A cikk elolvasása: 3 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Kábelek

Oly szép, mint a pók csápjai

Életünket számos modern elektronikai eszközzel könnyítjük meg. Az elektromosság gyakorlati alkalmazásával fénybe borultak a polgári lakások, kiszorítva végleg a gyertyákat, majd egyre több elektromos gép vált háztartásunk részévé. Eleinte a konyhai eszközök nyújtottak a házi asszonyoknak segítséget, majd jöttek a nagyobb darabok: hűtőgép, mosógép, centrifuga. A vezetékek – mint egy folyton növekvő pók csápjai – betörtek a nappaliba és a hálószobákba is.

A szórakoztató elektronika bővülésével a kábelek száma és mérete növekedett, és bár ugyan hasznosan járult hozzá életminőségünkhöz, de látványával tönkretette egy szépen berendezett és összeállított nappali összképét. A fekete, olykor ilyen-olyan színű vezetékek hol itt, hol ott bukkanhatnak fel. Egy gondosan megtervezett munkasaroknál nincs rombolóbb látvány, mint az íróasztal alól kikandikáló szottyadt zsinórok kötege.

Szerencsére számos megoldás létezik arra, hogy ennek a póknak az összes csápját eltüntessük, vagy beleillesszük az enteriőrbe.

Kábelek

Előre tervezés és műszaki innovációk

Modern korunkban egyre több olyan eszközt telepíthetünk, amely már nem kíván méteres vezetékeket. A Bluetooth alig jelent meg, máris felváltotta a wifi, amelynek hatósugarában minden erre a célra felkészített eszközt használhatunk a laptoptól az okos televízióig. Persze a modemeket még mindig a konnektorokhoz kell csatlakoztatni, és ott vannak a külön álló világítótestek, az álló és falilámpák vezetékének problémái is.

Az az ideális, hogy mielőtt belaknánk a lakásunkat, megtervezzük mindennek a helyét, és még az építés, felújítás fázisában végeztetjük el a vezetékcsatornák kialakítását. Ez persze nagy munka, és rengeteg porral, törmelékkel jár, viszont a végeredmény kitűnő. A falakban rejthetjük el megfelelő csatornákban és átvezetőkkel az összes hosszú vezetéket, így közvetlenül használhatjuk az internetes csatlakozást is, ha a wifink nem elég erős, hogy az adott szobában sugározzon.

Térben álló kanapé alá elhelyezhetünk padlókonnektort, illetve egyes dugaljakat kapcsolhatóra tervezhetünk. Utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nappaliba lépve elég felkapcsolni a villanyt, és a szobában lévő állólámpák és asztali lámpák egy része egyszerre világítani kezd.

Kábelek

Forrás: https://www.flickr.com/photos/xjs-khaos/4642964712

Amennyiben ilyen előzetes tervezésre nincs lehetőségünk, akkor sem kell feltétlenül hasra esnünk a küszöb mellett, vagy az ajtó előtt kígyózó kábelekben, hiszen remek, dizájnba is illeszthető szegőlécekkel, némi munka ráfordításával rejtett csatornába terelhetjük a zsinórokat, és csak ott csinálunk kibukkanót, ahol erre feltétlenül szükség van.

Alkalmazhatunk továbbá úgynevezett One Connect Boxot is, amely az összes csatlakozót magában foglalja, és diszkrét elhelyezése könnyebben megoldható. Manapság már telepíthetünk Észrevétlen Csatlakozást is, amely egyetlen, szinte láthatatlan vezetékben egyesíti az optikai és tápkábeleket, így amellett, hogy megszünteti a kábelrengeteget, a felhasználók szabadabban dönthetnek, hova helyezik tévéjüket.

Néhány kreatív megoldás, az egyszerűség jegyében

Akinek a fent vázolt megoldások túl bonyolultak vagy drágák lennének, azoknak sem kell megszokniuk a tudatot, hogy otthonát kusza vezetékek hálózzák be.

Filléresnek mondható termék egy ügyes kábelösszefogó, amelyet villamossággal foglalkozó boltokban bármikor beszerezhetünk. Egy-egy vékony, hosszú szög mentén is vezetékelhetünk, és a kábeleket az enteriőr vagy a nyílászárók színéhez igazítva is lefesthetjük. Ezzel a pofon egyszerű megoldással mintegy beleolvasztjuk a dizájnba a zsinórokat.

Mintás fal esetében akár a falra is rögzíthetjük, ragaszthatjuk a kábeleket, mégpedig úgy, hogy azok a mintát kontúrozzák vagy kiegészítsék. Ez már-már művészet, kifejezetten a kreatív emberek számára ajánlható művelet.

Láttam olyan megoldást is, ahol a mennyezeti lámpák lelógó vezetéke kifejezetten dizájn célt hordozott. Egy fekete-fehér enteriőrben ereszkedtek alá függönyszerűen a vékony kábelek, melyek végén fehér üvegű égők szolgáltatták a hangulatvilágítást. Megdöbbentően erőteljes, és esztétikus hatást gyakorolt a helyiségre a kompozíció.

Arra is van lehetőség, hogy új köntösbe bújtassuk a vezetékeket. Ma már beszerezhetőek olyan trendi kábelek, melyeket nemhogy elrejteni, hanem kifejezetten megmutatni érdemes. Ezek általában textilborításúak, és tökéletesen bele tudnak simulni a berendezésbe, és dizájn elemként funkcionálnak.

nyito-lefele-nyil-bibor