A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kerttervezés - még az utcán sétálók is boldogabbak lesznek egy szép és rendezett, virágoktól illatozó, zümmögő rovaroktól hemzsegő kert láttán.

A kert, ami öltöztet

Tavasszal főszerep jut a kerteknek. Még az utcán sétálók is boldogabbak lesznek egy szép és rendezett, virágoktól illatozó, zümmögő rovaroktól hemzsegő kert láttán. A tavaszi-nyári kertek látványa megihleti a költőket, de igazán a kertek tulajdonosainak okoz folyamatosan örömet. Feltéve, ha az a kert rendezett és gondozott! Kevés lehangolóbb látvány van egy elhanyagolt portánál, ahol a kert kócos bokrok, fejmagasságig nyújtózó gyomnövények és kihajigált limlomok kusza együtteséből áll. Egy magára hagyott kert még a hozzá tartozó – egyébként takaros – ház látványát is képes tönkretenni. Egy szép, megtervezett és gondozott kert ugyanakkor egy nem túl hivalkodó háznak is elbűvölő köntöst tud kölcsönözni. 

Kerttervezés – alapok

A kerttervezés nem egyszerű munka, és nagyon sokan, akiknek vastagabb a pénztárcájuk, felfogadnak egy profi kerttervezőt vagy egy kertmérnököt. Ilyenkor elegendő egy alapos konzultáció a szakemberrel, és a terv elfogadását követően a többi már az ő dolga lesz. Akinek azonban szűkre szabottabbak a keretei, vagy szeretné saját maga megvalósítani álmait a kertjével kapcsolatban, nem árt tudnia, hogy nagy fába fogja a fejszéjét vágni. 

A kerttervezés rendkívül komplex folyamat lesz. Először is meg kell határozni, hogy a kert milyen általános arculatot és funkciót tölt majd be, amikor a terv alapján megépül. Figyelembe kell venni a kert méretét, az adottságait, az ott eleve meglévő növényeket és műtárgyakat. Nem lehet eltekinteni a háztól és annak stílusától sem, amelyhez majd a kialakított kertünk kapcsolódni fog, és a család minden tagjának meg kell hallgatni a véleményét arról, hogy mit vár el a kerttől. Lehet, hogy a terület nagy részét mondjuk egy méretes medence fogja elfoglalni, ilyen esetben a kert megmaradt területe csupán keretet ad majd a medencének és az azt kiszolgáló egyéb tereptárgyaknak. Amennyiben viszont multifunkcionális kertet szeretnénk, akkor nagyon körültekintően kell kialakítanunk az egyes egységeket, blokkokat. 

A kerttervezés rendkívül komplex folyamat lesz.

A kert mint élő egész          

A kerttervezés alapvető nehézsége, hogy folyton növekvő és fejlődő életformákat fogunk elhelyezni, amelyek esetében számos szükségletüket is figyelembe kell venni, és ezeket egyeztetni kell a saját szempontjainkkal. A fák ültetése különösen nagy figyelmet igényel, mert ahogy múlnak az évek, egyre nehezebb, majd lehetetlen lesz azokat átültetni máshová. Az is lehet, hogy a kertünkben már állnak nagy fák, és azoknak a sorsáról is dönteni kell. Alapvető szempont, hogy a nagyra növő fákat ne ültessük közel a házhoz, de amennyiben számítunk az árnyékukra, túl messzire se telepítsük. 

Mielőtt kiválasztjuk a telepítendő növényeket, tudnunk kell, hogy milyen fény-, víz- és talajigénye van az egyes növényeknek. Egy vízigényes fajtát nem ültethetünk napnak kitett, száraz területre, míg a sok fényt kívánó virágot nem ültethetjük nagy fák, vagy a ház árnyékos oldalára. 

Szempont lehet az is, hogy a kert minden évszakban nyújtson valami látványosat. Ilyen esetben tavaszra a legkorábbi hagymás virágokat célszerű kis parcellákban elültetni (krókusz, hóvirág, ibolya, nárcisz, tulipán stb.). A késő tavaszi időszakra gondolva olyan fásszárúakat telepíthetünk, mint az orgona vagy az aranyeső. A nyár annyi lehetőséget kínál, hogy tobzódhatunk a különböző fajták megkomponálásában. Őszre gondolva a színesre váltó levelű fákban érdemes gondolkodnunk, na meg ilyenkor nyílik az őszirózsa és a varjúháj. Télen a különféle örökzöldek díszíthetik, és színesíthetik meg a kertünket.   

