A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Miért lett népszerű a farmház stílus

A lakberendezésben a stílusok is versenyre kelnek egymással, s olykor ebből a versenyből egy új, nagyon népszerű stílus születhet. Az utóbbi időben komoly sikere van az úgynevezett farmhouse, magyarul farmház stílusnak. Úgy tűnik, hogy modern, zakatoló életünkből egyre jobban hiányzik a vidéki élet kiegyensúlyozottsága, nyugalma és a hagyományok iránti tisztelet. Ezért fordulnak még a nagyvárosokban élők is egy olyan stílus felé, amely megidézi ezeket az értékeket, ugyanakkor integrálja a modern élet megkívánta kényelmet is. Ebben rejlik a farmház stílus rajongói táborának növekedése.  

Vintage versus farmház – mi a különbség a kettő között?

A stílus gyökerei az angol és francia vidéki kúriák hagyományaihoz nyúlnak vissza. Közel áll ugyan a vintage-hez a farmház, ám sokkal inkább integrálja a modern vonásokat a vidéki gazdagabb kúriák miliőjével és eszközkészletével. Míg a vintage mindent lekerekít, addig a farmház kedveli az egyenes éleket és vonalakat. 

Természetesen sok a közös vonás, hiszen mindkét stílus a vidéki életérzést kívánja megidézni. A természetes anyagok használata mindkét stílus sajátja, de az autentikus eszközök igénybevétele sokkal jellemzőbb a farmházra. Míg a vintage-ben egy bádog locsoló inkább díszítőelem, addig a farmház stílusban lakó azt használati tárgynak tekinti. 

A színek világában is van hasonlóság, de a fehér kiemelkedő szerepet kap a farmház esetében, és az élénkebb színek felé nem igazán mozdul el. A kézműves tárgyak ugyancsak szerephez jutnak a két stílus esetében, de a helyzet azonos a bádog locsolóval; a farmházban mindezek a mesterremekek lehetnek akár a mindennapi élet használati eszközei. 

A bútorok esetében sokkal hangsúlyosabbak a tömörfa verziók a farmháznál, viszont a kényelem felé sokkal megengedőbb is, hiszen megtalálható az enteriőrben a kényelmes fotel ugyanúgy, mint a puhán párnázott székek sora.  

A farmház stílust leginkább a vidéki házak esetében lehet tökéletesen kialakítani, mert itt a stílusjegyek már a házon kívül is elkezdődnek. A tornácnak funkcionális szerepe van, ahol egy kényelmes hintaszéknek vagy hintaágynak főszerep juthat. A ház színe szinte mindig homogén fehér, míg a vintage hajlamosabb a színes homlokzatok felé elkalandozni. 

Farmház nappali 

Úgy vélem, az a legjobb módszer a stílus bemutatására, ha körbevezetem az érdeklődőket egy farmház nappalijában. 

A falak általában fehérek vagy elefántcsontszínűek. A falak egyes elemei vagy akár az egésze lehet nyerskőből vagy egyszerű, lefestetlen téglából is. A mennyezeten feltűnik a mestergerenda és a tömör tartógerendák. A világítótest egy kovácsoltvasból készült csillár, amelyben természetesen takarékos égők ontják a fényt. A padló tömörfából van, akár lehet sötétebb árnyalatú barna, hiszen a nappaliban található tömörfa bútorok – a szekrény, a vitrin, a komód – fehér vagy világos színűek, ezért nagyon jól jön a padló és a gerendák színe ellenpontozásként. A bútorok között sok az egyedi asztalosmunkával gyártott, amelyről a szép díszek és a finom minták sem hiányozhatnak. 

A régi vidéki életre nem volt jellemző az ülőgarnitúra, de mi már tudjuk, hogy ez a stílus a modern kor kényelmét is beengedi a házba. Ezért a mi nappalinkban egy méretes bőrborítású kanapé és hozzá jól illő fotelek állnak. A párnák természetes anyagú huzatot kapnak: jellemzően vászon, gyapjú és pamut terítők, pokrócok nyújtják az otthonosság érzetét. 

Nem hiányozhat a farmház nappalijából a kandalló sem! Kovácsoltvas, kő, tégla vagy beton ennek a kandallónak a borítása és a felette látható könyöklőn gyertyatartó áll, valamint néhány bádogedény, valamint egy-két rézkeretbe foglalt családi fotó. Az ülőgarnitúra melletti falon pedig egy szépen felújított falióra méri a múló időt. Az ablakok és ajtók modern, minőségi darabok, de semmiképpen sem lehetnek műanyagból, csakis tömörfából a keretek. 

A nappalink, csakúgy, mint a többi helyiség – a robosztus bútorok ellenére – szellős és átlátható, s minden rusztikus jellegzetessége mellett is letisztult. 

További jellemzők

Az anyagoknál a fa és kő mellett a bádog, a kovácsoltvas, a nyerstégla használata hangsúlyos. Kiegészítők lehetnek a gyertyatartók, régi bádog használati eszközök, régi könyvek a nagymama polcos szekrényein, feliratos táblák, egy régi asztali gáz- vagy petróleumlámpa. A textíliák színei ellenpontozzák a fehér dominanciáját. Esetükben megjelenik a kék és a barna, valamint a fűzöld, de az aprómintás terítők és abroszok is beleillenek ebbe a környezetbe. 

Talán a konyhánál érhető a legjobban tetten a régi és az új találkozása. Sok esetben már a ház belső szerkezete is ezt mutatja, mivel a farmházban a nappali és a konyha összenyitható, és a konyhasziget is nagyon jellemző. Ez az összenyitás, valamint a konyhasziget nem volt jellemző a régi kúriák és farmok világára, de nagyon szép eredményt lehet elérni, ha a nappali és a hozzá nyitott konyha stílusa és színvilága egységes. Ugyanez a helyzet a konyhaszigettel, hiszen a benne rejlő modern megoldásokat (pl. görgőkre szerelt polcok, rozsdamentes mosogató, páraelszívó stb.) ellensúlyozhatjuk a tömörfa borírtással és a mennyezeten elhelyezett réz- és vasedények tárolására szolgáló kovácsoltvas edénytartó elhelyezésével. A konyhapult lehet akár betonból is, ami ugyancsak nem volt jellemző a régi farmházakban. 

A tálaló és az étkező részben elhelyezett uszadékfából kifaragott hatalmas asztal és a köré elhelyezett tömörfa és kényelmesen párnázott székek együttese hihetetlenül domináns lehet egy farmházra tervezett enteriőrben.   

A farmház stílus segít átérezni a vidék egyszerűségét és letisztultságát a vidéki lakberendezési és használati tárgyakon keresztül. Mindamellett kényelmes és élhető teret kínál, olyan otthont, ahová azok vágynak, akik a nagyvárosi élet nyüzsgés elől a vidék harmóniájába és természetességébe menekülnének el. 

A farmház stílus segít átérezni a vidék egyszerűségét és letisztultságát a vidéki lakberendezési és használati tárgyakon keresztül.

nyito-lefele-nyil-bibor