A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Nagyon sokak kedvence a pirosló levelek évada, és hogy teljes legyen az őszi életérzés, a lakóterüket is ehhez igazítják. 

Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.”

(Petőfi Sándor, részlet)

Évszakok hangulatában

Hazánk mérsékelt égövben lévő ország, ezért mind a négy évszaknak hódolhatunk. Elég csak Vivaldi híres Négy évszak című mesterművét meghallgatnunk, hogy megérezzük ezeknek az évszakoknak a változásait és a bennük rejlő szépséget. A nyarat csaknem mindenki nagyon várja, míg az ősz egy kicsit az elmúlásra emlékeztet. Mégis nagyon sokak kedvence a pirosló levelek évada, és hogy teljes legyen az őszi életérzés, a lakóterüket is ehhez igazítják. 

Természetesen nem kell a teljes lakást felforgatni, és minden évszakban nagy átalakításokat csinálni. Létezik számos apró trükk, amelyek a nyári pezsgésből az őszhöz igazodó kellemesen meleg és puha hajlékká változtatják a lakóterünket.    

Ez lesz a trend 2021-ben: a zöld szín uralkodó lehet a fürdőszobában is.

A természet színe és harmóniája

Az ősz már csípős reggelekkel köszönt be, és sokkal hamarabb fog sötétedni, ahogy fogynak az év napjai. Ezt az évszakot valahogy a mélyebb, komorabb színekkel azonosítjuk, pedig ilyenkor öltözik tarka ruhába az erdő. Ez a kirándulások időszaka is, ahol egyszerre lángol a zöld, a sárga, a vörös és a barna számtalan árnyalata. Érik a mélykék kökény és az egyre vörösebb csipkebogyó. Ez a szüret évada, amikor a kék, vörös és fehér szőlő nedvéből előbb must, majd bor érlelődik. Többször esik ugyan az eső, hamarabb dagad a sár, de a napfényes napok lágyan és gyengéden simogatnak. Ezt az időszakot nevezik indián nyárnak, vagy nálunk a vénasszonyok nyarának. 

Ha így nézünk az évszakra, akkor a hervadásban is megtaláljuk a szépséget. A kertben ilyenkor nyílik az őszirózsa, érik a kései körte és alma. A természet ajándékait érdemes felhasználni az otthoni dekoráció kialakításakor is. Az ajtódísz már az ősz hangulatával fogadhatja a látogatót. Egy szép koszorú, amelyet szezonális virágokból készítünk, megelőlegezheti a lakásban várható élményeket. Meleg fényű, apró lámpásokkal szegélyezhetjük a bejárat felé vezető utat, és novemberre fordulva nem hiányozhatnak a töklámpások sem. A kertben ugyancsak elhelyezhetünk meleg fényű lampionokat, apró mécseseket, amelyek átvezető fények lesznek az őszbe.     

Színek és anyagok

A lakásban is a természetes színeknek kell utat engedni. A barna, a bézs, a rozsdaszín, a terrakotta és a szürke nagyobb hangsúlyt kaphat az enteriőrben. Ezekhez a színekhez nem kell a teljes lakást átfesteni, mindezt megtehetjük textíliákkal, párnákkal, takarókkal és egyéb kiegészítőkkel, amelyek nemcsak a színekért, de a meleg kuckós fílingért is felelősek. Fontos, hogy legyen egy alapszín, amelynek különböző, maximum 2-3 árnyalatát igazítjuk, és ezekhez illesztünk egy mélyebb zöld, vörös vagy kék kiegészítőt ízléses mennyiségben és a stílushoz rendelve. A homogén föld vagy szürke közeget ezzel sokkal harmonikusabbá és kellemesebbé tehetjük. Az évszak hangulatához a nagyméretű geometriai minták a legjobbak, az ilyen mintájú takarókat vegyük elő a szekrényből vagy a komódból

Még az ágyneműnket is a természetesség jegyében válthatjuk le.

Az anyagok választásával még jobban megidézhetjük az évszakot. A nyári könnyebb textíliákat most érdemes lecserélni a vastagabb példányokra. Jöhetnek a gyapjúplédek, a flaneltakarók, a bársony huzatú párnák és bársonyfüggönyök. Az olvasósarok most kaphat egy őszi hangulatú lámpaernyőt és az olvasó fotelunk alá egy puha, süppedős szőnyeg kerülhet. Azokba a beugró ablakokba, amelyeket már nem nyitunk ki, apró párnák kerülhetnek. 

A hálószobában is eljött az ágyneműváltás ideje. Előkerülnek a vastagabb paplanok és takarók, és érdemes legalább egy őszi hangulatú ágynemű garnitúrát beszerezni. A mélyebb színárnyalatok kiválóan illeszkednek a kinti tájképhez. 

Fények és illatok               

Érzékszerveink közül ne csak a szemünket kényeztessük el, amikor ezt az évszakot idézzük meg. Az őszi enteriőrhöz a fények és illatok egészére szükségünk lesz. 

A hideg fényeket lehetőleg kerüljük el. A nagy csillár központi fénye helyett varázsoljunk sarkokat és udvarokat meleg fényből. Ehhez az asztali- és állólámpák mellett a régi fényforrást is bevethetjük; a gyertyát és a mécsest. Az élő lángok varázslata a szoba és a bútorok falán megidézi az őszt. Akinek kandallója van, esténként már be is gyújthatja azt. A tűz ropogása, a lángok tánca, a meleg lámpák selymes fénye nagyon sokat hozzátesz a hangulathoz. A gyertyák egy szép bronz gyertyatartóban égve nagyon látványosak tudnak lenni.  

A kandalló begyújtása is szakértelmet igényel.

Az illatok sem maradhatnak el. Szerencsére ma már számos, az őszt megidéző illatgyertyát tudunk beszerezni. A fahéj, az alma, a vanília illata teljessé teszi az illúziót. Novemberben már a sütőtök, a narancs és a szegfűszeg illatú gyertya is előkerülhet. Ne csak a nappaliban és a hálóban használjuk ezeket a fűszeres illatokat, hanem jusson hely ezeknek a fürdőszobában is, ahol most már a sötétebb árnyalatú, vastagabb törülközők és a liszteszsákból készült kéztörlők sorakoznak. 

Kiegészítők, dekorációk     

Az őszhöz nagyon jól illenek a különböző fémfelületek. A bronz, az ezüst- és aranyhatású tárgyaknak most sokkal fontosabb szerep juthat. Egy bronz gyertyatartó, egy ezüstös csillogású keretben álló tükör vagy az aranykeretes családi fotók végre előtérbe kerülhetnek. 

A kerámia vázák, a fából készült eszközök és díszek pompásan kiegészíthetik az enteriőrt. A száraz virágok időszaka ez. Ezek a virágok egy szép mintájú vázában megörvendeztetik a szemet és lelket. A gyerekszobában főszerep juthat a vadgesztenyének, amelyből aranyos figurákat lehet készíteni. Ezek az apróságok ott állhatnak az íróasztalon, de a szebb és nagyobb alkotásokat bátran ki lehet tenni az ablakba is. A természetből vett anyagokkal, ágakkal, tobozokkal, színes, szárított levelekkel már kész is a tökéletes őszi hangulatú lakás. Mint látható, ehhez nincs szükség vagyonokra, csupán egy kis kreativitásra és az évszak szeretetére. 

Őszi dekoráció

nyito-lefele-nyil-bibor