A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Manapság is nagy a becsülete a bőrbútoroknak annak ellenére, hogy jóval drágábbak a műbőrnél vagy a kárpitnál.

Az ősember korának természetes anyaga 

Az emberiség által használt egyik legősibb anyag az állati bőr. Hogy az időjárás viszontagságaival szemben megvédjék magukat, a testhez igazított bőrből és szőrméből készült ruhái már az ősi embernek is voltak. Ahogy a társadalom fejlődött és kialakult a mezőgazdaság, a bőrruhák mellett megjelentek a textíliák, de a bőr soha nem ment ki a divatból. Sőt, az ókori, de még a középkori harcosok is vastag bőrzekékkel védték magukat az ellenség fegyvereitől. 

A bőrből persze nemcsak ruhákat lehet készíteni, de a maximális kényelem érdekében be lehet vele fedni az ülőbútorokat. A tudomány mai állása szerint már az időszámításunk előtti 7. évezredben használtak egyes görög törzsek vezetői bőrrel bevont ülőalkalmatosságokat. Az ókori Egyiptom fáraói is kedvelték a kényelmes bőrbútorokat. 

Manapság is nagy a becsülete a bőrgarnitúráknak annak ellenére, hogy jóval drágábbak a műbőrnél vagy a kárpitnál, ráadásul zömük sokkal kényesebb is. Ennek oka a bőr természetes szépségében és tapintásában keresendő.       

Miért kerül többe egy bőrbútor? 

A bőrbútorok alapanyaga jellemzően marha-, bivaly- vagy sertésbőr. Az eredeti bőrbútorok magas árát több tényező okozza. Az állati bőr nem áll akkora mennyiségben rendelkezésre, mint az egyéb bútorszövetek vagy a műbőr, amely ugyancsak szövet alapra készül. A marhabőrnek például 4-5-szörös ára van a szintetikus anyagokhoz képest, és a bőrbútorok nagy részét marhabőrből készítik.

A bőr két nagy részből áll: az úgynevezett színbőrt, tehát az állat hátoldali területét használják fel a nagyobb terhelésű területek borítására, mivel ez a rész strapabírónak mondható. Az ülőke és a támla borítására színbőr kerül. A maradék, vagy ahogy a szakma mondja, a hasíték bőr a háttámlára kerül, lévén az a terület kisebb kopásnak van kitéve. 

Bőrbútorok. A bőrfotelek a legdrágábbak, de sokkal strapabíróbbak is, mint a szövetek.

A bőr árát tovább emeli, hogy más anyagokhoz képest sokkal több a hulladékanyag, valamint a felhasznált bőrt sokkal óvatosabban, és ezzel együtt lassabban viszik fel a bútorkeretre, azaz több munkaórával jár a kivitelezés. 

Ugyancsak árdrágító tényező a bőrök speciális kezelése, amelyet a különböző típusoknál alkalmaznak.   

Bőrtípusok 

Anélkül vásárolni egy bőrgarnitúrát a nappaliba, hogy tudnánk, milyen tulajdonságai vannak az adott anyagnak, nem szerencsés, ezért érdemes egy kicsit körülnézni a típusok terén. 

A természetes bőrök közé tartozik az anilin nevű termék, noha ez nem a bőrnek a neve, hanem egy vegyületnek, amellyel a bőrt kezelik. Az anilin az aminok csoportjába tartozó, nitrogéntartalmú aromás szerves vegyület, amelynek hatására a bőr megpuhul és nagyon kellemes tapintásúvá változik. Ez az egyik legdrágább fajta bőr. 

Az úgynevezett védett anilin bőr még bonyolultabb eljárással készül el. Az eljárás célja, hogy a nagyon érzékeny anilin bőrt ellenállóbbá tegyék a kopás vagy a kártékony foltokkal szemben. Míg az anilin bőrből semmivel sem lehet eltávolítani egy foltot, a védett anilin bőrnél egy gyengébb szennyeződés elnyelődhet. 

Másik nagy típus a pigmentált bőr, amely az anilinhez képest nagyobb igénybevételt is elvisel. Nem mellékes tulajdonsága az sem, hogy a szennyeződéseket könnyebb eltávolítani belőle. A pigmentek olyan színezőanyagok, amelyek meghatározzák a bőr felső színrétegét, valamint fényesebbé is teszik a bőrt. 

A bőrbútorok nagyon alapos ápolást és figyelmet követelnek.

Nagyon puha és nagyon kényes típus a nubuck bőr. Ezt a lágy finomságot az anilin bőr csiszolásával érik el. Sokat használt ülőbútoroknál ezt a bőrt annak ellenére sem használják fel, hogy tapintása bársonyos és azonnal felveszi a test hőmérsékletét. Leginkább kesztyűket készítenek belőle. 

