A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Olasz stílus, szoba

Az elegancia nemcsak az öltözködésben nyilvánul meg

Amikor az olaszokra gondolunk, egyből a divat jut az eszünkbe. Ha valaki járt már Milánóban, amely az európai divat egyik központja, az tapasztalhatta, hogy az olaszok mennyire adnak az eleganciára és kedvelik a márkás termékeket.

Az olasz polgári lakások enteriőrje is követi ezt a vonalat, bár az elegancia és a funkcionalitás a szobabelsők esetében kéz a kézben jár, de arra is ügyelnek ezeknek az otthonoknak a megteremtői, hogy az egyes elemek – legyenek azok bútorok, burkoló anyagok vagy dekorációs darabok – lehetőleg minőségi termékek legyenek.    

Sztereotípiák fogságában

Azt gondolnánk, hogy az olaszok temperamentuma a játékosság szélsőséges formáit teremti meg az otthonokban. Ennek viszont éppen az ellenkezője az igaz, nagyon precíz és minden részletre kiterjedő tervezés áll az olasz szobabelsők megteremtése mögött.

A másik sztereotípia, ami beugrik, hogy minden bizonnyal a mediterrán stílus érvényesül az olaszok esetében. Ez azonban csak a déli tájegységek nyaralóira és hagyományos házaira igaz, ott is megkötésekkel, hiszen egy toszkán ház már sok elemében eltér a mediterrán fő sodrától. Az észak-olasz városi lakások csak bizonyos elemeket tartanak meg a mediterránból, és egyedi jellegzetességekkel együtt alakult ki az, amit ma olasz stílusnak mondhatunk. 

Hol érhető tetten a mediterrán hatás? 

Ami a mediterrán stílusból visszaköszön az olasz lakásokban, az a természetes anyagok szeretete. A fa, a kő és a márvány főszerephez jut. Egy rusztikus gerenda ugyanúgy megél benne, mint a mintás kőpadló. 

Az olasz stílus filozófiája szerint legyen egy lakásnak története, személyisége és meghatározó színe. Az első feltételt a lakó maga teremti meg olyan intimitásokkal, mint a változó dekoráció, a fényképek a kandalló párkányá vagy az utazásokból hozott apróságok a lakás egy-egy pontján elhelyezve. A másik két feltétel a berendezések, a bútorok elhelyezése és a megfelelő minták és árnyalatok alkalmazása alapján jöhet létre. 

Egyre több gyártó kínálja már a piacon antibakteriális burkolóanyagait.

Az olasz lakásokban a falak színe – csakúgy, mint a mediterrán házak esetében – elsősorban a fehér. Ez a semleges szín növeli a térérzetet, amelyre azért lesz szükség, mert a szobabelsőkben mindig áll valami robosztus bútordarab, és annak színe igen gyakran a dióbarna. És itt már el is kanyarodunk a tengermellék világától.     

Egy robosztus bútor mindenhol található      

Az olasz stílus eleganciáját a minőségi, sokszor antikolt bútorok, a puha drapériák, a kecses formák és az ízléses díszítések teremtik meg. Mivel az egyes helyiségekben lesz legalább egy méretes bútordarab, ezért a tereknek is nagyobbaknak kell lenniük. 

A nappaliban egy fotel vagy egy ülőgarnitúra lehet ez a központi bútor, de lehet ez akár egy többajtós szekrény is, amely szinte mindent elnyel. A hálószobában természetesen a franciaágy lesz ez a meghatározó darab, amelyet a díszes faragású éjjeliszekrények kereteznek. A hálószoba elengedhetetlen eleme még a tükrös fésülködőasztal. 

Az étkezőben ugyancsak egy súlyos és nagyméretű étkezőasztallal találkozhatunk – az olaszokra jellemzőek a nagycsaládi összejövetelek, ezért van szükség erre a nagy asztalra és a hozzá tartozó súlyos, de nagyon kényelmes székekre is. 

