A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Igazi tőke tud lenni egy kiadásra szánt ingatlan.

Cél a korrekt üzleti kapcsolat

Igazi tőke tud lenni egy kiadásra szánt ingatlan. Akadnak, akik ilyen ingatlanok kiadásából élnek, s nekik bizonyára nem ismeretlen feladat az, hogy a meghirdetés előtt az adott lakást kiadható állapotba kell hozni. 

Magyarországon, de talán az egész világon, van egy titkos háború, amely örökösen folyik. Ez a bérlő és a tulajdonos csatája, ami nem egy ideális állapot. Sokkal egyszerűbb és gyümölcsözőbb, ha mindkét fél elégedett azzal az üzleti kapcsolattal, amelybe szerződéssel beleálltak. Az a meglátásom, hogy a normális kapcsolatért elsősorban a tulajdonos tehet sokat, és ezt most a kiadó lakások előkészítésén keresztül szeretném érzékeltetni.     

Bútorozott versus bútorozatlan 

A kiadó lakásoknak két nagy csoportja van: a bútorozatlanokat általában olyanoknak adják ki, akiknek már vannak személyes használati tárgyaik, bútoraik, illetve olyanok adják ki, akik nem akarnak a bebútorozással foglalkozni. 

Cikkemben a másik nagy csoporttal, a bútorozott lakások előkészítésére fókuszálok. A bútorozott lakásokat általában fiatal párok, vagy válófélben lévők keresik. Sajnos, manapság sok család is erre kényszerül, miután elveszítette ingatlanát a hitelválság idején. 

A bútorozott lakásokat magasabb összegért lehet kiadni, és ezért a piacon sokkal több ilyet kínálnak, mint bútorozatlant. Az ilyen lakások bérleti díját az ingatlan elhelyezkedése, az ingatlan általános állaga és a felszereltsége határozza meg. Amennyiben e hármas kombináció a topon van, akkor tudja a tulajdonos a lehető legjobban kiaknázni a bevételét a bérleti díjból.     

A bútorozott lakásokat magasabb összegért lehet kiadni.

A kiadásra szánt ingatlan műszaki előkészítése

Voltak idők, amikor bármilyen bútor lehetett a lakásban, azt minden további nélkül ki tudta adni a bútorozott jelige alatt a tulaj.  Mára azonban e tekintetben nagyon megváltoztak az igények, és hiába akarunk magas áron kiadni egy jó helyen fekvő ingatlant, ha abban a nagymama bútorai porosodnak, nem számíthatunk bérlői lelkesedésre. 

És ha már a nagymamánál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy nagyon sokan egy örökléssel jutnak olyan plusz ingatlanhoz, amelyet hosszútávon bérbe lehet adni. Ahhoz azonban, hogy ez a legkevesebb hercehurcával járjon, és valóban normális, jól fizető, és évekre tervező bérlőnk legyen, nem tekinthetünk el a lakás felkészítésétől a kiadásra. 

Az esetek többségében olyan lakások öröklődnek, amelyben a korábbi tulajdonos évek, vagy évtizedek óta nem csinált semmilyen korszerűsítést vagy felújítást. Dönthetünk úgy, hogy letudjuk a „karbantartást” egy tisztasági festéssel, de ilyen esetben csak olyan bérlőt kapunk, akinek a lepukkant „kéró” is megfelel, s ezzel azonnal számos problémát veszünk a nyakunkba kezdve azzal, hogy az illető nem lesz fizetőképes, vagy még jobban lelakja az amúgy is rozoga ingatlant. Az alapvető műszaki felújítás alapvető dolog még akkor is, ha a lakás először csak viszi a pénzt. Vezetékek, szaniterek, nyílászárók cseréje, a járószint felújítása, sőt akár gépészeti munkák is szóba jöhetnek. Vegyük figyelembe, hogy mindezt azért tesszük, hogy a legjobb formájában tudjuk tálalni a lakást.              

Bútorozási technikák

A lakás bebútorozásakor meg kell határoznunk azt a célcsoportot, akinek azt majd ki akarjuk adni. Amennyiben egyetemistát, egyedülálló férfit, nőt látnánk szívesen bérlőként, akkor jó állapotú, vagy felújított használt bútorokkal is megadhatjuk a megfelelő környezetet. 

