A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Amikor a gyerekszobát rendezzük be, elsődleges szempont a csemete biztonsága és jó közérzete.

Leselkedő veszélyek  

Amikor gyermekeink szobáját rendezzük be, elsődleges szempont a csemete biztonsága és jó közérzete. Olyan gyerekszobát akarunk kialakítani, amelyben tökéletesen jó érzi magát, ahol önfeledten játszhat és egészségesen fejlődhet, miközben megóvhatjuk őket minden veszélytől. Akinek volt már kisgyereke, az tökéletesen tudja, hogy még egy szépen berendezett szobában is képes megtalálni gyermekünk a lehetséges veszélyforrásokat. Egy lezáratlan konnektor, egy ingatag polc, egy gyengén rögzített karnis vagy egy könnyen nyitható ablak akár az életét vagy testi épségét is fenyegetheti a csemetének. Talán az ablak a legfenyegetőbb veszélyforrás, ezért nem mindegy, hogy milyen ablakot építünk be a gyerekszobába.

Biztonság felsőfokon 

Az ablak esetében tehát a szülők legfontosabb szempontja a biztonság. Olyan ablakot szeretnének beszerelni, amit a gyerek nem tud kinyitni, és nem tud kimászni rajta. Sajnos, szinte minden évben olvashatunk olyan szerencsétlenségről, amit egy könnyen kinyitható ablak okozott a félelmet még nem ismerő gyermeknek. 

Az ablaknak egyik alapvető funkciója, hogy a lakás szellőzését biztosítsa, és a fiatal szervezetnek különösen nagy szüksége van a friss levegőre, mégsem szabad a kis embernek kiférnie rajta. Az is nagyon kényelmetlen, ha egy ablakot fáradságos kinyitni, de azt sem szeretnénk, ha a csemete kedve szerint nyitogathatná azt. 

Fenyőbútor - az asztalosok különösen kedvelték a fenyőt mint alapanyagot, mert puhasága miatt könnyebben tudták alakítani, és sokkal gyorsabban haladt a gyártás is.

A gyermekbiztos ablakot úgy tudjuk kialakítani, ha speciális felszerelésekkel látjuk el. Ezeket ma már nagyon könnyen elérhetjük a piacon. Kaphatóak olyan blokkolók, amit közvetlen a fogantyú mellé lehet telepíteni. A blokkoló nem engedi 20 milliméternél szélesebbre tárni az ablakot. A blokkoló meggátolja, hogy a gyermek kimásszon a nyíláson, ugyanakkor a szellőzést is biztosítja. Keserű tapasztalatok bizonyítják, hogy a bukóra állított ablakok sem nyújtanak elegendő védelmet. 

Egyszerű, de jól bevált megoldás lehet egy biztonsági lánc felszerelése a gyerekszoba ablakához. A lánc felszerelésénél ügyeljünk arra, hogy annak rögzítése masszív legyen. Lehetőleg szereljük olyan magasra, amelyet a csemete még sámlira állva sem tud elérni, és úgy alakítsuk ki, hogy kívülről ne lehessen benyúlni, és kiakasztani. Ez utóbbi szempont földszintes lakások esetében fontos, hiszen gyermekünk biztonságát sajnos a rossz szándékú idegenekkel szemben is meg kell védeni. 

Az ablak legnagyobb felülete, az üvegezése is veszélyforrás lehet, hiszen egy odadobott labda akár be is törheti a szimpla üveget, amely ráadásul millió szilánkra törik szét. A gyerekszobában különösen fontos a vastag, ütésálló üvegezés. A biztonsági laminált üvegek rendkívül ellenállóak, és akkor sem hull szilánkokra, ha valamilyen nehezebb tárgyat vág hozzájuk a „komisz kölyök”.

Egyszerű, de jól bevált megoldás lehet egy biztonsági lánc felszerelése a gyerekszoba ablakához.

