A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Home office

Minden prognózison túl

Blogomban többször foglalkoztam már az irodai trendekkel, és ezek között említést tettem róla, hogy egyre több munkahelyen vezetik be az otthoni munkát, angol, de népszerű nevén a home office-t. Arról is írtam, hogy hazánkban egyelőre ez a munkatípus gyerekcipőben jár, és gyakorlattá válása valószínűleg lassan történik meg. Az élet azonban minden ezzel kapcsolatos prognózist átírt, mert a koronavírus járvány nemcsak az embereket fertőzi meg, de roncsoló hatással van a gazdaságra is.

Az egyik nap még bejártunk a munkahelyünkre dolgozni, aztán hirtelen ezt már nem tehettük meg, és ha a munkahely virtuálisan meg is maradt, otthoni munkára kellett berendezkednünk. Ez a váratlan helyzet ráadásul akár hónapokig is fennmaradhat, és az is biztosnak tűnik, hogy a járvány előtti világ teljes egészében már nem fog visszatérni, ugyanakkor sokkal nagyobb és megbecsült szerepe lesz az otthoni munkának.

Iroda az otthonunkban – egyik napról a másikra

A home office kialakításában igazából az a legnagyobb kihívás, hogy nincs időnk egy szép terv nyugodt és magabiztos elkészítésére. Irodánkat egy pillanat alatt kell kialakítanunk, és az is lehet, hogy nem is egy munkaállomást, mert lehet, hogy a párunk is otthon fog dolgozni, és a gyerekek is átálltak a digitális tanulásra. Ráadásul nagyon kevés az az időkeret, amikor irodánkhoz beszerezhetünk ezt-azt. Egyszóval nagyon leleményesnek kell lennünk!

Home office

Akik olyan szerencsések, hogy fel tudnak egy önálló szobát használni a célra, azoknak az egyik alapvető kérdése – jelesen a megfelelő elszeparáltság – már meg is van oldva. Onnantól kezdve csak a kényelmes berendezkedés lesz a kihívás. Ám akiknek nincs egy ilyen önálló terük, azt bizony ki kell alakítani.

Lépcsőfeljárótól az előszobáig

Három alapvető dolgot kell figyelembe vennünk, amikor kialakítjuk a munkaállomásunkat. Alapvetően fontos a megfelelő fény, ezért vagy egy jól bevilágított területet kell választanunk, vagy olyan helyet, ahol kényelmesen tudunk üzemeltetni megfelelő fényforrást.

Home office

A másik alapvető tényező a tér, azaz egy olyan hely ahol elfér legalább egy íróasztal, egy kényelmes szék, és valamiféle polcrendszer. A harmadik tényező sem mellékes, a megfelelő szeparáció! Noha egy nyitott tér egyik területét használjuk az otthoni munka céljára, mégis szükségünk lesz az alkotói nyugalomra, amely nem olvadhat egybe a magánéletünkkel.

A home office lehet egy lépcsőfeljáró alatti üres térben – itt nyilvánvalóan asztali lámpával tudunk fényt biztosítani. A sötét terekben az az igazi, ha több ponton tudunk fényforrást kialakítani, és annak állítható fényereje van. Lehet egy tágas előszobában is a munkaterületünk, bár a keresztüljárkálástól csak nehezen tudjuk megóvni magunkat. Az a legjobb, ha a nappaliban tudunk egy munkasarkot felállítani. A nappalik ablakai eleve biztosítják a természetes fényt, és a szeparáció egy könyves polccal, virágállvánnyal, vagy egy mozgatható térelválasztóval tökéletesen megoldható.

A titok a praktikusság és az otthonosság egységében rejlik

A home office kialakítása azért izgalmas feladat, mert úgy tudunk munkakörnyezetet kialakítani, hogy közben igazán otthon is érezhetjük magunkat. Amennyiben ez a két szempont egyszerre érvényesül, úgy felszabadulnak kreatív energiáink, és igazán hatékonyak lehetünk.

Kis terület esetén használjunk összecsukható asztalt, és inkább fali polcon tároljuk a dokumentumokat. Egy kis szekrényre szükségünk lesz – itt azonban nemcsak a fiókok lesznek hasznunkra, de a tetejére helyezhetjük a nyomtatót vagy egyéb műszaki berendezésünket is.

Home office

Az irodai szék alapvetően fontos tulajdonsága a kényelmesség, kell, hogy legyen. Mivel ebben fogunk ülni órákon át, ezen a bútordarabon nem szabad spórolnunk. Egy konyhaszék ideig-óráig megteszi, de aztán jön az elkerülhetetlen hát- és gerincfájdalom.

Az otthonosságot apróbb tárgyakkal, és a munkaterület színeivel, illetve az ott felhasznált anyagokkal érhetjük el. A dizájnos tárolók és eszközök ráadásul nagyon hasznosak lesznek munkánk során, miközben szemünket és lelkünket is gyönyörködteti.

nyito-lefele-nyil-bibor