Ebben az esetben alapvető bútorokat kell beszereznünk. Az előszobában legyen egy előszoba bútor, de fogas és tükör mindenképpen, a nappaliban kanapé, néhány fotel, kis asztal, polcok és olyan szekrények, ahol a ruhák és egyéb, gyakran használt holmik elférnek. A konyhában megfelelő konyhabútor és tisztességes tűzhely, és hűtő legyen. Jártam olyan lakásban, ahol a tulajdonos úgy akart bérlőt fogni, hogy a 60-as évek óta rozsdásodó szovjet hűtőszekrény, a fürdőszobában pedig egy Kádár-kori mosógép fogadta az érdeklődőt. Addig nem is lett lakója, amíg ezeket az alapnak nevezhető műszaki egységeket le nem cserélte korszerű darabokra. 

Egy kiadásra szánt lakásban a konyhát is korszerűsíteni kell.

Amennyiben van étkező, ott legyen egy masszív asztal legalább négy székkel. A hálószobai alap egy korszerű matraccal rendelkező ágyból, kis szekrényből, esetleg komódból, vagy pipere asztalból áll, és az ottani ruhákhoz is kell egy beépített, vagy önálló szekrény. A fürdőszobában tiszta, és kifogástalan állapotú szanitereket kell elhelyezni, valamint tükrös kisszekrényt, néhány polcot és törülközőtartót. 

Ezt a minimális bútorozással ellátott környezetet úgy tudjuk a legjobban eladni, ha a lakásnak egységes arculata van, és kiegészítőkkel életet lehelünk bele. Az egységes arculat esetünkben azt jelenti, hogy nem lehet a hálóban rokokó ágy, míg a nappaliban minimalista stílus, a konyhában pedig rusztikus életérzés. Az egységes arculattal azok is ki tudnak békülni, akiknek igazából nem jön be az adott környezet, de az összevisszaságot senki sem szereti. A stílusban pedig benne rejlik, hogy milyen személyiségű lakókra vágyunk.       

Lakásunk egyik legintimebb helyisége a fürdőszoba.

A kiegészítők sokat dobhatnak a lakáson, de törekedjünk arra, hogy ne zsúfoljuk tele csetreszekkel a helyiségeket, az ott elhelyezett tárgyak, terítők, huzatok, szőnyegek stb. ízlésesen legyenek elhelyezve. Fontos, hogy a kiegészítő tárgyak tökéletesen személytelenek legyenek, a falon ne lógjon a nagymama sárguló fotója. 

A bútorozás esetében a másik trükk az lehet, hogy semleges színű darabokat választunk. Különösen jó ez abban az esetben, ha tényleg csak a legszükségesebb bútorokkal készülünk. Az ilyen környezetet az új lakó a kedve szerint „színezheti ki” a maga használati tárgyaival, takaróival, kiegészítőivel. Ajánlatos a matracokra, a párnázott székekre és a kanapéra védőhuzatot rakni, hogy az elhasználódást lelassítsuk.      

Cél, a hosszútávú kapcsolat  

A legjobb albérlőket úgy lehet becsalogatni, ha új, modern és látványos bútorokkal rendezzük be a kiadásra szánt lakást. Még egy panellakás is nagyon kapós lehet, ha tökéletes, korszerű a berendezése, és minden tip-top. Ezeket a teljesen felújított és minden igényt kielégítően berendezett ingatlanokat a fizetőképes és megfelelően igényes érdeklődők fogják levadászni. Őket nem fogja zavarni, hogy a bérleti díj az átlagnál jóval magasabb. 

Sokat tud emelni továbbá a kiadásra szánt lakás értékén, ha a háznak, amelyben megtalálható, speciális szolgáltatásai is vannak. Ilyen lehet egy zárt parkoló, lakásokhoz társuló pince és/vagy közöspince, mosókonyha stb. 

Alapvetően elmondható, hogy a kiadó lakások esetében ugyanúgy kell gondolkodnunk, mint az eladandóknál, de még több figyelmet kell fordítani a tálalásra, hiszen a kiadással hosszútávú kapcsolatra fogunk berendezkedni. 

Alapvetően elmondható, hogy a kiadó lakások esetében ugyanúgy kell gondolkodnunk, mint az eladandóknál.

nyito-lefele-nyil-bibor