A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Ereszcsatorna

Amikor egy kedves barátom házépítésbe kezdett, azon dohogott, hogy a kivitelező drága rézből építette be az ereszcsatornát. Mikor kérdőre vonta a mestert, azt a választ kapta, hogy a megoldással 50 évre megoldották a víz elvezetésének problémáját. És valóban, az elmúlt évtizedekben sok mindent kellett már javítani, cserélni a házon, de az eresszel semmi probléma sincsen. Ráadásul nagyon szépen mutat a házán az eresz, s még a nyílászárók színéhez is passzol.

Nem csak esztétikai kérdés

Mai cikkemben egy méltatlanul háttérbe szorított, de valójában nagyon fontos elemével foglalkozom az épületeknek; az ereszcsatornával. Egy amúgy szép és mutatós ház teljes összképét el tudja rondítani, a rozsdás, lukas, a fal mentén girbegurbán futó eresz. Amennyiben egy olyan házat építünk, amelynek minden ízében gyönyörködni szeretnénk, világos, hogy az ereszcsatorna sem lóghat ki a sorból.

Persze, nem az esztétikum a legfontosabb, hanem a funkció! A silány minőségű, aránytalanul olcsó ereszek, lefolyócsövek sérülékenyebbek, könnyebben átrozsdásodnak. A vakolatot, lábazatot áztató esővíz, hólé már rövid idő alatt is jelentős kárt okozhat.  Ennek a kárnak a kijavítása már sokkal nagyobb munka és gond lesz, és egészen biztosan több pénzbe fog kerülni, mintha idejében odafigyeltünk volna az eresz beépítésére.

Káros ereszcsatorna

A minőség a legfontosabb szempont

Az ereszcsatorna építésénél nem szabad spórolni, mert a szétfolyó víz óriási károkat tud okozni egy épületben. A termékeket megbízható, garanciával és egyéb kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó cégtől, vagy annak beszállítójától érdemes beszerezni. Az igazán komoly cégek évtizedes garanciát vállalnak a termékeikre, minősített bádogost tudnak allokálni a munkálatokhoz, ingyenes helyszíni felmérést és tanácsadást adnak, és szoftveres tervezéssel precízen előkészítik a beszerelést.

Ugyanez vonatkozik a bádogos mesterre is. Egy jó minőségű, ám rosszul beszerelt eresz nagyon sok kellemetlenséget okozhat, nem beszélve a látványról, ha az eresz vetemedni kezd vagy a telepítés helyétől elmozdul az rossz rögzítés miatt. Válasszunk minősített, referenciával rendelkező bádogost!

Alapanyagok – miből legyen, milyet ne válasszunk

Az ereszcsatorna alapanyaga a funkcióra nézve is fontos, valamint húsba, illetve pénztárcába vágó kérdés.

A legolcsóbbak a műanyag függőeresz csatornák. Ezeket PVC-elemekből gyártják, és a telepítésük nagyon egyszerű. Korrózióállóak, viszont az UV- és hőállóságuk nem predesztinálja arra, hogy évtizedekre tervezzünk vele. Hő hatására kétszer akkora a tágulásuk, mint a horganyzott acélból készült daraboké. Rugalmasak, és emiatt sokkal sérülékenyebbek is, egy erős szélvihar könnyen megtépázhatja, ezért családi házak esetében nem érdemes a használatában gondolkodni.

Műanyag ereszcsatorna

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plastic_drain_pipe.jpg

A horganylemezből készült ereszcsatornák olyan csoportba tartoznak, amelyek gyártási felületi védelem nélkül is, önmagukban állnak ellent a nedvességnek és az UV-sugárzásnak. Az alumínium, vagy anyagában horganyzott elemek könnyen feldolgozhatóak. Összeépítése lágyforrasztással könnyedén megoldható. A horgany nem éghető anyag, ellenáll a korróziónak és szilárdsága mit sem gyengül az évek során.

Választhatunk acélból készült ereszcsatornát, amelyet védőréteggel látnak el, hogy időt álló legyen. Amire figyelni kell, az az anyagminőség és a védőréteg vastagsága. Amennyiben a védőréteg sérül, úgy elkerülhetetlenül megindul a rozsdásodás.

Acél ereszcsatorna

Egészen speciális tulajdonságai vannak a rézből készült ereszcsatornáknak. Ezeknek az ereszeknek sincs szükségük gyártási felületi védelemre, sőt, bizonyos fokig öngyógyító anyagról van szó. A vörösréz az idő múlásával patinásodik, s ez egy olyan kémiai hatásokra megjelenő védőréteg, amelyen nem fog ki sem a víz, sem a nap fénye. Ráadásul megfelelő homlokzati és nyílászáró színek mellett kifejezetten szépen mutat. A barátom házának homlokzata sárga, így a friss vörösréz szép mély tónusával remekül passzol, idővel pedig a zöldült eresz is harmonizál a sárgával. A vörösréz lemez csatorna 50-100 évig, sőt még tovább is eltarthat. Egyetlen baj van vele csupán: mégpedig az, hogy nem olcsó.

Nem lényegtelen apróságok a vízelvezetés kapcsán

Ereszcsatornában beszerezhető négyszögszelvényű, valamint félkörszelvényűt. Igazából mindkét formát használhatjuk, és itt már a homlokzati esztétikát is figyelembe vehetjük. Alakja miatt alaktartóbbak a félkörösek, a víz is gyorsabban folyik le bennük. Ez utóbbi körülmény nem mellékes, mert az üledékesedés jelensége lassabban alakul ki, ráadásul valamivel olcsóbbak is, mint a szögletes társaik.

Sokan építenek mediterrán stílusú házat, és ezekre olyan ereszt álmodnak meg, amelyet az ilyen házakról készült fényképeken látnak. Az a baj csupán, hogy a mediterrán ereszek a csapadékszegény vidékhez lettek kialakítva. A kontinentális típusú, mély ereszprofilt viszont pont a Közép-Európára jellemző lökésszerű, nagy mennyiségű csapadékvíz biztonságos elvezetésére fejlesztették ki. A különböző méretű ereszcsatornák maximális vízelvezetési kapacitása 75 mm/óra intenzitású csapadékra van kiszámítva, amely egy átlagos zápor intenzitásának felel meg, s emiatt ezt a sztenderdet kell használni, ha jót akarunk magunknak.

Az üledékesedés az évek múlásával megjelenő probléma. Láttam olyan elhanyagolt ereszt, amelyben már kisebb bokrok vertek tanyát, s a víz az ereszen átfolyva esőzés idején a falat áztatta, s még az ablakok beugrójába is jutott bőven a vízből. Az ereszcsatorna is igényli az éves rendes karbantartást, azaz a levelektől, ágaktól és felgyülemlett portól való tisztítást. Évente legalább egyszer takarítsuk ki a vízelvezetőnket.

nyito-lefele-nyil-bibor