A cikk elolvasása: 5 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

A szúnyoggal az emberiség öröktől fogva csatázott

A lény, amely beárnyékolja a nyár örömeit

Végre itt a nyár, amelynek minden örömét élvezhetjük. Kiülhetünk a kertünkbe, pancsolhatunk a vízparton, akár egész éjszakára kimehetünk pecázni, anélkül, hogy keményre fagynánk. Ezerféle kellemes dolgot mondhatunk el erről az évszakról. Azonban hajnalban vagy naplemente idején a nyár örömeit elfeledteti a rajokban megjelenő szúnyog. 

Ezzel a rovarral az emberiség öröktől fogva csatázott és alighanem a jövőben is az lesz a kérdés: hogyan védekezhetünk e kellemetlen és olykor veszélyes rovarral szemben?  

Miért nem szeretjük a szúnyogokat? 

A szúnyogok támadása kellemetlen dolog. Nem zavarja őket, hogy mely testfelületre támadnak, olykor még az ember szemébe és szájába is beröpülnek. Évmilliók alatt kiérlelt taktikájukkal olyan puhán landolhatnak a bőrfelületen, hogy csak akkor vesszük észre őket, amikor már megcsíptek. A csípések ráadásul kellemetlen viszketéssel járnak, egyeseknél a szúnyog nyála annyira irritáló, hogy komoly duzzanatok jelennek meg a csípés környékén.  

Egyik-másik szúnyog még ennél is tovább megy a kellemetlenségek terén, mert hangos és igen kellemetlen zümmögő hangot ad ki. Egy szobába beszabadult púpos szúnyog még az alvó embert is fel tudja „énekelni”. 

Sajnos a klímaváltozással együtt olyan szúnyogpopulációk is megjelentek hazánkban, amelyek betegségeket terjesztenek. A nyugat-nílusi láz minden nyáron felüti a fejét, egyelőre a legtöbb esetben kisebb, influenzaszerű tüneteket okozva.  A déli országrészeken azonban előbb-utóbb olyan fajták is beérkezhetnek, amelyek a malária terjesztéséért felelősek. Ezért a szúnyogok elleni védekezés nem egyszerűen csak kényelmi kérdés. 

A szúnyogok támadása kellemetlen dolog.

Szúnyogháló mint alapvető védelmi eszköz

A szúnyogok elleni védelemnek az a leghatásosabb módja, ha a közelünkbe se engedjük őket. Erre a legjobb módszer a szúnyogháló, amely a lakóterünket védi meg a behatolni vágyó rovartól. Gondolhatnánk, hogy a szúnyoghálók modern korunk termékei, de Itáliában már a XI. században használtak vékony, fátyolszerű anyagokat e vérszívó ellen. Hazánkban a XIII. századtól tudjuk nyomon követni a szúnyog elleni védelemnek e módját, bár a háló kifejezést csupán a XVI. századtól használták eleink. 

Ezeket a vékony, de sűrű szövésű anyagokat eleinte a főúri paloták ablakai és ajtói előtt függesztették ki, majd a XVIII. századtól használata elterjedt és egyre modernebb típusok jelentek meg. A szúnyogháló alapvetően a ház külső frontján teljesít szolgálatot: a nyílászárókra vagy azok elé kerül felszerelésre.

Számos típusa van ma is használatban. A fix hálókat elsősorban olyan nyílászárókra érdemes szerelni, amelyeket rendszeresen nem nyitogatunk. A klipsszel ellátott szúnyoghálót hozzákapcsolhatjuk az ajtóhoz, így az együtt nyílik és zárul az ajtóval. Ilyenkor egy kis rés nyílik a védelemben. A toló szúnyogháló ajtók általában az ajtó előtt kerülnek beszerelésre, és ugyanúgy nyithatóak, ahogy bármelyik tolóajtó. Működése esztétikus alacsony sínen valósul meg. 

Talán a legkedveltebb szúnyogháló típus az úgynevezett pliszé, mert nagyon praktikus, strapabíró, csendesen működik és nem okoz nehézséget a karbantartása. A nyílászárók vásárlásakor nem lényegtelen az a szempont sem, hogy mennyire könnyű felszerelni hozzá a szúnyoghálót. Manapság már kaphatóak olyan ajtó és ablak típusok, amelyeknél gyárilag kivitelezett a szúnyoghálós védelem is. Rendszerint roló jellegű ezeknek a nyílászáróknak a szúnyog elleni kialakítása, így nagyon könnyű kezelni a szerkezetet.    

A szúnyogok elleni védelemnek az a leghatásosabb módja a szúnyogháló.