A divatvilágban terjedt el a Pull Up bőr, amit olajos bőrnek is szoktak nevezni. Ezt a bőrtípust nyújtásnak teszik ki, majd olajtartalmú réteggel kezelik. Használat során képződik rajta egyfajta zsírbőr patina, ami a gyűrődések, nyúlások mentén való kivilágosodott bőrrészeket jelenti. Vintage enteriőrbe nagyon passzoló koptatott hatású bőrbútorokat lehet ebből a típusból elhelyezni. 

A bőrbútorok karbantartása    

A bőrbútorok nagyon alapos ápolást és figyelmet követelnek. Mivel egy élő anyagról beszélünk, több olyan hatás ellen is védtelenek, amelyek más anyagok esetében elhanyagolható kockázatot jelentenek. A bőr nagyon érzékeny a hőre és a napfényre. Bőrbútorokat nem szabad a fűtőtest és a napfényes oldali ablak közelében elhelyezni, mert megkezdődik a bőr fakulása, foltosodása. Ez egy olyan természetes folyamat, amelyen – ha bekövetkezik – sehogyan sem tudunk később javítani. 

A bőrbútor rendszeres, nagyjából 9-12 hónapos ápolást igényel. Semmilyen maró vagy szemcsés anyaggal ne próbálkozzunk, mert az a bútor azonnali halálához vezethet. Egyes helyeken olvasni bizonyos házi praktikákról, amelyben tejes, méhviaszos, benzines tisztítás szerepel, de ezeket se vegyük komolyan. Még a babáknak szánt nedves törlőkendő lehet a legjobb tisztítóeszköz, már amennyiben nem vesszük meg a bőrkárpitra kifejlesztett speciális tisztítószereket. 

A bútorok világa tulajdonképpen a természetes anyagok felértékelődésének trendjét követi.

Speciális bőrkezelési technikák    

Nagyon divatos manapság azon bőrbútorok köre, amelyek alapból antiknak néznek ki. Ezt az antiknak tűnő hatást úgy érik el, hogy az anilinnal kezelt bőrre két színt visznek fel, amelyet egymásra kennek. Elsősorban klasszikus stílusú garnitúráknál találhatunk ilyen technikával megdolgozott bőrt. 

A másik érdekes eljárás, és ugyancsak népszerű, a dombornyomott (embossed) bőr. Az elkészítés során a bőrt nagy nyomásnak és magas hőmérsékletnek vetik alá, majd az így felpuhított anyagba görgőkkel viszik fel a mintát. Általában geometrikus vagy virágmintákat nyomnak a bőrbe, de tulajdonképpen bármilyen minta megrendelhető. Az eljárás másik előnye, hogy olyan bőröket is lehet vele imitálni, ami valójában nem az anyag sajátja. Így készítik el a krokodil vagy a strucc bőrére hasonlító változatokat is. 

 

Műbőr versus bőr

A műbőrből készült bútorok sokkal olcsóbbak, mint az eredeti társaik, és azért fejlesztették ki, hogy a kispénzű vásárlók is belekóstoljanak legalább a bőr illúziójába. A műbőröket folyamatosan fejlesztik, és egyre inkább hasonlítanak az állati eredetű típusokhoz. A műbőr hordozórétege valamilyen szövet, amelyre felkerül a bőrt imitáló szintetikus réteg. A műbőr általában vékonyabb és hidegebb a tapintása a valódi bőrhöz képest. Míg a bőr tűzálló, legfeljebb parázslani kezd a nagy hő hatására, addig a műbőr olvad és meg is gyulladhat. 

A műbőrbútorokat is ápolni kell még ha nem is olyan rendszeresen, mint a bőrből készülteket. A műbőr tisztítása is egyszerűbb, ugyanakkor egyes változatai hajlamosak a repedezésre. Ezeket a repedezésre hajlamos műbőröket ugyanolyan gyakran és alaposan kell leápolni, mint a bőrbútorokat. 

A bőrbútor még napjainkban is hódít a maga nyers természetességével és szépségével, s egy Chesterfield ülőgarnitúra manapság is a luxust és a kényelmet testesíti meg. Amennyiben gondosan ápoljuk, évtizedekig szolgálhatja a kényelmünket.    

A műbőrből készült bútorok sokkal olcsóbbak, mint az eredeti társaik, és azért fejlesztették ki, hogy a kispénzű vásárlók is belekóstoljanak legalább a bőr illúziójába.

nyito-lefele-nyil-bibor