A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Homlokzat

A homlokzat az épület hirdetőtáblája

A főcímben úgy jellemeztem a homlokzatot, mint házunk önarcképét. Hogy mennyire találó ez a hasonlat, talán kiderül ebben a cikkemben.

Mi is az a homlokzat? Erre sokan azt felelnék: milyen kérdés ez, hiszen azt mindenki tudja. De mit ír erről tömören a szakirodalom? A homlokzat az épület utcára, udvarra vagy kertre néző, nyílásokkal áttört fala.  A jó építészeti kialakítású homlokzat visszatükrözi az épület belsejét, rendeltetését, sőt, kihangsúlyozza azt.

A homlokzat összetevői

A homlokzatot formáló, kialakító összetevők a következők: arányok, tagoltság, homlokzati elemek, anyaghasználat, színek, tető megjelenése, de valójában az arányokon áll vagy bukik minden. Az arányosságban segítségünkre lehet az aranymetszés szabálya, mely szerint a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbik részhez, mint a nagyobbik rész az egészhez.

A homlokzati formaelemek nagy száma megengedi, hogy az épületünk arculatát végtelen változatosságból válasszuk ki ügyelve a funkcióra és az alapvető esztétikai értékekre. Házunk homlokzatának kialakításakor az is fő szempont lesz, hogy különbözni akarunk-e a környezetünktől, vagy ellenkezőleg, épületünket bele akarjuk simítani a környezetbe.

Kitűnő homlokzat

A fentiek alapján fogjuk használni a homlokzatformáló elemeket. A teljesség igénye nélkül ezek: falfelületek, ajtók, ablakok és tartozékaik, árnyékolók és berendezései, lépcsők, erkélyek, teraszok, mellvédek, korlátok, tetőidom, tetőhéjalás, kémények, szellőzők, bevilágítók, telepített növényzet, tornyok és párkányok. Már a felsorolás is mutatja, mekkora a variációs lehetőségünk.

Színek, anyagok, struktúrák – születőben a stílus

Ami az ember szemét azonnal megragadja egy ház homlokzatával kapcsolatban, az a színe. A homlokzati színeknek is van divatja, így a rendszerváltást követően a jómód kifejező színe a sárga volt olyannyira, hogy egy akkori betörő vallomása szerint csakis a sárgára vakolt házakat törte fel a gazdag zsákmány reményében. A divatszínek gyorsan változnak, de alapvetőnek mondható, hogy kisebb épületeknél csak egy-két színt használjunk, mert az az esztétikus.

A szín és a homlokzati nyílászárók, azaz a bejárati ajtó és az ablakok harmóniája színben, anyagban és formában is roppant fontos. Egy rosszul választott ablakkal teljesen haza vághatjuk a házunk arculatát. Egy kastélyszerű kialakítású ház homlokzatára egyenes bűn lenne műanyagkeretes modern ablakokat telepíteni, de borzalmas eredményre vezet egy minimalista stílusú épületen boltíves ablakok kialakítása.

Kastély homlokzat

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lamberg-kast%C3%A9ly_homlokzat.jpg

Ami az anyaghasználatot illeti, ökölszabálynak mondható, hogy két-három meghatározó anyagnál ne használjunk többet, ellenkező esetben az összbenyomás az lesz, hogy valaki találomra hajigálta össze az egész házat. Alapvetés továbbá, hogy homlokzatunk színei harmonizáljanak az épületen használt anyagokkal – a tetővel, a nyílászárókkal és lábazattal.

Nem utópia! Modern irányzatok

A homlokzati tagozatok fejlődése, használata nagyjából a modern építészet megjelenéséig tartott, ezért csak ritkán látni új épületeken. Megváltozott a kifejezési forma, a technika. Az építészeti trendekkel együtt változott a homlokzati koncepció is. Az úgynevezett folyékony építészetben már alig van egyenes vonal vagy síkfelület. A parametrikus építészetben minden íves, az épület hullámzik, mint a víz.

Parametrikus homlokzat

A közeljövőben a legmodernebb technológia azt is lehetővé fogja tenni, hogy minden eddiginél magasabb épületeket húzzanak fel. Már tervezés alatt áll az egy kilométernél magasabb felhőkarcoló, amelynél főhomlokzatról nem is beszélhetünk. Új világot nyithat meg a 3D-s tervezés, amelyet az építőipar is felfedezett magának, s hamarosan megszokottá válnak a nyomtatóval készült házak. Az ilyen épületek esetében a divat szélsebesen változhat, mert nem jelent majd problémát annak reflexív lekövetése. Ki tudja, talán e technológia révén a lakások is olcsóbbak lesznek, miközben a kényelmi funkciók folyamatosan bővülhetnek.

nyito-lefele-nyil-bibor