A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Festeni inkább meleg, száraz időben szoktak, míg a tapétázás nem évszakfüggő.

Évszaktól függetlenül 

A belső terek falait jellemzően festéssel vagy tapétázással fedik be. A két eljárás között az egyik – de messze nem az egyetlen – különbség, hogy festeni inkább meleg, száraz időben szoktak, míg a tapétázás nem évszakfüggő. Ezért nem időszerűtlen októberben elővenni a kérdést, hogy hogyan válasszuk ki a megfelelő darabot.  

Tapétatípusok és jellemzőik

A tapétáról szóló korábbi cikkemben már nagyjából elvégeztük az anyagalapú csoportosítást, de nem árt egy kis ismétlés kiegészítésekkel. Évtizedekkel ezelőtt nagyon macerás volt a tapétázás, mert zömében egyrétegű papírtapétákkal kellett dolgozni. Ezek hajlamosak voltak a szakadásra és viszonylag hamar elkoptak, ráadásul körültekintően kellett alapozni, mert a falhibák kiütköztek alatta. Manapság ilyet már inkább minta nélkül lehet kapni, és makulatúraként, azaz alaptapétaként viszik fel a falra, a vastagabb darabok alá.   

Talán a legnépszerűbbek manapság a vinyl tapéták. Ezek filmréteg felhasználásával készülnek, ezért nem szakadnak könnyen. Sok fajtájukat öntapadó felülettel látják el, ezért nem szükséges a felragasztáshoz enyvet vagy egyéb speciális ragasztót bekeverni. Könnyű a tisztításuk és – ami ugyancsak nem lényegtelen szempont – az eltávolításuk is. A vinyl típusok egyik speciális fajtáját habalátétes bevonóanyaggal látják el, ennek megfelelően erősen textúrált felületet kapnak, köztük lehetnek dombornyomott típusok is. 

Talán a legnépszerűbbek manapság a vinyl tapéták.

A csillogó fényhatást a fóliázott darabokkal lehet elérni, ezért kisméretű vagy sötét helyiségekben nagyon sikeresen alkalmazhatóak. Ez a típus rugalmas fémréteggel van ellátva. Hátránya, hogy a fal egyenetlenségeit nagyon kiemeli, ezért teljesen sima falra érdemes felhelyezni. 

A régi korok technikáját idézik a szövettapéták, amelyek persze már számos innováción estek át. Ezek felragasztása viszonylag könnyebb, és zömüknél nincsenek minták, amelyeket össze kellene illeszteni. Tisztítása viszont nehézkes, ezért viszonylag kisebb a vásárlói köre is. Rusztikus szobabelsőknél nagyon jó választás lehet a növényi rostokból készült textiltapéta. A természetessége mellett tompítja a fényt, így repedezett falakra is alkalmazható. 

A bolyhosított darabok elég kényesek, de nagyon kellemes hatást keltenek. Különösen a hálószobákban kedvelt típusok. Az üvegszövet tapéták a legújabb innováció termékei. Ezt még a rosszul szigetelt, nedves falak sem teszik tönkre, és nagy a szakítószilárdsága is. Némi szigetelő hatást is kifejt, de erre alapozni a ház szigetelését persze nem lehet. 

A tapéta korábban száműzöttje volt a vizes, párás helyiségeknek, de manapság már lehet olyan típust kapni, amelyek vízállóak. Ezt a tulajdonságot fel is tüntetik a csomagoláson. Az a legjobb termék, amelyet három hullámos vonallal jelez a gyártó. Ezek kerülhetnek a fürdőszobába is. 

A tapéta korábban száműzöttje volt a vizes, párás helyiségeknek, de manapság már lehet olyan típust kapni, amelyek vízállóak.

Olcsó, egyidőben nagyon menő volt az úgynevezett fűrészporos tapéta. Az olcsósága azonban viszonylagos, mivel a megszáradt tapétát le kell festeni, és ennek együttes ára már kitesz egy jó minőségű tapétát.  Kiegészítő, de nem elhanyagolható termékek még a szegély-, lábazati- vagy bordűrtapéták. Mint minden kiegészítő, így ezek is nagyban emelhetik a teljes szoba látványát. 

