A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Japandi stílus

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/448460075396794258/

Egy fiatal stílus születése

A lakberendezési stílusok közül már foglalkoztam a skandináv stílussal, és a Keletet az indiai stílussal „festettem meg”. Azt gondolhatnánk, hogy mi sem áll távolabb egymástól, mint a Távol-Kelet és Észak-Európa lakberendezési filozófiája. Az meg végképp elképzelhetetlennek tűnik, hogy két, egymástól ennyire távol álló világ a lakáskultúra egyik érdekes hibridjévé álljon össze.

A japandi a legfiatalabb stílusirányzat, amely 2017-ben kapott szárnyra és indult hódító útjára. Hogy ez megvalósulhasson, arra volt szükség, hogy a két irányzat alapelvei között megfelelő mértékű azonosság álljon fenn. Elmondható, hogy mind a kettő a minimalizmusra és a funkcióközpontú dizájnokra, a természetes anyagokra alapul, az enteriőrökben pedig csak néhány hangsúlyos elem található.  Ennek alapján tudott a skandináv stílus modern, friss természetessége, és a japán enteriőr visszafogott eleganciája egy valóban különleges stílusban egyesülni.

A különbözőség izgalmas harmóniája

A közös alapok mellett a skandináv és a japán stílusnak természetesen egészen különböző jegyei is vannak, amelyeket megfelelő arányban kell ötvözni ahhoz, hogy a japandi légies és otthonos harmóniája kiragyogjon.

Míg a japán belső terek hideg eleganciát sugároznak, a skandináv stílusra jellemző otthonosság mozgalmasabbá varázsolja a teret. A skandináv otthonokban a természetes, egyszerű színvilág a jellemző, a japánok vidám, meleg palettája üdévé, frissé változtatja az enteriőrt. Ezért a japandi a kontrasztokra helyezi a hangsúlyt. Egy japandi enteriőrben rendszerint a neutrális alapszínek dominálnak, de ezt világos fabútorok és néhány vibráló kiegészítő hozza egyensúlyba. Különösen erős szereplő lehet egy szépen kivitelezett, kézzel készített fabútor az így kialakított térben.

Japandi stílus

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/448460075396794258/

Letisztultság, funkcionalitás és természetesség

A japandi stílus hármasszabálya a fenti alcímben olvasható. Egy japandi szoba áttekinthető, már-már légies és nagyon kevés kiegészítővel operál. A térnek rendszerint egy-egy hangsúlyosabb eleme van, mondjuk egy szépen kialakított japán stílusú tál a kisasztalon, vagy egy jól elhelyezett váza a szoba egyik súlypontjában.

A bútorok stílusát is okosan keveri a japandi. Ugyan mind a kettő letisztult vonalakkal, egyszerűséggel játszik, azonban a skandináv egyszerűbb, világos fabútorokkal dolgozik, a japán bútorok jóval kidolgozottabbak, magasztosabbak, íveltek.  A bútorok kiválasztásában törekedjünk a funkcionalitás és a látvány összhangjára.

Japandi stílus

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/448460075396794258/

A skandináv stílusnál a kényelmes, puha kiegészítők vannak előtérben, mint például puha szőnyegek, izgalmas díszpárnák, addig a japánoknál inkább a hasznos és szép dolgok kapnak központibb szerepet, mint például egy hatalmas váza.  Igyekezzünk a harmóniára ezek felhasználásával!

A japandi igen kedveli a természetes anyagokat. Szívesen használja fel a fa, kerámia, illetve az egyedi kézzel készült termékek. Különleges anyagtársítások figyelhetők meg, különösen a bútorok terén, ahol a fa és a fém találkozása gyakorinak mondható, a végeredmény pedig maga az elegancia.

A természetességet a szobanövények teszik hangsúlyossá. Kedvelt növénye a japandinak a filodendron, a szanszevieria, a bambusz és az aloe vera.

Japandi stílus

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/448460075396794258/

Színek és fények az otthonosság jegyében

A természetességet a faburkolatok erősíthetik. A japandi kedveli a fekete, fehér színeket, de a púderrózsaszín és a szürke meleg árnyalataival lehet igazán otthonossá tenni ezt a környezetet.

Mind a japán, mind a skandináv stílus nagy hangsúlyt fektet a természetes fényre, ezért az ablakok nagyméretűek. A nappaliban egyszerre kaphat helyet a skandináv stílusú gyertyatartó, és egy méretesebb, különleges dizájnú csillár is, így kapcsolva össze a hagyományost a modernnel.

Ezt a stílus kifejezetten olyanoknak ajánlom, akik kedvelik a jól megtervezett enteriőrt, a funkcionalizmust, minimalizmust és a letisztult elegáns látványt, ugyanakkor szeretnek otthonos, kényelmes környezetben kikapcsolódni.

nyito-lefele-nyil-bibor