A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A laminált padló esetében nem mellőzhető a személyes tapasztalat.

A legtermészetesebb burkolóanyag

Nincs barátságosabb, természetesebb és melegebb padlóburkolóanyag, mint a fa. A fából vagy fa alapokra helyezett melegburkolatot otthonunk minden olyan pontjára lefektethetjük, ahol a nedvesség és a pára elkerülhető. A melegburkolatok családjába tartozik, hiszen élő anyagról van szó, ezért a kinti területek (terasz, erkély, kerti utak stb.) burkolására jórészt alkalmatlan. Annál előnyösebb, szebb és ergonomikusabb a nappaliban vagy a hálószobában.  

A fából készült melegburkolatok kiválasztása nem egyszerű dolog, hiszen olyan döntést kell hoznunk, amely akár évtizedekre is kihat, ezért jó, ha némileg eligazodunk a típusok fogalomtárában, annál is inkább, mert sok esetben, akár szakmainak mondott oldalakon is találkozhatunk pontatlanságokkal, vagy a típusok összemosásával.       

Parketták

A parketták nagy csoportját a következő alaptípusok alkotják: hagyományos, vagy csaphornyos parketta, mozaik vagy lamellás parketta, szalagparketta, intarziás parketta és ipari parketta. 

A parketták közös jellemzője, hogy tömörfából készülnek. Éppen ezért nem mondjuk a laminált padlóra, hogy laminált parketta. Sajnos több szakmai oldal is elköveti ezt a bakit. A laminált padló nem tömörfából épül fel, hanem fazúzalék és műanyag alkotja. 

Melegburkolatok - mivel a parketta valódi fa, ezért nincs is akkora szín- és mintaválasztéka, mint a laminált padlónak, ugyanakkor sokkal természetesebb hatású annál.

A hagyományos parketta már a királyok báltermeiben is uralkodó volt, hiszen szép, strapabíró és természetes. Hátrányának mondható, hogy kellő szakértelem szükséges a lerakásához. A parketta általában valamilyen keményfából készül, ezért elég sokáig bírja a „gyűrődést”, de nagyjából tízévenként igényli a karbantartást. A csiszolás és az újralakkozást sem érdemes maszekban intézni, mert nagyobb kárt csinálhatunk, mint hasznot. Ezek azok a macerás dolgok, ami miatt sokan elkerülik a hagyományos parkettázást – na meg az ára. A tömörfa parketták a faburkolók között a legdrágábbak. 

A lamella parketták igazából az illesztés módjában különböznek a csaphornyos változatoktól. A mozaik parketták minden esetben lamellás megoldással telepíthetőek. Előnye, hogy a lécek csap-horony nélküli élkiképzéssel készülnek, emiatt változatos lerakási módokban fektethető. A lamella parketták már népszerűbbek hagyományos társaiknál. 

A parketta elemek általában 22 milliméter vastagok, ezért padlófűtéses rendszerek esetében nem tanácsos a használatuk. A tömörfa ugyanis nagyon jó hőszigetelő. A lamellás parkettákból lehet 10 milliméter vastagot beszerezni. Ezek már megfelelőek a padlófűtés esetén, de nem ideálisak. 

Érdekes típusát alkotják a csoportnak a szalagparketták, amelyek tulajdonképpen a laminált padlóra adott válasznak is tekinthetőek. Mivel a laminált padló könnyű lerakása a parkettákat háttérbe szorította, ezért szükség volt a kihívásra válaszolni. Ennek végeredménye ez a háromrétegű, minden rétegében fából álló típus. A szalagparketta két alsó rétege egymásra merőlegesen ragasztott puhafából, fenyőből áll, míg a fedő réteg egy ugyancsak merőlegesen ragasztott keményfa. A nutos kialakításnak köszönhetően a szalagparketta gyorsan lerakható. Mivel tömörfa, ezért ugyanúgy csiszolni kell, mint hagyományos társait, amennyiben elkopik a felülete. Nagyjából három újracsiszolást bír el ez a típus, így körülbelül 50 év az élettartama. Manapság már vannak olyan minőségi darabok, amelyeknél ez az időszak jelentősen hosszabb lehet. 