Ablakok gyermekünk egészsége érdekében 

A gyermek biztonsága mellett rendszerint az egészségükért szoktak a szülők aggódni. Természetes dolog, hogy olyan környezetet akarunk kialakítani, ahol a csemete fejlődését semmi sem akadályozza. Ennek egyik alapvető feltétele, a pihentető, nyugodt alvás megteremtése. A gyerekszobát nem mindig tudjuk úgy kialakítani, hogy az a természet lágy ölére nézzen. Előfordul, hogy az ingatlan forgalmas helyen áll, és ilyenkor egy kiválóan hangszigetelt ablak nyújthat segítséget abban, hogy kizárjuk az utcai zajokat. Ma már elérhetőek olyan, akár 70 milliméteres üveg vastagságot elérő, speciális zajgátlókkal felszerelt ablakok, amelyek képesek kizárni az elhaladó autók zaját is. 

A gyerekszoba hőmérséklete sem mindegy. Szakértői megfigyelések alapján a 19-20 fokos hőmérsékletben tudunk a legjobban elaludni, és ez a gyerekekre is igaz. Egy rosszul alvó gyerek egész nap álmos és nyűgös lesz, ráadásul nem képes úgy koncentrálni, mint a jól alvó, hasonló korú társai, így elmarad tőlük a fejlődésben. Ma már olyan kiváló hőszigetelt ablakokat tudunk vásárolni, amelyek akár a passzív házak követelményeinek is megfelelnek. A hőszigeteléshez a számtalan kombinációban elérhető dekorfóliák is hozzájárulnak. 

A gyerekszobában jó lehet olyan gyermek esetében a narancssárga használata, amelyik kicsit visszahúzódó, nem túl eleven típus.

Függönyök, sötétítők, szúnyoghálók                

Az ablakhoz szervesen hozzátartoznak a takaró és sötétítő függönyök, valamint a rovarokat távoltartó szúnyoghálók

A gyerekszobába az allergia szempontjait is figyelembe véve érdemesebb textilárnyékolót használni. Könnyen tisztítható, mosható, és strapabíró anyagot érdemes választanunk. Legyen ez lehetőleg természetes anyagból, például vászonból. Kiemelten kell ügyelnünk a függönytartó felszerelésére. Olyan erősen kell rögzítenünk a karnist, hogy egy függönybe csimpaszkodó gyerek súlyát is képes legyen elbírni, mert a gyerek biztosan csimpaszkodni fog. 

A kellemetlen rovarokkal szemben szúnyoghálóval védekezhetünk. Ma már szinte nincs olyan ablak, amelyre ne lehetne szúnyoghálót telepíteni, és ez a gyerekszobában különösen fontos. A szúnyogok amellett, hogy zavarják az éjszaka nyugalmat, kellemetlen csípéseikkel bőrirritációt okoznak. A gyerek többsége csúnya sebbé tudja elvakarni a csípést, amelyet a háló segítségével könnyedén elkerülhetünk. Manapság egy inváziós faj is szeret megbújni a lakásokban, az ázsiai márványpoloska, amely a legkisebb rést is képes megtalálni. Ez a rovar ráadásul viszonylag nagy, és kellemetlen szagot áraszt, ha veszélyt érez. A szúnyogháló ezek többségét is visszatartja. 

Egyéb szempontok       

A nyílászárókat – az ablakokat főként – rendszeresen takarítani kell. Nem kell különösebben bizonygatnom, hogy a gyerekszoba ablakai gyorsabban koszolódnak. Ezért érdemesebb a könnyen takarítható műanyag ablakok közül választani, amelyeknek a lemosása nem okoz kárt a keretben. 

Magának az ablak helyének a kijelölése sem mellékes. Amennyiben újonnan épülő lakásba tervezzük a gyerekszobát, el kell döntenünk, hogy hol lesz az ágy, illetve a gyerek asztala, amelyen a leckéjét fogja írni, vagy ahol játszani, rajzolni fog. Az ablak lehetőleg ne legyen közvetlenül az ágy mellett, de legyen elég nagy ahhoz, hogy a természetes fény minél jobban bejárja a szobát. Az asztal közvetlenül az ablak alatt van a legjobb helyen, mert a fény szemből érkezik a munkafelületre. Amennyiben oldalról érkezik a fény az íróasztalhoz, akkor vegyük figyelembe, hogy a gyermek melyik kezével ír, hogy az elkerüljük az elárnyékolást.

Gyerekszoba - az ablak helyének a kijelölése sem mellékes.

nyito-lefele-nyil-bibor