A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A tavasz a felújítások időszakának a kezdetét szokta jelenteni.

Mi a felújítás célja? 

A tavasz a felújítások időszakának a kezdetét szokta jelenteni. A kezdet pedig nem másból áll, mint a lakás vagy ház felújításának megtervezéséből. Terv a lelke mindennek, szoktam mondogatni, de ez egy komplett felújításra aztán fokozottan igaz is. Nem mindegy ugyanis, hogy a felújítás milyen célt szolgál és mekkora a mértéke. 

Amennyiben a régóta lakott saját ingatlanunkat akarjuk felújítani, akkor ezt vagy abból a célból tesszük, hogy az ingatlan meghatározott pontjait korszerűsítsük, karbantartsuk, vagy azért vágunk bele, mert eladásra akarjuk felkészíteni azt. Ilyen esetben nem beszélünk egy komplex, mindenre kiterjedő felújításról. Abban az esetben viszont, amikor egy lepukkant ingatlant vásárolunk, nagyon valószínű, hogy alapos és átfogó munkálatokra lesz szükség. Bármelyik esetről is legyen szó, mindig meg kell tennünk azokat előzetes lépéseket, amelyek mentén a legkisebb zökkenőkkel oldható meg a nem kis költséggel, fáradtsággal és idegeskedéssel járó „hadművelet”.        

Magad uram…vagy mégsem? 

Akadnak olyanok, akik szeretnék a szakmunkát megspórolni, ahol csak lehet. Ennek lehet pénzügyi okai, de egyesek nagyon szeretik maguk intézi az ügyeiket. Mielőtt belevágnánk bármibe is, el kell döntenünk, hogy tényleg mi akarunk-e ezermesterkedni a munkálatok során? Szeretünk egyáltalán fizikai munkát végezni, és hozzá vagyunk ehhez edződve? Van arra időnk, hogy akár napi nyolc órában is az adott felújítási művelettel foglalkozzunk? És egyáltalán, megvannak-e a megfelelő képességek és eszközök ahhoz, hogy magunk akarjuk kivitelezni a dolgot? 

Akadnak olyan egyszerűbb felújítási munkák, ahol talán kezdeményezhetünk.

Akadnak olyan egyszerűbb felújítási munkák, ahol talán kezdeményezhetünk. Egy nem nagyon lestrapált falazatú szobát magunk is kifesthetünk, a fa nyílászárók állagmegóvó átkenéséhez sem szükséges mestert fogadnunk, de már egy teljes villanyvezeték csere, vagy új kazán beszerelése és beüzemelése szakembert fog kívánni. Az a helyzet, hogy a nagyobb mérvű felújítások során talán már a kisebb műveleteket is érdemes a szakemberre bízni, hogy a teljes kivitelezés egy kézben legyen.       

Tervek és pénzügyi keretek 

A felújítások során alapvető a tervezés. El kell döntenünk, hogy mit szeretnénk, mi a célunk, és ehhez megvannak-e a megfelelő pénzügyi alapjaink. Az internet korában nem jelent különösebb problémát, hogy a felújításhoz kellő anyagok és szakmunka tekintetében egy hozzávetőleges költségvetést készítsünk. Amikor minden alapanyagot, védő- és segédeszköz, valamint az allokált szakmunka árát összeadtuk, arra is gondoljunk, hogy az így összeállt költségvetés a minimumnál is kevesebb lesz. A munkálatok során mindig fel fog merülni még valamilyen probléma, ami pénzbe kerül, és előfordulhat, hogy időközben az anyagok ára is növekedni fog. Az a tapasztalat, hogy a költségvetésre legalább még 15-20%-ot rá kell számolni, hogy a realitások talajára kerüljünk. 

Amennyiben az így keletkezett költségvetés meghaladja a pénzügyi kereteinket, akkor két dolgot tehetünk: vagy lemondunk a korszerűsítési munkálatokról, esetleg azok egy részéről, vagy megpróbálunk némi felújítási lakáshitelhez jutni, amelynek kondíciói kedvezőek, és biztosan ki tudjuk fizetni a későbbi törlesztéseket. Az esetek zömében azok, aki elszánták magukat a felújításra, már nem szoktak megállni félúton, hiszen ez egyben azt jelenti, hogy a munkálatokkal járó macera, por, kényelmetlenség stb. csak egy alkalommal történik meg.     

