A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Lakásunk drámai és művészi szereplője – a tükör

Varázstükör

Amióta az ember kíváncsi önmagára, igyekszik saját visszképét megvizsgálni. Őseink is így tettek, amikor egy sima tó tükrébe pillantottak, ahol arcukat tanulmányozhatták. Aztán az ókorban a réztükrök használata vált mindennapossá. Az üveg megjelenésével pedig egy időben elkészítették az első tükröket is. A tükörnek legendája lett, mert ha igaz, hogy a szem a lélek tükre, akkor a tükör is visszaadja lelkünk karakterét az arcunkkal együtt. A tükör az irodalomban is sokat használt tárgy, egyfajta szimbólum lett, elég, ha csak a Hófehérke történetére gondolunk. A gonosz mostoha hiába próbálja becsapni önmagát, a tükre bizony sokkal szebbnek mutatja a tiszta lelkű lánykát.

A tér és a fény mágusa

A tükör tényleg varázslatos tárgy

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Art_language_mirror_piece_conceptual_art.jpg

A tükör tényleg varázslatos tárgy, mert használatával tágíthatjuk a teret, összegyűjthetjük a fényt, és stílust adhatunk egy-egy helyiségnek. Olyan erős hatása van azonban, hogy nagyon okosan kell eljárnunk használatával, mert egy rosszul elhelyezett tükörrel többet árthatunk, mint azt képzelnénk. Kisméretű nappaliban pompás lehet egy méretes tükör, amely optikailag megnöveli a teret, és ha sikerül az ablakkal szemben elhelyezni, akkor még a fényt is megsokszorozza!

Egy-egy falfülkeként használt vakablakot is érdemes tükörrel fednünk, mert olyan hatást érhetünk el vele, mintha átlátnánk egy másik szobába. Két egymással szemközt felállított tükörrel pedig egy végtelen tükörfolyosót varázsolhatunk. Régi, nagy kastélyok lakberendezői szívesen alkalmazták így a tükörhatásokat.

tükör használatával összegyűjthetjük a fényt, és stílust adhatunk egy-egy helyiségnek

Kisokos a tükrök elhelyezéséhez

A tükör lakásunk fontos darabja, de nem minden helyiségben szerencsés a használata. Ezért érdemes áttekintenünk, hogy hol ajánlatos, és hol ellenjavallott a használata.

A fürdőszoba nem lehet meg tükör nélkül, hiszen itt fogunk borotválkozni, sminkelni és elvégezni a házi kozmetikát az arcunkon. Itt nézzük meg magunkat először, miután kikeltünk az ágyból. A fürdőszobai tükörnek jól megvilágítottnak kell lennie, ezért a kereténél párhuzamosan futó égők használata nagyon célszerű.

a fürdőszoba nem lehet meg tükör nélkül

A nappaliban is jó helye van a tükörnek. Egy kandalló melletti tükör nagyon szépen feldobja a teret. Arra kell ügyelnünk, hogy a tükör a terület egy szép, harmonikus részére lásson, mert egy rendezetlen terület visszatükröződése az egész lakást rendezetlenné teheti optikailag.

Az előszobában soha se tegyük a bejárati ajtóval szembe a tükröt, mert minden egyes hazaérkezéskor önmagunkkal találkozunk. Hosszú előszoba esetén egy vízszintes sorban elhelyezett tükörcsempe segíthet a tér növelésében, nem beszélve róla, hogy elindulás előtt még leellenőrizhetjük magunkat, hogy minden úgy áll-e rajtunk, ahogy azt szeretnénk. Ezért is lett nagy divatja a komplex előszobabútornak, amelyből nem maradhat ki a tükör.

amennyiben itt van egy pipereasztalunk, annak a tükre bőven elegendő lesz

A hálószobában csak módjával használjunk tükröt. Amennyiben itt van egy pipereasztalunk, annak a tükre bőven elegendő lesz. Nem szerencsés minden reggel önmagunkra felébredni. Az ágy háta mögött már inkább elhelyezhetünk egy darabot amennyiben kicsi, vagy sötét a hálónk.

A konyha az a terület, ahová nem ajánlom jó szívvel a tükröt, mivel a gőzök és zsírok hamar lecsapódhatnak az üvegen. Egy-egy tükörszemmel ugyan kiegészíthetjük a konyhánkat, de arra ügyelnünk kell, hogy gyakrabban kell majd tisztítanunk ezeket a kis tükröket, mert nincs lehangolóbb látvány egy koszos, elmaszatolódott tükörnél.

egy gardrób szoba nem is igazi gardrób, ha nem lenne benne tükör

Egy gardrób szoba nem is igazi gardrób, ha nem lenne benne tükör! A bútor gyártók a nagy szekrények homlokzatát gyakran szokták teljes betükrözni, így annak használója teljes életnagyságban megnézheti magát benne. A gardróbszoba is nagy, teljes alakos tükröt kíván. Szerencsés az egyik falat teljesen egy ilyen tükörnek szentelni.

A tükör tehát fontos része otthonunknak, csak okosan kell vele bánnunk. Ne halmozzuk fel őket a lakásban, mert az káoszt okoz, ne használjunk sosem törött, vagy repedt tükröt, és ügyeljünk, hogy a felület mindig tiszta és ragyogó legyen!

nyito-lefele-nyil-bibor