A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kulturált formában sok mindent elhelyezhetünk a kertünk egy tárolójában, vagy fészerében.

A kert nem lomtároló, de… 

Nyári időszakban többet foglalkozunk a kerttel, hiszen sok időt töltünk el a házunk körüli szabadban. Van, aki csak a pihenés terepének tekinti a kertet, mások a szórakozás színterének, ahol fürdeni lehet, tollaslabdázni, vagy egyéb sportos tevékenységet végezni, és akadnak kertészkedő típusok, akik virágaik között vagy a veteményesükben érzik igazán jól magukat. Noha a kertről több helyütt is megírtam, hogy ne lomtárolónak használjuk, ám kulturált formában sok mindent elhelyezhetünk a kertünk egy tárolójában, vagy fészerében.     

Mit érdemes a kertben tárolni?

Ha már tárolás, akkor érdemes azt is megvizsgálni, hogy mi az, amit a kertben tárolhatunk anélkül, hogy megfosztanánk ezt a természetes területet az eredeti funkciójától. A kerti szerszámoknak – amennyiben a házban nem találunk rá megfelelő helyet – remek lehet egy fészer, vagy szerszámtároló. A fészer alkalmas lehet biciklitárolónak, de ide egyéb, a polcokon jól elhelyezhető tárgyakat is helyezhetünk. A fészerben tökéletesen tárolhatjuk a nyári kerti bútorokat. A tűzifa tárolásának a kert természetes terepe, de egyes zöldségek és gyümölcsök tárolását is meg tudjuk oldani a kertben.   

A fészer

A szerszámok zöme valamilyen fémből (rendszerint acél) készül, ezért a víz és az oxigén a legnagyobb ellensége. Alapvetően azt kell elkerülni, hogy e két tényező kárt tegyen a szerszámokban. Zárt és száraz helyet kell biztosítani tehát a szerszámoknak. Erre alkalmasak lehetnek az olyan előregyártott fészerek, amelyek műanyagból, fémből vagy fából készülnek, és amelyeknek gyárilag biztosított a kiváló szigetelésük. Ezeket a fészerek érdemes betonalapra telepíteni, hogy egy erősebb vihart is kibírjanak. 

A fészer tároló- és polcrendszere rendszerint igény szerint választható és alakítható.

A fészerek tároló- és polcrendszere rendszerint igény szerint választható és alakítható attól függően, hogy milyen méretű szerszámokat akarunk elhelyezni bennük. Az oldalfalukon található masszív ablakok biztosítják a természetes fényt, de ha azt szeretnénk, hogy sötétben is tudjunk tevékenykedni a fészerben, arra is van kiépített elektromos állás a fészereken. 

Ügyeljünk arra, hogy a fészerünk igazodjon a kertünk és a hozzá tartozó ház stílusához, ne tűnjön úgy, hogy a tárolót csak véletlenül odahánytuk a telek valamelyik pontjára.   

A szerszámok praktikus tárolása 

A vízzel való érintkezést a fémeszközök esetében úgy kerülhetjük el, ha a szerszámokat nem a földön tároljuk, mivel télen a beton vagy fa aljzat is hajlamos átnedvesedni. A nagyobb szerszámokat a fészer falának magasabb pontjára szerelt tartókarokkal fogathatjuk meg, de a hosszabb polcokon védőcsomagolásban el is fektethetjük őket. 

Egyszerű, de nagyon praktikus megoldás lehet egy raklap telepítése, amelyet némi módosítással kiváló szerszámtartóvá alakíthatunk úgy, hogy a hosszabb szerszámokat állítva tudjuk benne tartani. Régi, már nem használt szekrény, vagy komód is jó szolgálatot tehet egy fedett fészerben. A szekrénybe kerülhetnek a nagyobb eszközök, míg a komód a kisebb kéziszerszámokat tudja nagyon kényelmesen elnyelni. 