A kiválasztás szempontjai    

Nagyon fontos, hogy amikor beleszeretünk egy tapétába, alaposan gondoljuk át, hogy az önmagában szép darab vajon tényleg megfelelő lesz-e az adott helyiségbe. Okos dolog előbb mintákat vinni haza, amelyek legalább A4-es méretűek, és abban a környezetben megnézni, ahová tenni szeretnénk. Különösen fontos ez akkor, ha az adott helyiség már be van bútorozva, hiszen ilyenkor a színeknek és a mintáknak passzolni kell az enteriőr stílusához. Hiába szép egy típus az áruházban, ha az otthoni környezethez egyáltalán nem passzol. 

Más a helyzet, amennyiben még bútorozatlan lakásban tapétáztatunk. Nemcsak a saját stílusigényünkre kell tekintettel lennünk, de a lakás adottságaira is. A színek, árnyalatok és minták optikai hatásai a tapéták esetében ugyanúgy érvényesülnek, mint a festékek esetében. Kis helyiségben mély, sötétebb színekben nem érdemes gondolkodni. Ilyenkor a világos, apró mintás vagy függőleges csíkozással ellátott darabok növelik, nyújtják optikailag a teret. 

Sokan nem figyelnek a szobák közötti átlátás problémájára, és akkor derül ki a stílustalanság, amikor a két teret gyakran vagy alkalmanként egybenyitják. Ha az egyik helyiségben romantikus hangulatú, virágos faldísz van, míg a másikban posztmodern geometriák, nagyon zavaró összhatást kapunk egyik szobából a másikba átnézve. Éppen ezért átfogóan kell tervezni, mert a nagy felületen elhelyezett tapéta meghatározó látványt eredményez. 

Amennyiben nem tudjuk, hogy milyen típusú bútorokat fogunk elhelyezni a térben, az a legjobb, ha semleges és homogén színekkel dolgozunk. A fehér, a bézs, a halvány sárga stb. minden enteriőrhöz jól illeszkedik. 

Nagyon fontos, hogy amikor beleszeretünk egy tapétába, alaposan gondoljuk át, hogy az önmagában szép darab vajon tényleg megfelelő lesz-e az adott helyiségbe.

Mennyiség a méretek függvényében                 

A boltban nagyon oda kell figyelni a csomagolásra. Árulhatják ugyanis egyszeres, kétszeres és háromszoros hosszúságú tekercselésben. Alaposan nézzük meg, hogy éppen melyik van a kezünkben, nehogy többször kelljen fordulni a bolt és a lakás között. Az meg kész katasztrófa lenne, ha közben az adott termék elfogyna. 

Mielőtt megvásárolnánk a tapétát, nagyon pontosan ki kell mérni azokat a helyeket, ahová fel akarjuk ragasztani. A nagy felületek lemérése nem jelent nagy problémát, de arra figyeljünk oda, hogy legalább 15 centimétert számítsunk rá minden egyes kimért felületre, mert számolnunk kell a hulladékkal. Amennyiben nagymintás darabot választunk, nehezebb lehet a szegélyeket összeilleszteni, ezért esetükben éljünk nagyobb, 20-30 cm-es ráhagyással. Inkább maradjon egy felesleges tekercs, mintsem elfogyjunk valahol munka közben. Ügyeljünk arra is, hogy az ablak- és ajtónyílásokat is be kell számítani a mérésbe. Ne feledkezzünk meg azokról a felületekről sem, amelyek nem a fal síkjába esnek. A falak magasságához is adjunk hozzá 15 centit úgy, hogy ebbe a szegőléceket és az esetleges felső díszlécet nem számítjuk bele. 

Korábban nagyon sokan maszekban oldották meg a tapétázást. Az eredmény valószínűleg sosem volt teljesen tökéletes, hiszen ez a művelet valójában szakmai tudást igényel. Különösen napjainkban, a sok speciális típus esetében nagyon megfontolandó, hogy valaki az interneten található videók alapján álljon neki a munkálatoknak, mert nem biztos, hogy a szakemberen spórolva jól járunk. Mielőtt megbízunk valakit a munkával, természetesen nagyon fontos, hogy lássunk valamilyen referenciamunkát a szakitól.

Korábban nagyon sokan maszekban oldották meg a tapétázást.

nyito-lefele-nyil-bibor