Felújításra felkészülni – vigyázz, kész…rajt?

Haladjunk tervszerűen! 

Amikor tisztáztuk az elérendő célokat és a tőke is rendelkezésünkre áll, akkor érdemes egy úgynevezett haladási tervet készítenünk, azt, hogy mivel és hol kezdődjenek a munkálatok. Általában az a célszerű, ha a lakás centrumából kifelé haladunk. Különleges problémát jelentenek a munkálatok, ha a lakást a felújítás alatt is lakni fogjuk. Ilyenkor a vécében vagy a fürdőszobában folyó munkák felvetik azt a kérdést, hogy amíg ezeket a helyiségeket nem tudjuk használni, hogyan és hol tudunk tisztálkodni, és a szükséget végezni. 

Mielőtt a szakikat megbíznánk, érdemes mindent megmérni, hogy amikor a vállalkozóval tárgyalunk, már pontos méretekkel tudjunk szolgálni, így az árral kapcsolatos megbeszéléseket is lerövidíthetjük és pontosíthatjuk. Amennyiben a felújítás során falakat is mozgatni szeretnénk, arra engedélyt kell kérni a hatóságoktól – ez is pénzbe fog kerülni, valamint jelentősen megnyújthatja a kivitelezés idejét. Ezt is be kell terveznünk, nehogy a munkálatok átcsússzanak a hideg hónapokra. Azért érdemes már kora tavasszal megkezdeni a felkészülést, mert idő kell a kezdéshez. 

Számolnunk kell egyes munkálatoknál – például teljes vezetékcsere a falakban – azzal is, hogy nagy mennyiségű sitt keletkezik, s eben az esetben ennek az elszállításáról is gondoskodni kell, és a városi lakások esetén még területi engedélyt is kérni kell ahhoz a konténerhez, amelybe a lebontott anyagok kerülnek. 

Számolnunk kell egyes munkálatoknál – például teljes vezetékcsere a falakban – azzal is, hogy nagy mennyiségű sitt keletkezik.

Vannak olyan felújítási munkák, amelyeknél az évszak is meghatározó lehet. A tetőszerkezeti vagy tetőfedési munkálatokat a legszárazabb nyári hónapban, leginkább július-augusztusban célszerű megoldani, elkerülve a nagy, hosszantartó esőket. A korszerűbb ablakok beszerelését is a meleg hónapokban jó megcsinálni.  Az a legjobb, ha profi haladási, úgynevezett todo lista alapján folyik a munka.  

Achilles-pont – a korrekt és profi szakember  

A megfelelő szakember kiválasztása a legnagyobb problémát jelenti hazánkban. Ma már közhelynek számít, hogy alig tudunk valakit megbízni a munkálatokkal, és az sem biztos, hogy ha a szakival megbeszélünk valamit, az úgy is lesz. Ez a helyzet meglehetősen kiszolgáltatottá teheti a megrendelőt. Kisebb munkálatokkal jószerével senkit sem tudunk megbízni, mert az a szakinak egyszerűen nem éri meg. Olykor egy kerek esztendőt jelöl meg arra, amikor a rendelkezésünkre tud állni. 

Mit lehet tenni ilyen piaci környezetben? A többség az ismerőseitől kér tanácsot és megfelelő referenciát egy-egy szakmunkához. Az úgynevezett maszekokkal zömében szóbeli megállapodások születnek, és addig nincs is baj, amíg azt mindkét fél betartja. Ha azonban a mester többszöri ígérete ellenére sem kezd bele, vagy ami még sokkal rosszabb, nem folytatja a megkezdett munkát, mert időközben kapott egy jobb ajánlatot, akkor elég nagy csávába kerülünk. Ilyen esetben sajnos nincs semmi kényszerítő eszköz a kezünkben, hogy rávegyük a projekt megbeszéltek szerinti elvégzésére. Ezért célszerűbb a munkálatok egészére vonatkozólag egy céggel szerződét kötni, amelyben a kötbért, valamint a garanciát is bele tudjuk venni. Első ránézésre talán ez a költségesebb megoldás, de összességében így tudunk biztosítékot szerezni arra, hogy a felújítás időben és szakszerűen történik meg.

A megfelelő szakember kiválasztása a legnagyobb problémát jelenti hazánkban.

nyito-lefele-nyil-bibor