A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Szőnyegek

Amikor a lakóterek burkolásáról írtam, csak érintőlegesen említettem meg az egyik legősibb „padlózatot”, a szőnyeget, holott a múltja legalább háromezer évre vezethető vissza. Megérdemli tehát, hogy komolyabb terjedelemben is szót ejtsünk róla.

Az első szőnyegeket az ázsiai nomád, sztyeppei népek készítették és terítették le jurtáikban, hogy ne a puszta földön kelljen járniuk. Ezzel egyszersmind a nedvességet is kiküszöbölték a folyton helyet változtató otthonukban. A szőnyeget az európai kultúra is szívesen fogadta, de elsősorban a gazdagság jelképei lettek a drága keleti szőnyegek. Hazákban egészen 1945-ig a nagypolgári élet egyik szimbóluma volt.

A kommunista érában éppen szimbólum volta miatt kezdett hanyatlani az addig nagyon gazdag szőnyeg kultúra, holott számos funkciója lehet egy jól kiválasztott darabnak. Használhatjuk térelválasztóként különböző helyiségek között, hangtompító és hőszigetelő tulajdonságokkal bír, alkalmazhatjuk lakás kiegészítőként, dekorációs céllal, erősíthetve a már kialakított stílust, de segítségével meg is törhetjük a rideg enteriőrt.

A szőnyegeknek két nagy csoportját különböztetjük meg

A kézi, illetve a gépi szövésűket. A kézzel készült darabok meglehetősen drágák, hiszen nem kevés emberóra alatt készülnek el akár csomózzák, akár szövik a szőnyeget. Anyagát tekintve három fajtája létezik. A pamutból készült szőnyeg a legolcsóbb, míg a selyemből álló egészen különlegesnek számít. A legnépszerűbbek a gyapjúból készültek, zömmel ezeknek a gépi szövésű verzióit használják az otthonokban.

Szőnyegek

A szőnyegválasztás és használat ugyancsak gondos tervezést kíván, mert nem mindegy, hogy az egyes helyiségekben mekkora, és milyen szőnyeget terítünk le. Színárnyalatok és mintázat alapján is érdemes odafigyelni. A világos tónusok optikailag tágítják a teret. A kis helyiségekben az apró mintás darabokat érdemes elhelyezni, míg a nagyobb terekben remekül mutatnak a nagyobb geometriai mintákkal operáló szőnyegek.

Szőnyeg a nappaliban

A helyiségek funkcióit is érdemes figyelembe venni a választás során. A nappaliba kényelmes, puha, barátságos szőnyeget válasszunk, amely harmóniában van a falak és a bútorok színével, stílusával. A méretet tekintve az az ideális, amelyen kényelmesen elfér a kanapé, a fotel és a dohányzóasztal is.

Az étkezőben az a jó szőnyeg, amelyik követi az étkezőasztal alakját.

A méret akkor tökéletes, ha leüléskor és felálláskor a székeket hátra tolva, a szék hátsó lába a szőnyegen marad. A hálószobában fontos a meghitt hangulat. A szőnyeg legyen nagyobb az ágy méreténél és lógjon túl is rajta, hiszen amikor felkelünk az ágyból a meleg és puha szőnyegre tehetjük le a lábunkat.

Szőnyeg az ebédlőben

Forrás: https://www.flickr.com/photos/shinerugs/16301674229

A gyerekszobába kerülhetnek az egyszerűbb, strapabíró szőnyegek, amelyek könnyen tisztíthatóak. Válasszunk mindezekkel együtt puhább darabot, hogy a szőnyegen játszó gyermekünk bőrét megóvjuk az esetleges karcolásoktól. A fürdőszoba sokáig tiltott területe volt a szőnyegeknek, mára azonban elérhetünk olyan víztaszító anyagból készült darabokat, amelyeket kifejezetten a vizes blokkokba szántak a fejlesztők. A lépcsőkre és a közlekedőkre is elhelyezhetünk szőnyegeket. Ezeknek kell a legmasszívabbaknak lenniük, és az az igazán jó választás, amelyik portaszító képességgel is bír. Ezekre a felületekre az egybefüggő, futószőnyeg illik.

Szőnyeg a lépcsőn

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:HK_TST_East_64_Mody_Road_%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E9%A6%99%E6%A0%BC%E9%87%8C%E6%8B%89%E9%85%92%E5%BA%97_Kowloon_Shangri-La_Hotel_stairs_with_carpet_28-Nov-2012.JPG

A szőnyegek beszerzésekor véssük az eszünkbe a három legfontosabb szempontot!

A fő irányelv az, hogy nem a bútort vesszük a szőnyeghez, hanem éppen fordítva, az enteriőrhöz választjuk ki a szőnyeget. Nagyon fontos a szőnyeg mérete, ezt is tartsuk szem előtt. Az adott helyiség méretéhez illeszkedjen a kiválasztott darab. Fontos továbbá – és legyen ez a harmadik fő szabály – az adott helyiségben a bútorok elhelyezkedése. Hagyjunk 10-20 centimétert a fal illetve fotelek, székek között. Ez segít abban, hogy lakásunk tágasabbnak, légiesebbnek tűnjön.

Sokan azért kerülik a szőnyegvásárlást, mert tartanak annak rendszeres tisztításától, és valóban: ha azt akarjuk, hogy szőnyegeink hosszú életűek legyenek, ettől a munkától nem lehet eltekinteni. Porszívózzuk rendszeresen szőnyegeinket, de időnként – ha erre van lehetőségünk – poroljuk ki őket alaposan. A porszívó ugyanis a szálak mélyén lévő port nem tudja felvenni. Sose lépjünk cipővel a szőnyegre, és ha véletlenül foltot ejtünk, azonnal tisztítsuk ki! Időnként szükséges lehet egy professzionális tisztítás is, ne spóroljunk vele, mert ezzel is növeljük szőnyegünk élettartamát.

nyito-lefele-nyil-bibor