A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az étkező egy természetes közösségi tér.

Egy természetes közösségi tér

A lakásnak két olyan központi tere van, ahol a család rendszerint összegyűlik. A nappali mellett az étkező a természetes közege ennek, nem véletlenül. Kultúránkból fakadóan a legtöbb családban a közös étkezésnek fontos szerepe van. Ilyenkor nemcsak az ebédre, vacsorára koncentrálunk, de a napi dolgokat is itt beszéljük meg. A családi, baráti beszélgetések mellett ez a helyiség – az asztal és a székek okán – lehet a tanulás, valamilyen munkavégzés de akár egy társasjáték meghitt színtere is.     

Étkező harmóniában a lakással

A nagyobb területű lakásokban, házakban az étkező önálló helyiség, amely közvetlenül a konyha mellett helyezkedik el. A család méretétől függően kell ennek a helyiségnek a méreteit meghatározni, hogy az étkezőasztalt és a székeket kényelmesen el lehessen foglalni úgy, hogy az asztal akadálymentesen körül járható legyen. Fontos szempont, még abban az esetben, ha az étkező a konyhával vagy a nappalival egy térben van, hogy a főzés és az étkezés funkciói elkülönüljenek egymástól.   

Amennyiben egy tér két funkciót lát el, számos trükkel tudjuk az étkező különleges funkcióját kihangsúlyozni.

Amennyiben egy tér két funkciót lát el, számos trükkel tudjuk az étkező különleges funkcióját kihangsúlyozni. Elegendő hely esetén egy jól megválasztott térelválasztóval – amely akár polcrendszerként is működhet – nagyon szépen tudjuk az egyes szerepköröket meghatározni. Ha nincs elég helyünk, akkor a fal vagy a padló színével, esetleg egy szőnyeggel tudunk nyomatékot adni az étkezőnek. Alkalmazhatunk egyéb térelválasztó megoldásokat, például alacsonyabb parapet falat, valamilyen építészeti elemet, polcokat, növényeket. Arra ügyeljünk a funkció hangsúlyozása mellett, hogy a felépített stílus jól harmonizáljon a lakás többi részével.

Az étkező berendezhető a nappali egyik területén. A fenti eljárások ebben a helyiségben is célravezetőek lehetnek. A lényeg az, hogy meg tudjuk teremteni az intimitást és a megfelelő elszeparálást annak érdekében, hogy az étkezőnk ne tűnjön átjáróháznak.   

Ideális elhelyezkedés és elhelyezés

Az a legszerencsésebb, ha az étkező helyét a legalapvetőbb szempontoknak alárendelve tudjuk meghatározni. Lehetőleg megfelelően szellőztethető és világos helyet kapjon, és – ha erre módunk van – legyen a lakás déli vagy délnyugati részén. Fontos szempont, hogy ez a nyugalom szigete legyen, amelynek központi eleme az asztal. Ezt az asztalt erős, de meleg fényekkel célszerű megvilágítani. A helyiségben – ha van rá hely – elhelyezhetünk dekorációs elemeket, virágokat. A lényeg, hogy minden a kellemes, nyugodt étkezést szolgálja.     

Az étkezőben elhelyezhetünk dekorációs elemeket, virágokat.

Az étkező bútorzatát rendszerint garnitúrában árulják. Ez azért jó, mert így a bútorok stílusukban és méretükben egységesek lesznek. A garnitúra az étkező teljes környezetére kifejti hatását, és ehhez igazítva választhatjuk ki a kiegészítő bútorokat, polcokat.

Az étkezőgarnitúrák gyártói már meghatározták az ideális méreteket, így nem kell aggódnunk, hogy az asztal túl magas vagy alacsony lesz. Rendszerint 72-75 cm-es magasság között készülnek az asztalok rendkívül változatos kivitelben. A székek ülésmagassága általában 44-46 cm között van, és zömüket karfa nélkül kínálják. A karfa csak akadályozna bennünket az étkezésben, ezért, ha olyan garnitúrára lelünk, amely karfás székekkel van ellátva, inkább válasszunk másikat, még ha stílusában tetszene is a karfás verzió. A legokosabb vásárláskor kipróbálni a szettet, és ha igazán kényelmesnek véljük, akkor dönthetünk a megvétele mellett.

Az étkezőasztal és a fal között szükséges egy olyan folyosó, amelyben akadálymentesen közlekedhetünk akár nagyobb méretű tálcákkal is. Azért szükséges még ez a hely, hogy az asztalhoz ülni vagy onnan felállni is kényelmesen lehessen. A közlekedőfolyosó, illetve a megfelelő mélységű tér a balesetek megelőzésére is szolgál.   

Ugyancsak megfelelő területet kell hagyni az asztalnál is. A székeket könyök plusz 5-10 cm távolságra helyezzük el, hogy az étkezés mindenki számára kényelmes legyen. Az asztalon elhelyezett tányérok, evőeszközök, szalvéták megkívánják a minimum 30 centiméter sugarú kört minden ülőhelynél. 

Kétfunkciós terekben

Azokban a lakásokban, ahol önálló étkezőre nincs lehetőség, általában a nappali, vagy a nagyméretű konyha ad helyet az ebédlőasztalnak és székeinek. 

 

A nappali-étkező kombináció esetén érzékeltetni kell a két funkció közötti lényegi eltérést. A padlóburkolat valószínűleg egységes lesz ebben a térben, ezért a nappali hangulatához illő, térelválasztót, vagy szőnyeget használhatunk az elkülönítésre. A szőnyeg legyen nagyobb, mint a garnitúra egésze, nehogy optikailag összenyomjuk a teret.  

A nappali-étkező kombináció esetén érzékeltetni kell a két funkció közötti lényegi eltérést.

Még nagyobb kihívást jelent, ha a nappali mérete nem engedi meg, hogy karakteresen megosszuk a teret. Ilyenkor a bútorzatnak kell multifunkcionálisnak lennie. Amennyiben nincs elég hely egy kanapé- étkezőasztal kombónak, akkor egy kipárnázott pad töltheti be az étkező szék, illetve a kanapé funkcióját. Ilyen esetben az étkezőasztal rendszerint munkaasztalként is használatba kerül (pl. laptoppal folyó otthoni munka, házi varrógép ideiglenes használata, gyúródeszka elhelyezése stb.). A pad azért is lehet jó megoldás, mert így több vendéget tudunk leültetni, mintha csak két székünk lenne.     

Az asztal formájával és speciális kialakításával is tudunk a helyen spórolni. A kerek asztal kevesebb helyet foglal, mint négyszögletes társa, igaz, a terítés kissé nehézkesebb a görbe határvonalak miatt. Pompás lehet egy összecsukható asztal, amelyet étkezés után a sarokba helyezhetünk. Kicsit nagyobb előkészületet kell tennünk az étkezés előtt, így tudunk a muszájból erényt kovácsolni.    

Amennyiben magányos vacsorák töltik ki egy lakó mindennapjait, elegendő lehet egy konyhai bárpult is, magas de összecsukható székekkel kombinálva. Ez a megoldás még mindig jobb, mintha a dohányzóasztalnál morzsáznák össze mindent. A szingliknek ideális lehet a konyhapult, hiszen fölöslegesen lenne kerülgetni a nap nagy részében a méretesebb konyhaasztalt.

Étkező: A kerek asztal kevesebb helyet foglal, mint négyszögletes társa.

nyito-lefele-nyil-bibor