A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Építsünk egy aromaterápiás otthont! A rönkház

A természet robosztus ereje

Aki látott már rönkházat, annak egészen biztosan a retinájába égett a látvány: a természetes anyagból alkotott épület masszívnak és örökéletűnek látszik. A megfelelő környezetbe telepítve a ház és a táj egymás kiegészítői lesznek, és rendkívül különleges atmoszférát teremtenek.

Nem meglepő tehát, hogy Magyarországon is piacra leltek azok a cégek, amelyek rönkházak tervezésével és kivitelezésével foglalkoznak, annak ellenére, hogy hazánk klímája nem a legtökéletesebb a fából épült házak számra. Ennek a nagy, évszakos hőingadozás az oka, de egy kis odafigyeléssel és gondos ápolással a rönkházak generációkat szolgálhatnak ki.

A megfelelő környezetbe telepítve a ház és a táj egymás kiegészítői lesznek.

https://www.flickr.com/photos/rukakuusamo/4791173298/in/photostream/

Alapanyagok és méretek

Hazánkban nem igazán lehet találni megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot, ez az oka annak, hogy egy rönkház megépítése akár drágább is lehet, mint egy hagyományos téglaépítésű ház.

A legideálisabb alapanyag az északi fenyőkből szerezhető be. Ezeknek nagyobb a tömörségük, keményebbek, időt állóbbak, jobb a hőszigetelési tulajdonságuk és az alaktartásuk is. A fa színe enyhén vöröses árnyalatú, ami barátságos, meleg hangulatot kölcsönöz.

Alternatív alapanyagként felhasználható a cédrus, és a keményfák közül a tölgy. A cédrus jól ellenáll a szuvasodásnak és könnyen megmunkálható. A cédrus a faanyag száradásakor csak csekély mértékben zsugorodik. A rönkházak építésekor sokan választják ezt a fát. A tölgynek szép erezete van, és nem korhad. A környékbeli országok hegyeiből beszerezhetünk lucfenyőt vagy vörösfenyőt, amelyeknek kisebb a gyantatartalma, ezért a felületkezelő anyagokat magába tudja szívni.

fenyők

A faanyag minőségéhez hozzájárul annak mérete és előkezelése. A rönkházak esetében legalább 30 cm-es átmérővel rendelkező darabokat kell felhasználnunk, ha hosszú életű és strapabíró házat szeretnénk, valamint nem akarunk a szigetelésre plusz anyagot beszerezni. Azok a jó darabok, amelyeket legalább 4-6 hónapig pihentettek, mert addigra a fa építésre érik, szerkezete összeáll.

Rönkről rönkre – így épül a rönkház!

Ami az anyagszükségletet illeti, kiinduló alapként elmondható, hogy egy 50 négyzetméteres házhoz 50 köbméter 30-40 cm-es átmérőjű anyagra lesz szükség. Az építési terület megfelelő előkészítése után a házat elemekből fogják összerakni, azaz a megrendelés után az épület felhúzása sokkal rövidebb ideig fog tartani, mint a hagyományos építkezés esetén.

Amennyiben megfelelő vastagságú rönkökből épül a ház, nem kell további hőszigetelés. Az egymásra illesztett rönkök hornyait elegendő egy speciális szigetelő anyaggal kitölteni, amit tisztított birkagyapjúból készítenek. A fából készült szerkezeteket gomba, penész, és rovarok elleni szerrel kezelik. Az elemeket az előzetes tervek alapján állítják össze, így pontosan kimérik a nyílászárók és a csövezések helyét, hogy az ablakokat és ajtókat gyorsan fel lehessen rakni, valamint az épületgépészeti munkálatok során se adódjanak kellemetlenségek. Ezért fontos, hogy a tervezéshez olyan mérnököt válasszunk, aki tervezett már rönkházakat. A kivitelezők rendszerint ajánlani is tudnak szakembert.

Akár teljesen modern berendezésekkel is ellátható a konyha vagy a fürdőszoba.

A rönkház önhordó szerkezet, ezért az alapozása is igen egyszerű. A legegyszerűbb esetben a ház sarkai, illetve a terhelési pontok alá betontuskókat helyeznek el, és azokat a talajban a fagyhatár szintjéig leássák. A beton vagy cölöpös alapozás után teljes szerkezetkész ház telepíthető. Az előre elkészített elemek, gerendák, rönkök könnyen szállíthatók, így az építkezés idő is lerövidül.

A belső építészeti munkálatokhoz bármilyen anyag felhasználható a betontól a csempén át a parkettáig. Akár teljesen modern berendezésekkel is ellátható a konyha vagy a fürdőszoba.

A gondoskodás évtizedeket jelent

Építsünk egy aromaterápiás otthont! A rönkház

Minden épület megkívánja a rendszeres karbantartást, ez a rönkházakra fokozottan igaz. A házat célszerű 5-6 évente átfesteni. A fafelületeket kezelését növényi eredetű, vizes bázisú bio lazúrral végezhetjük el.  Ez jól kötődik a kezelt felülethez, hagyja lélegezni a fát és együtt öregszik a kezelt felülettel.

A rönkházak esetében kimutatták, hogy a fenyőgerendák jó hatással vannak az egészségünkre. Ha faházban élünk, állandó „aromaterápiában” van részünk, ami jótékony hatást gyakorol a légzőszervi megbetegedésekre, valamint stressz oldó és immunerősítő képességekkel is bír.

A rönkházról való gondoskodás valójában az önmagunkról való gondoskodást is jelenti, mert az nemcsak az épületünk élettartamát hosszabbítja meg, hanem a miénket is.

nyito-lefele-nyil-bibor