Védekezés a külvilágban

A lakásba bejutó szúnyogok ellen valóban hatékony a háló, de az ember ugye nemcsak a lakásában ücsörög nyaranta, ezért a szúnyog ellen védekezni kell a kinti világban is valahogy. A legtermészetesebb módszer nyilván az lenne, hogy a szúnyoginvázió idején ki se tennénk a lábunkat a jól védett lakásukból. Csakhogy nyári estéken az ember szeret kiülni a verandára, esetleg sétálni szeretne a virágillatban stb. 

Ilyenkor más védelmi forrásokhoz kell nyúlni. Használhatunk szúnyogriasztó sprayt, valamilyen füstölőt, erős szagot árasztó krémet, de védekezhetünk illóolajokkal, szúnyognak kellemetlen szagú növények ültetésével, sőt étkezhetünk úgy is, hogy azt a szúnyogok ne szeressék. 

Egyik-másik népi riasztó technika inkább csak amolyan placebó hatást ér el, a szúnyogokat nemigen zavarja táplálkozásukban. Még a modern technikai eszközök között is van olyan, amelyikre fittyet hánynak ezek a kellemetlen rovarok, viszont legalább sokba kerülnek. Az elektromos szúnyogrisztók már alaposan bizonyították alkalmatlanságukat. 

Természetes védelmi eszközök

Az úgynevezett szúnyogriasztó növények (kakassarkantyú, mezei mimóza, macskamenta, rozmaring, citromfű stb.) alapvetően az erős, a legtöbb esetben kámforos illatával riaszthatja el a szúnyogokat. Nem véletlen, hogy a testre szórható, kenhető anyagok illata is rendszerint kámforos. Ezek a növények némi védelmet jelenthetnek, de a szúnyoginvázió idején érdemes hosszú ujjú inget és hosszú szárú nadrágot felvenni, hogy kis felületet hagyjunk a támadásra. 

Érdekes kísérlet az almaecet tálkában kirakva. Ez ugyanis vonzza a szúnyogokat, így elvileg mellőzve lennénk a csípésektől, de meglátásom szerint ezek a rovarok mindenre rászállnak, ami vérrel kecsegtet. 

A különböző illóolajok használata is enyhített a szúnyogok elleni problémákon, akárcsak a füstölők. Ősi tapasztalat az is, hogy a tűz füstjébe nem szeretnek beleszállni a rovarok, így a szúnyog sem. Nyilván ezt a drága tüzet helyettesíthetik a füstölök, amelyeknek aromás illatuk is a védelmet erősítheti.

A szúnyogok nem szeretik a füstölőt. 

Népi megfigyelés, hogy azokat, akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, kevésbé csípik meg ezek a rovarok. A fokhagyma illóolaja átüt az emberi bőrön, és a szag elriasztja a szúnyogokat. Az azonban egy kis gondot okoz, hogy ez a szag a másik ember számára sem túl vonzó. Egy kisebb szobát teljesen betölthet a fokhagymás ember sajátságos aromája. 

Össztűz az élőhelyekre     

A nagy nyaralóközpontok önkormányzatai pénzügyi terveiben minden nyáron szerepel legalább két szúnyogirtás. Erről értesítik a lakókat, majd az alkonyi órákban szórják a mérget repülőből vagy teherautóból. Ilyenkor a vizes élőhelyek jelentik a fő célpontot, és azok a sűrű, füves területek, ahol megbújhatnak a szúnyogok. 

Ugyanezeket a helyeket kellene minden háznál figyelembe venni annak érdekében, hogy e rovarok száma ne érje el az elviselhetetlen mértéket. A ház közelében minden vizes élőhelyet érdemes megszüntetni, még a régi autógumikba beszivárgó esővizet is okos dolog kiönteni. A kiszárítással nagyon sok olyan pontot lehet felszámolni, ahol a szúnyog jól érzi magát. A gondozott, rendszeresen nyírt kert is jó védelmet nyújt, mert ezek a rovarok nem tudnak megbújni a magas növényaljzat hiánya miatt. 

A modern biológia és a genetika is bevetésre került az utóbbi időben a szúnyogok ellen, mert ezek a rovarok viszonylag rövid idő alatt adaptálódnak a kifejlesztett mérgekhez, amelyek más, hasznos rovarokra ugyanakkor veszélyt jelentenek. A harc tehát várhatóan még sokáig folytatódik. Addig is szereljünk szúnyoghálót az ablakainkra. 

A gondozott, rendszeresen nyírt kert is jó védelmet nyújt, mert a szúnyogok nem tudnak megbújni a magas növényaljzat hiánya miatt. 

nyito-lefele-nyil-bibor