A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Beltéri ajtó. Cégünk szakemberei mindig ügyelnek arra, hogy a vásárláskor felhívják a figyelmet az ajtó karbantartására, hogy az a lehető leghosszabb élettartammal bírjon.

A bőség zavara

A nagy választék mindig öröm, de sokszor a nehézségek forrása is. A kereskedelemmel foglalkozó kutatók már régen rájöttek, hogy a vásárló három termékvariáns fölött már könnyen el tud bizonytalanodni, ugyanakkor mégis azokat a szakboltokat választja, ahol a kínálat bőséges.

Ennek a látszólagos ellentmondásnak a feloldására találták ki a szaktanácsadást, és a profi boltok olyan szakembereket alkalmaznak, akik fel tudják tenni a megfelelő kérdéseket, amelyekből kideríthető, mi lenne a legjobb a kedves vevőnek. 

Nos, a beltéri ajtókkal sincs ez másként, hiszen számtalan változatban elérhetőek a piacon. Mivel a beltéri ajtók elég nagy felülettel rendelkeznek, ezért jelentősen meghatározzák a lakás arculatát, így aztán a kiválasztásukat nem lehet elkapkodni. Ebben a cikkben elsősorban azokat az alapvető szempontokat veszem sorra, amelyek alapján megfelelő döntést tudunk meghozni.    

Igazodva a nagy felületekhez 

Az egyik alapvető szempont, hogy az adott lakás, ház felújítása kapcsán akarunk-e új nyílászárókat beépíteni, vagy egy új épületről van szó. A régi lakások esetében a vásárló keze már meg van kötve, hiszen az ajtónak igazodnia kell ahhoz a belső térhez, ahová kerül, és feltehetően az ajtó méretei is kötöttek.

Új lakásnál azonban még nagyon sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, bár alapból akkor is igazodnunk kell a nagy felületekhez. A beltéri ajtóknak a falak, a mennyezet és a padló színével és stílusával kell összhangban lennie, sohasem az oda tervezett berendezési tárgyakkal. 

Akadnak olyan egyszerűbb felújítási munkák, ahol talán kezdeményezhetünk.

Előzetesen persze azt is tudnunk kell, hogy milyen stílusú enteriőrben fogunk mozogni, és ehhez is igazodnia kell majd a választásunknak. Egy vintage környezetben bizony a drágább tömörfa ajtók mutatnak jól. De ez a szempont csupán az esztétikum oldaláról közelíti meg a kérdést, és előzetesen érdemes tájékozódni, hogy milyen fajtái vannak a beltéri ajtóknak.   

MDF, CPL vagy furnér? 

Az olcsó, de jó minőségű ajtók családjába tartoznak a dekorfóliás beltéri ajtók. Ezek az ajtók a magyar szabvány szerinti méretben készülnek, és korlátozottabb a szín és a modellkínálat, de nagyon sokan így is megtalálják a megfelelő változatot. Ezek az ajtók MDF rövidített néven ismeretesek. 

Magasabb árkategóriába tartoznak az úgynevezett CPL ajtók. Ezeket egyedi méretekben is be lehet szerezni, és a felülete is strapabíróbb a dekorfóliás társaihoz képest. Ezeknél az ajtóknál sokkal robosztusabb a lapok szerkezete, és ellenálóbbak a sérülésekkel szemben.

A festett és fafurnér ajtók a magas árkategóriába tartoznak, de ennek fejében remek minőséget és esztétikai értéket kapunk. A prémium kategóriába tartozó típusok kézzel készülnek, ezért egyedi méretben is megrendelhetőek. A fafurnér ajtókat azért szeretik a vásárlók, mert a leváltozatosabb formában, méretben, stílusban készíttethetik el a beltéri ajtókat.           

Sokkal jobban érvényesül a beltéri ajtó, ha stílusban igazodik, de kontrasztban áll a lakásbelső meghatározó színével.

Teli vagy üveges? 

A beltéri ajtókat másik két nagy csoportra oszthatjuk: telire és üvegesre. A teli ajtók becsukásával az adott helyiséget teljesen el tudjuk szeparálni a fénytől és az avatatlan szemektől. Nyilvánvaló, hogy a mellékhelyiséghez még olyan üveges ajtót sem célszerű behelyezni, amelyik nem látszik teljesen át. A komfortérzetünkhöz oda csakis a teli ajtó jöhet szóba.