Melegburkolatok - parketta

Az intarziaparketták tulajdonképpen táblásított díszparketták, és hagyományos módon, szegelve lehet lerakni őket. Rendkívül előkelő környezetet tudunk általa kialakítani visszaidézve a hajdani bálok hangulatát. Az ipari parketta ezzel szemben parkettamaradékok élére állított elemeinek az összeragasztásával készül. A felületét alaposan le kell csiszolni, hogy egyenletes legyen. Sokkal keményebb a hagyományos parkettánál, ezért jól érzi magát erős igénybevételnek kitett helyiségekben.

Parketta-e a laminált?           

A kérdés költői, hiszen fentebb olvashattuk, hogy a zúzalékok és a kemény műanyag fedőréteggel ellátott melegburkolat csak elemeiben hordozza a fát, mint anyagot. Ugyanakkor annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy nagyon gyorsan piacvezető termékké vált. Olyan egyszerű a lerakása, hogy egy ügyes kezű és ezermesterkedésre hajlamos ember is meg tud birkózni vele. Sőt, akár a felszedésével is. A parkettákat nem lehet roncsolódás nélkül felszedni, míg a laminált padlót minden további nélkül. 

Árfekvése sokkal kedvezőbb, mint a parkettáké, ráadásul számtalan színben, mintában és mostanában már méretben is elérhető.  Nem rendelkezik azonban a tömörfákra oly jellemző antiallergén tulajdonsággal. A műanyag felülethordozó miatt sok típusa inkább vonzza a port, ezért porallergiában szenvedőknek nem igazán megfelelő burkolóanyag. E kedvezőtlen tulajdonsága miatt többet kell takarítani. Ennek technikáját egy korábbi cikkemben már leírtam. A laminált padlók egy új nemzedékét akár a fürdőszobában is le lehet rakni, mert fedőrétege rendkívül vízálló, sőt bizonyos típusait akár falburkolatként is fel lehet használni. 

A laminált padló porszívózásakor használjunk olyan fejet, amelynek magasabb és puhább a kefe része.

Hajópadló versus svédpadló. Ugyanaz, vagy valami más?         

A legjobban összekeverhető, és egyes szakmainak mondott oldalakon össze is kevert melegburkolatok a hajópadló és a svédpadló. Szeretném kiemelni az és szócskát, tehát nem a vagy szó kerül a két fogalom közé. 

Noha mindkét padlótípus tömörfából készül, de van köztük egy alapvető különbség. A hajópadlót valamilyen fenyőből készítik, emiatt nagyon puha és sérülékeny burkolóanyag. A hajópadló elemek elérik a 4 méter hosszúságot, és fózolva, azaz hosszanti éleit lecsapva forgalmazzák. A puhasága miatt szükségesek a csapott élek, hogy az elemek között lehetőség legyen elkerülni a mozgással járó éltöréseket. A hajópadlóval rusztikus hangulatú belső tereket tudunk teremteni és válogathatunk a gyalult, kefélt, bordázott és csiszolt felületűek közül. A hajópadló a fenyő természetes színét adja vissza és viasszal vagy speciális olajjal kezelik. 

A svédpadló tulajdonképpen a hajópadló gyengéit küszöböli ki azzal, hogy keményfából készül, és elemei nem olyan hosszúak, mint a hajópadlóé. Anyaga rendszerint tölgy vagy kőrisfa. Felrakását szegezéssel vagy ragasztással lehet megoldani. Számtalan színben és mintázatban elérhető, és a padlófűtés esetében is alkalmazható. Csiszolni, felületkezelni nagyjából tízévente szükséges. Kedvező tulajdonságai miatt természetesen drágább is, mint a hajópadló, és mostanában igen népszerű melegburkoló anyaggá vált.

Melegburkolatok - a hajópadlót valamilyen fenyőből készítik, emiatt nagyon puha és sérülékeny burkolóanyag.

nyito-lefele-nyil-bibor