kell nagy energiaveszteségtől tartani. Manapság már automatikus szellőzést is lehet vásárolni, amikor rendeljük az ablakot. Ez egy vékony készülék, amit az ablak tokjára szerelnek. A belsejében egy párára, és szénmonoxidra reagáló anyag van. Ennek az anyagnak a térfogatváltozása zárja, vagy nyitja az alatta található szellőzőrést.  Így a levegő megfelelően keringhet a lakásban.

Penész

A penészedés megelőzésének praktikái

Alapvetően a napi rendszeres szellőztetés a legjobb megoldás a penészedés megelőzésére, feltéve, ha nem a ház szerkezetének problémái miatt (hőhíd, vizes szerkezetek) jelentkezik a penész. Szellőztetni télen is szükséges, legfeljebb az ablak nyitvatartási idejét csökkentsük, azaz gyakrabban, de rövidebb ideig szellőztessünk, nagyjából 5 percig. Ilyenkor a fűtőrendszert is tekerjük le, nehogy az érzékelt hideg levegő miatt „bedurrantson” a kazánunk.

A szellőztetést értsük szó szerint, nem elegendő ugyanis a bukóablakot megnyitni, mert a levegő csak a keret környékét fogja hűteni. Szélesre kell tárni az ablakot. Tavasszal már mehet a 10 perces ablaknyitás, nyáron akár 20-25 perc is belefér, hadd száradjon a fal.

A szellőztetés mellett ügyeljünk a párával járó tevékenységek keretek között tartására is. Főzésnél már az is sokat segít, ha az edényt lefedjük. Főzés, fürdés után azonnal szellőztessünk ki, és amíg a párával járó tevékenység folyik, csukjuk be az ajtót, hogy csak az adott helyiségben terjedjen a vízgőz. Amennyiben erre lehetőség van, nyissuk ki főzés közben a konyhai ablakot. Ne teregessünk ki a szobában, és ha lehet, használjunk ruhaszárítós mosógépet. A bútorokat sose tegyük a külső határoló falakhoz, mert a fal és a bútor háta mögött jól érzi magát a penész. Ha szükséges, helyezzünk el páraelszívót az adott helyiségbe.

Penész

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mold_on_wall3.jpg

Harc a penésszel

Amennyiben a megelőzéssel nem foglalkoztunk, és megjelennek a jellemző foltok, még mindig számos hatékony eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy legyőzzük a penészt. Alapvető, hogy a foltot semmiképpen se akarjuk letörölni, mert ezzel csak elősegítjük a spórák terjedését. Számos anyag és azok keverékei viszont felszórva az adott felületre, megszüntethetik a gombásodást, feltéve, ha a kezelés után biztosítjuk a szellőzést és a száraz falakat.

A penész ellen alkalmas a klór, a bórax, az ecet, a hidrogén-peroxid, az ammónia, a szódabikarbóna, a denaturált szesz, az alkohol, a szalicilsav, de még a teaolaj, és a grapefriutmag-kivonat is. Mindegyik anyag a megfelelő keverékben felvihető a foltokra, és néhány kezelést követően már látszani fognak a kedvező hatások. Némely anyag felvitele nem nélkülözi a kellemetlen szaghatást, de ezért az átmeneti kellemetlenségért a penész eltűnése kárpótolni fog bennünket. A kezeléseknél nemcsak a megfelelő keverési arányokra kell ügyelnünk, hanem az egészségvédelemre is, ezért a művelet végrehajtásakor viseljünk maszkot a mérgezőanyagok belélegzésének megelőzése érdekében!

nyito-lefele-nyil-bibor