Ugyancsak a teli ajtók jelentenek megoldást a nyugodt pihenésre, alvásra, ezért a hálószobákban sem célszerű üveges ajtók használata. Nem beszélve róla, hogy sok helyütt a hálószoba arra a folyosóra nyílik, ahol az előszoba van, és aki este érkezik haza, óhatatlanul bevilágítja a hálószobákat annyira, hogy az már zavaró tud lenni. 

Bár a fürdőszobára már tehetünk olyan üvegezett ajtót, ami nem látszik át, de az intimitáshoz mégiscsak a teli ajtó a biztosíték. 

A beltéri ajtók anyaga határozza meg a fajtákat is, és azon belül helyezkednek el a különböző típusok.

Üvegbetétes ajtókat olyan terekbe érdemes telepíteni, ahol a fény fontos szempontot jelenthet. Ezért szokták a konyhákhoz az ilyen típusokat választani, bár azt meg kell jegyezni, hogy a teli és üveges ajtók együttes használata a lakásban nagyon zavaró lehet, hacsak nem tudunk ugyanabban a stílusban beszerezni a két típusból. 

Üveges ajtaja lehet még egy önálló kamrának, az étkezőnek és a nappalinak, amennyiben a nappaliban inkább közösségi életet élünk, és azt nem tévészobának használjuk. 

 

Ajtók a vizes helyiségbe, és nyitásirányok 

A beltéri ajtóknál a funkcionalitás sem elhanyagolható tényező. Egy párás, vizes helyiséghez nem választhatunk olyan fa ajtót, amely gyorsan elvetemedhet. A fürdőszobába és a konyhába csakis víz- és páraálló típusokat rakhatunk fel. Manapság már árulnak olyan vízálló ajtókat, amelyek vagy megszólalásig hasonlítanak a fához, vagy speciális borítással és kezeléssel látják el a víz ellen. Alapvetően mégis a műanyag, műanyagfóliás ajtók a legjobbak a célra. 

A vizes helyiségek esetében célszerű olyan ajtót választani, amely nemcsak vízálló, de található rajta szellőzőrés is. Ezek a rések megakadályozzák a penészedést, és biztosítják a gyors száradást. 

Arra is ügyelnünk kell, hogy az ajtó majd merre fog nyílni. Egy szűk folyosóról nyíló ajtónak mindenképpen az adott szoba felé kell befelé nyílnia, különben az ajtószárny torlaszt fog képezni. Ilyenkor meg kell néznünk, hogy az ajtónk jobbos vagy balos-e. Ha a pánt felőli oldalról állunk, és a pánt bal oldalon van, akkor az a balos ajtó, ha pedig a pánt jobboldalon helyezkedik el, akkor jobbos ajtóról beszélünk.     

Az ajtó ápolásához, helyes karbantartásához is szívesen adunk tanácsokat. Beltéri ajtó.

A stílus sem elhanyagolható

Ha a fenti szempontokat mind figyelembe vettük, akkor még mindig hátra van a lakás stílusának és a nyílászárók viszonyának kérdése. Nem kell ecsetelni, hogy egy minimál dizájnos, monokróm környezetben, szörnyen néznének ki a tömörfa ajtók, vagy egy rusztikus környezetben a műanyag borítású ajtó. Mindezek mellett még arra is ügyelnünk kell, hogy az alapvető színvilággal – tehát a falakkal és a padlóval – is harmonizáljanak a beszerelésre váró beltéri ajtók. 

Amennyiben minden körülményt megvizsgáltunk, ezzel egyszersmind le is szűkítjük a kiválasztandó termékek körét, és a választás is sokkal kiérleltebb lesz.  

Végezetül annyit még hozzátennék, hogy mindenképpen szakboltban vásároljunk, ahol minden segítséget megkapunk a döntésünkhöz, és ezen felül még az ajtók beszereléséhez szükséges szakmunkát is meg tudjuk rendelni. Amikor ezt a cikket olvassák, tudniuk kell, hogy olyan cégnek a honlapján járnak, amely a fenti feltételeknek mindenben megfelel. Szeretettel várjuk kedves vásárlóinkat!   

nemet-cpl-ajtok-raktarrol

 

nyito-lefele-nyil-bibor