A fából készült szerszámok, szerszámnyelek hajlamosak a hasadásra és repedésre, ezért – mielőtt elraknánk ezeket hosszabb időre – célszerű drótkefével megtisztítani a makacs szennyeződésektől. Ezután egy erősebb dörzspapírral csiszoljuk le a durva és lepattogzott fogantyúkat, ezzel megakadályozva a repedést. 

Nagyon hasznos tud lenni a szerszámos kamránkban egy hő- és nedvesség szabályozó berendezés, amely biztosítja annak szárazon tartását és temperálását. 

Fészer - szerszámok tárolása.

Tűzifa tárolásának apró titkai      

A tűzifa tárolásának viszonylag nagy a helyigénye, ezért a legtöbbször ez a tároló a kertbe fog kerülni. Nem szerencsés a ház pincéjében tárolni ezt a gyúlékony anyagot különösen akkor, ha ott működik a kazán is. 

A jó tűzifa nedvességtartama nem haladhatja meg a 20 százalékot, ugyanakkor a frissen vágott fa víztartalma akár a 60 százalékot is elérheti. A tárolás egyik fő célja tehát az, hogy a fát a kívánt mértékre szárítsuk. Ez bizony hosszú idő, a megfelelő szárazságot 1-2 év alatt éri el a fa. 

Hogy a folyamatot optimálisan fel tudjuk gyorsítani, a következőkre kell figyelnünk: a fát aprítva és a kérgétől megfosztva tároljuk, mégpedig fedett helyen, ahol a csapadék nem érheti, de elég szellős ahhoz, hogy a párolgás lassú folyamata állandó maradhasson.  Tűzifát sose tegyünk közvetlenül a földre, és a tároló falához se szorítsuk, nehogy befülledjen. Pincében csak teljesen száraz fát tároljunk, és csak annyit, amennyire feltétlenül szükségünk van a fűtéshez. 

Fészer - A tűzifa tárolásának viszonylag nagy a helyigénye, ezért a legtöbbször ez a tároló a kertbe fog kerülni.

Mi legyen a zöldséggel, gyümölccsel?

Egy nagyobb kertben egy-egy zöldségből, gyümölcsből sokkal több is teremhet, mint amennyit viszonylag rövid idő alatt el tudunk fogyasztani. A tárolásra a nagyméretű hűtőládák nem minden élelmiszer esetében alkalmasak, mert van, aminek a fagy kifejezetten az ellensége. 

A diót, mogyorót, száraz babot, mákot gubójában rendszerint a száraz padláson lehet hosszabb ideig tárolni, úgy, hogy egy rétegben szétterítjük egy tökéletesen száraz padozaton, így a termések szellőzni tudnak, és nem indul meg a rothadás. 

A burgonyát leginkább a pincében szokták tárolni. Ez a gumós növényünk hosszú ideig nem állhat a napon, mert akkor a héj alatt zöld réteg alakul ki. A solanin nevű vegyület keserűvé és nagy mennyiségben mérgezővé teszi a krumplit. 

Gyökeres zöldségek, káposzta tárolására alkalmas lehet a kertben kialakított verem. Ezt olyan sík területen kell elhelyezni, ahol nem tud a csapadékvíz megállni, és megfelelően árnyékolt is. Verem lehet föld felett és alatt, de mindegyikhez szükséges száraz, steril homok, száraz szalma. A veremnek száraznak és szellősnek kell lennie, ezért még teljes takarásnál is szükséges egy kürtőt vagy szellőzőcsövet telepíteni, amely biztosítja a földkéreg alatti levegőzést. A jól rétegzett vermekben állandónak mondható a hőmérséklet és a páratartalom, ezért a felesleges zöldségeinket még hosszú hónapokig tudjuk tárolni, mielőtt felhasználnánk őket.

Gyökeres zöldségek, káposzta tárolására alkalmas lehet a kertben kialakított verem.

nyito-lefele-nyil-bibor