Amerikai konyha.

 

 Az olasz stílus nagy előszeretettel fogadta be az Amerikából érkező konyhasziget-szigetek gondolatát is, és nagyon sok helyütt a konyha és az étkező vagy éppen a nappali egybe van nyitva. Ez(ek) a konyhasziget(ek) tömör fából készülnek és őrzik a nyersfa színét, vagy követve a megszokott színvilágot fehérek, esetleg elefántcsont színűek. 

A fürdőszobában egy önállóan álló, nagyméretű kád uralja a teret, amely kecses lábakon áll.    

További stílusjegyek

Az anyaghasználatban nagy szerepe van a csempének és a márványnak. Köztudott, hogy az olasz csempék meghatározzák az éves trendeket. Nagyon szeretik a mintás csempéket használni, amelyek odáig is elmennek, hogy darabjaikból akár egy egész tájképet lehet kirakni a falra. Ugyancsak szeretik a mozaikos díszítést a fürdőszobai vagy konyhai járólapok esetében. 

Ezt a színes világot ellenpontozzák a hófehér márvány elemek – a konyhai munkapult vagy a fürdőszobai burkolatok lehetnek ebből a luxus anyagból is. A márvány az olaszok egyik legfőbb hagyománya, hiszen kiváló lelőhelyek vannak ennek kibányászására. 

Jól érzi magát a vízhatlanra alakított márvány a konyhában is.

Az olasz stílus szívesen nyúl korábbi korok hagyományaihoz is. Talán a legközelebb a rokokóhoz áll, mind a formák, mind az anyagok és a színek tekintetében. Vonzódik az antikolt bútorokhoz, és ez a robosztus méretekkel együtt akár öregesen is hathatna, ha nem oldanák fel színes és érdekes dekorációs elemekkel, valamint kiegészítőkkel az enteriőrt. 

A falakat úgynevezett velencei vakolattal borítják és kedvelik a barokkos stukkókat a mennyezeten. A nappaliban egy méretes csillár lóg le a plafonról, elsősorban üvegkristály lámpabúrákkal, és ezek legalább hat karosak. Az olaszok nagyon kedvelik a fényt, ezért a mesterséges fény mellett arra törekszenek, hogy minél nagyobb természetes fény érkezzen az otthonukba. Ennek megfelelően sokkal nagyobb és magasabb ablakokat építenek be, melyek rendszerint fakeretes típusok. 

Nagyon fontos a dekorációk szerepe. A stukkó mellett szívesen helyeznek el festményeket a falakon – az is előfordulhat, hogy a festmény közvetlenül a falra készül el. Dekorációs és fényt vonzó tárgy a tükör, amelyből egy szobában akár több is lehet. Díszes kereteikkel szó szerint emelik az enteriőr fényét.  

A színek tekintetében a fehér mellett a tónusok teszik élénkebbé a környezetet. A kedvelt változatok nem véletlenül kerülnek ki az aranyból, ezüstből, hiszen ezek mind az elegancia felé mutatnak. Az olasz stílus szívesen használja továbbá a zöld, a kék, a szürke és a narancs megfelelő árnyalatait, attól függően, hogy melyik illik az adott környezethez.   

Egy kis összefoglalás

Az elmondottak alapján az olasz stílus számos összetevőből alakult ki: érződik valami a mediterrán hatásból, de sokkal több elemet kölcsönöz a francia és az angol stílusból. Ez utóbbiból a kandallót hozta be annak ellenére, hogy teljesen más időjárási jellemzők vannak az Appennini-félszigeten. Mindezek mellett szívesen nyúl vissza a régi korokhoz, akár az antik római hagyományokig, de megtalálja a kedvenceit a barokk és a rokokó időszakából is. Ebből a széles palettából válogat, miközben nem utasítja el a modernet sem és ügyel a funkcionalitásra.

Az olasz stílus számos összetevőből alakult ki.

nyito-lefele-nyil-bibor