Kerttervezés - szempont lehet az is, hogy a kert minden évszakban nyújtson valami látványosat.

Lépésről lépésre – kert születik  

Lássuk most a kerttervezés lépéseit! Először is határozzuk meg kertünk jellegét és funkcióját, mégpedig úgy, hogy figyelemmel vagyunk a kert már meglévő adottságaira. Ez az első lépés egyben jelentős önismereti kihívás is, mert magunkba kell néznünk, hogy mekkora erőfeszítésre leszünk képesek a kertápolás kapcsán rendszeresen. Csak akkor „álmodjunk nagyot”, ha időnk és kedvünk is megvan egy aprólékosan felépített kert gondozásához.

A kert pontos lemérése lesz a kerttervezés következő lépése. Ehhez célszerű milliméterpapírt használni, és az 1:50-es méretarányt választani. A tervben a teljes ingatlant fel kell tüntetni az ott található házzal, csűrrel, garázzsal stb. 

Ezen a tervrajzon határozzuk meg a kert főbb elemeit, zónáit, majd jelöljük meg az egyes tevékenységi területek helyét, és kössük össze vagy határoljuk el ezeket a zónákat. Ennek alapján már kialakítható az az úthálózat is, amelyen át bejárható lesz kertünk minden zuga. Az egyes zónákat részleteiben is dolgozzuk ki, döntsük el, milyen lesz a grillező, a pad vagy a hinta. Arra is ügyeljük, hogy mindezen beépítéseket a lehető legkevesebb földmunkával tudjuk megvalósítani. 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy növényeink a magasba törnek, ezért a horizontális tervezés mellett a vertikálisra is ügyelnünk kell, különösen akkor, ha futónövényeket is szeretnénk telepíteni pergolára, mohos fatörzsre vagy valamilyen egyéb kerti elemre. 

Kerttervezés - ne feledkezzünk meg arról sem, hogy növényeink a magasba törnek, ezért a horizontális tervezés mellett a vertikálisra is ügyelnünk kell.

Ha mindezekkel megvagyunk, akkor jöhetnek a növények, de először a füves területeket jelöljük ki, és azután az ágyások, növénytársulások helyét. Ökölszabálynak mondható, hogy a nagyobb funkcionális területek felől haladjunk az összetettebb kerti egységek felé. Így haladva a kertünk „önarcképe” tulajdonképpen már elkészült, de hiányzik még a hozzá kapcsolódó infrastruktúra, mint például az áramvezetés vagy a vízellátás útvonala. Ezeket már a kert teljes szerkezetének ismeretében tudjuk hozzárakni a tervhez. Ilyenkor fel tudjuk mérni azt is, mennyi földmunkára lesz szükségünk még a földalatti vezetékezésekhez.   

Pénzügyi tervtől és szakember igénybevételéig                

Amikor kész a komplett tervünk, még el kell végeznünk egy fontos dolgot, mégpedig a pénzügyi tervezést. A kertek beépítésénél is ugyanúgy kell eljárnunk, mint a felújítások vagy házépítések esetében – soha se szabjuk túl szűkre a pénzügyi keretet, mert egészen biztosan kevés lesz a tökéletes kivitelezéshez. A pénzügyi terv bizonyos esetekben még arra is rámutathat, hogy érdemesebb profi kertépítőt megbízni a munkálatokkal, ráadásul már egy kész koncepciót tudunk elővezetni a tárgyalások során. Nagy területű, komplex kertek esetében a szakember csaknem elmaradhatatlan lesz, mert az egyes növények esetében annyi tényezőt kell figyelembe venni, kezdve az ültetés optimális idejétől a terep sajátosságáig, hogy a hobbi kertészkedés erre már nem lesz alkalmas.

Nagy területű, komplex kertek esetében a szakember csaknem elmaradhatatlan lesz.

nyito-lefele-nyil-bibor