A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Hogyan varázsoljunk a sötétből világosat? - világosítás

A nyár még érleli a gyümölcsöket, és a nap már korán reggel beragyogja a nappalikat, minden fénybe öltözik. Vannak azonban olyan lakások, ahová a fény csak nagyon nehezen jut el, és nagyon gyorsan távozik. A természetes fényre mindenkinek szüksége van és nemcsak kálciumháztartásunk szabályozása miatt, hanem pszichésen is. Szerencsére vannak nem is különösebben drága trükkök, amelyekkel egy sötét helyiséget is fénnyel tudunk megtölteni.

Optikai trükkök tárháza 

Természetesen az a leghatékonyabb megoldás, ha tágítani tudjuk a fény célba érkezésének területét, azaz nagyobb ablakokat tudunk beépíteni. Ez azonban nem mindig lehetséges, hiszen a sötét lakások zöme olyan régi bérházban van, ahol ilyen ablakcserét nem lehet statikai vagy homlokzati problémák miatt megoldani.

a leghatékonyabb megoldás, ha tágítani tudjuk a fény célba érkezésének területét

https://www.flickr.com/photos/148720310@N05/38833556210

Számos cikkemben leírtam már, hogy a világos színek tágítják a teret, és ezzel együtt a világos tónusok miatt a helyiséget is világosabbnak érzékeljük. Ne csak a mennyezetet és a falakat fessük fehérre, esetleg világossárgára, de legyen a fa padlóburkolat is világos, mert nemcsak fényesebbnek, hanem tágasabbnak is láttatja az adott helyiséget.

Nagyon ügyesen lehet trükközni a metálos csillogás és a matt fények ellenpontozó hatásával is. Az ezüst, arany vagy réz – csupa eleganciát sugárzó anyag, amelyeken a megcsillanó fény észrevétlenül javít az adott helyiség térérzetén.  A csillogó felületekkel ellentétben a világos, matt színek minden irányba egyenlően tükrözik vissza a fényt.

Megnyújtja a teret a függőleges vonalak használata. A függőleges vonalak a szemet le-föl vezetik, így a szoba vizuálisan magasabbnak tűnik, mint valójában. Egy csíkos függöny vagy csíkos roló is sokat javít, ugyanúgy, mint a magas függőleges plakátok, képek a falon vagy pl. a lámpa magas állványa. Az optikailag nyújtott tér egyszer s mind a fénynek is utat enged.

a világos színek tágítják a teret

Kerüljünk mindent, ami sötét, és súlyos. A nehéz bársonyfüggöny elnyeli a fényt, míg egy áttetsző függöny egyszerre légies, és fényáteresztő. A nyílászárók színe sem mindegy. Már önmagában egy fehér ajtó is nagy változást idéz elő egy sötét helyiségben. Ugyanilyen jelentősége van a fehér ajtókereteknek, a mennyezet és a falak, valamint a padló és a falak határán körbefutó szegélyeknek, díszléceknek is.

Kellemes érzetet kelt, ha az enteriőrbe betervezzük a sárgát, ugyanis legjobban ezzel a színnel tudjuk visszaidézni a napfény természetességét. Jó választás, ha virágos, apró mintás kiegészítők, egyszínű takarók formájában jelenik meg.

Tükrök, bútorok és rendezettség

tükör

Az üvegfelületek a fény mágusai. Amennyiben nem tudunk az ablak méretén változtatni, lehetséges, hogy a helyiség ajtajának beüvegezése segíthet. Amennyiben a beltéri ajtó olyan helyiségre nyílik, ahonnét fény érheti a szobát, érdemes üveges betétű ajtóra cserélni a szimpla faajtót.

A tükröknek korábban már szenteltem egy cikket, és ott is megemlítettem, hogy használatával lehet tágítani a teret, illetve a fényt irányítani. Egy fényre éhező helyiségben akár több tükröt is elhelyezhetünk, mégpedig úgy, hogy a beérkező fények a tükrökről visszapattanjanak. Amellett, hogy fényesebbé tesszük ezt a lakóteret, még érdekes fényjátékokat is tervezhetünk napszakokra, vagy akár évszakokra bontva is.

fényes üvegcsillár

https://www.flickr.com/photos/148720310@N05/40601914372

A fényes üvegcsillárok már akkor is több fényt nyújtanak, amikor nincsenek bekapcsolva, hiszen ugyanazzal a hatással bír a felületük, mint a tüköré. Érdemes kristálycsillárban gondolkodnia annak, akinek a lakása nappal is árnyékban marad.

A bútorok színe is legyen világos, de ügyeljünk arra, hogy ne tegyük lakásunkat túl monotonná, mert amit a fényesség terén nyerünk, azt a monotonitás miatt el is veszíthetjük. A legegyszerűbb eljárás az, ha egy karakteres képet helyezünk el a főfalon, vagy a kiegészítőkkel játszunk úgy, hogy például erőteljes geometriai ábrákkal díszített párnákat, takarókat használunk.

Alapvetően fontos, hogy a sötét helyiséget ne zsúfoljuk tele bútorokkal, s lehetőleg minden a szoba falához simuljon. Egyetlen bútor se álljon a fény útjába. A legjobb megoldás a falra szerelhető bútor, mellyel tágasabb lesz a padló, ráadásul tisztán tartani is könnyebb. Még a sarkok is hasznos terekké alakulhatnak általuk.

kellemes érzetet kelt, ha az enteriőrbe betervezzük a sárgát

A sötét helyiségekben tartsunk szigorú rendet, mert ellenkező esetben hamar kialakulhatnak a fénycsapda szigetei. A megfelelő tároló helyek kialakításával elpakolhatjuk a dolgainkat szem és a fény útja elől.

Vessük be a műfényt is!

Ha már mindent megtettünk, és mégsem jön be elég természetes fény az otthonunkba, akkor érdemes lecserélni a lámpákat és az égőket. Minél természetesebbnek érzékeljük a fényt, annál jobb lesz otthon a közérzetünk.

Gipszkarton álmennyezettel nagyon ügyesen lehet eljuttatni a fényt a távolabbi sarkokba is. Egy-egy tárgyat szépen ki lehet emelni helyi megvilágítással. Például bármelyik folyosó hangulatosabbá tehető olyan képekkel, kompozíciókkal, amelyek saját fényt kapnak. Igyekezzünk mindenhol olyan izzókat alkalmazni, amelyek a lehető legközelebb állnak a természetes fény sajátosságaihoz.

Hogyan varázsoljunk a sötétből világosat? – világosítás

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wicker_plant_and_big_window_(Unsplash).jpg

nyito-lefele-nyil-bibor