A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Okosotthon

Úgy lakni, mint a királyok?

A hajdani hatalmasságok életét az egész világ irigyelte. Szolgák egész siserehada biztosította számukra a kellemes és biztonságos életet. Az uraságnak csak ki kellett adnia a parancsot, hogy mikor keltsék fel, mikor készüljön el a reggeli, mire ügyeljenek, amíg távol van a kastélyától, mikorra és hogyan várják haza. Ilyen élet csak a kiváltságos keveseknek jutott osztályrészül, és sokáig úgy tűnt, hogy erre az átlagembernek sosem lesz esélye. Ám a technológia és különösen az informatika fejlődésével már-már kézzelfogható vált a királyok, hercegek, grófok életminősége, amelyet az úgynevezett okosházak, okosotthonok biztosíthatnak.     

Okosotthon történelem

Az okosotthonokban olyan technikai megoldások komplex rendszere működik, amelynek segítségével megteremthető a benne élők maximális kényelme, biztonsága, ráadásul mindezt a legolcsóbb és leghatékonyabb energiabefektetéssel lehet elérni. 

Az okosotthonok kialakulásának története nagyjából a 20. század elejére tehető. Ekkoriban jelentek meg az első háztartási gépek, amelyek az elektromos áramra támaszkodtak. Ezek a háztartási munkát megkönnyítő eszközök voltak a távoli előfutárok. Magát a távirányítót addigra már Nikola Tesla szabadalmaztatta is, de tömeges használatára csak a 40-es-50-es években került sor az Egyesült Államokban. 

Nagy ugrást jelentett, amikor 1966-ban Jim Sutherland mérnök kifejlesztette az első lakásvezérlő számítógépet, amely képes volt a lakás hőmérsékletének szabályozására. Az igazi bumm az 1990-es évektől datálható, ami egybeesett az informatika és az internet rohamos fejlődésével. A komplex vezérlőegységeket eleinte az ipar használta fel, de méretük és áruk drasztikus csökkenésével együtt járt térnyerésük a polgári életben.    

A szervező egység felépítése

Az okosotthon hálózatát kétféleképpen lehet vezérelni: rádiófrenkvenciás, úgynevezett RFID-rendszerrel, illetve azon belül mikrohullámú Wi-Fi-technológiával. A komplex rendszerek a két technológiát ötvözve működnek. 

A rendszer öt alapvető elemből épül fel. A szenzorok mérik és jelzik a környezet állapotát. A szabályozó rendszer – ez a rendszer központi agya, amely rendszerint egy számítógép – biztosítja a vezérlést. A végrehajtó szerv, illetve egység, amely szabályozza a kapcsolók, motorok és szelepek működését. Az adatok továbbításáért a számítógép és az eszközök között egy másik eszköz (busz vagy sín) felel. A rendszert egy kommunikációs interfész egészíti ki, amely az adatokat eljuttatja az okosház tulajdonosához, s amelyen keresztül folyamatos az ember-rendszer közötti kommunikáció.    

Okosotthon

 

Rendszerfunkciók összessége 

Komplexitás, visszacsatolás, optimalizálás – ez az a hármas egység, amelynek közegében az okosotthonok rendszere üzemel. Alapvető a szerepe a ház hűtő- és fűtőrendszerének szabályozásában és az azt kísérő árnyékolástechnikában. Segítségével beállítható az összes helyiség hőmérséklete, figyelembe véve a napszakokat, vagy azt, hogy hányan és hol tartózkodnak a lakásban. Az okoslakás felismeri azt is, ha senki sincs otthon, s ilyenkor temperált hőre áll át, a felesleges energiák pazarlását kivédve. A lakók maguk állíthatják be az általuk választott ideális hőfokot nemcsak a légtérben, de még a fürdőszobai csapok esetében is. A kádban mindig ugyanaz a hőmérséklet fog várni minket, a zuhany alatt nem fogjuk leforrázni magunkat. Meleg időben a légkondicionáló egységek együttműködnek az árnyékolókkal, így a szobában megfelelő világítás mellet kellemes hőmérséklet vár majd, amikor hazaérkezünk. 

A világítás is ezen a rendszeren keresztül működik, a fényviszonyokra koncentrál, és a szerint erősödik vagy csökken a műfény a lakásban. Amikor egy szobában nincs senki, az érzékelő lekapcsolja a villanyt. Nem kell különösebben bizonygatnom, hogy ezek a funkciók mekkora energiamegtakarítással járnak, s ha ehhez még hozzátesszük a napelemes megoldásokat, akkor gyakorlatilag elfelejthetjük az energiaszámlákat. 

A napelemes házak lakói elfelejthetik a villanyszámlát.

Az okosotthon nemcsak az energiahatékonyságra ügyel, de kiszolgál egyéb luxusigényeket is. Ébresztési funkciójával időben és a legkellemesebb módon ébredhetünk fel. Beállíthatjuk, hogy milyen zene szóljon ébresztő gyanánt, és mikor milyen sebességgel emelkedjenek fel a napot eltakaró lamellák az ablaknál. Beállítható az is, hogy mindezzel párhuzamosan beinduljon a kávéfőző, s mikor kibotorkálunk a konyhába, már ott várjon minket a gőzölgő fekete. Hazaérkezésünket kellemes zenével üdvözölheti a ház, a téli derengésben előre felkapcsolja világításait otthonunk, amikor a bejárati ajtóhoz közeledünk. Távoli eléréssel biztosíthatjuk, hogy amikor hazaérünk, a mikróban már felmelegedjen a vacsoránk, vagy beinduljon a mosás, amíg a munkahelyünkön dolgozunk.

Hogy ne történjen semmi baj a lakásunkkal, arról is az okosotthon rendszere gondoskodik, zárlat, csőtörés vagy gázömlés esetén azonnal közbelép, riaszt és lezárja a meghibásodott rendszert, ezzel elkerülve a nagyobb károkat. Segítségével a szén-monoxid mérgezés tökéletesen elkerülhető, mivel a levegőt figyelő szenzor azonnal közbelép. A mozgásérzékelők segítségével betörőmentessé lehet tenni a házat. Ilyenkor a rendszer riasztja a tulajdonost és az őrző-védő céget, miközben egy központi zárral a teljes épületet levédi. A rendszer minden funkciója távolról irányítható, amelyhez csak egy mobilra és a megfelelő appra van szükségünk.

Okosotthon: Beállítható az is, hogy beinduljon a kávéfőző, s mikor kibotorkálunk a konyhába, már ott várjon minket a gőzölgő fekete.

A jövő már elkezdődött

Annak, aki ilyen okosotthont szeretne, tisztában kell lennie azzal, hogy már a tervezésnél tudnia kell, milyen funkciókat szeretne elérni a házában és a lakásában. A rendszer beszerelése természetesen többletforrásokat igényel, de cserébe egy olyan otthonban élhetünk, amelyben láthatatlan ajtónálló, inas, kazánfűtő és cselédség áll a szolgálatunkra, akárcsak a királyoknál. Az sem elhanyagolható tényező, hogy az okosházak értéke akár a duplája is lehet a hagyományos házaknak, és a kereslet is fokozott irántuk. Az informatika és automatika fejlődésével az ilyen házak egyre olcsóbban és könnyebben kialakíthatóak lesznek, ezért számuk hazánkban is folyamatosan növekedni fog. A jövő már elkezdődött!

nyito-lefele-nyil-bibor