A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Az ablakcsere azért válhat szükségessé, hogy a lakás energiahatékonyságát tudjuk a modern, jól szigetelő nyílászárókkal biztosítani.

Miért szükséges az ablakcsere?

Általános tapasztalat, hogy felújítások jelentős része irányul a nyílászárók részleges vagy teljes cseréjére. Ablakok cseréjére rendszerint egy átfogó felújítás során vagy lakásvásárlást követően kerül sor. A fenti kérdésre pedig egyszerű a válasz: a lakás energiahatékonyságát tudjuk a modern, jól szigetelő nyílászárókkal biztosítani. Ugyan nem olcsó mulatság a teljes ablakcsere, de hosszútávon annyira megéri, hogy csak kevesen táncolnak vissza a befektetéstől. Nem elhanyagolható az a járulékos szempont sem, hogy az új és korszerű nyílászárókkal felszerelt ingatlan ára jelentősen megnövekszik. Ezért az is előfordulhat, hogy a magasabb eladási ár miatt érdemes egy kompakt cserét levezényelni még az ingatlan piacra dobása előtt.    

Miért szakember feladata az ablakcsere?

Hajdanában az ablakok és ajtók cseréjét a tulajdonosok zöme a maga erejéből végezte el. Az akkori nyílászárók annyira hasonlítottak a maiakra, mint a lovaskocsi egy modern autóra. A mai modern és minden igényt kielégítő ablakok beszerelése viszont nagyon precíz szakmunkát igényel. Nem érdemes maszekolgatni vele, mert ezekhez a nyílászárókhoz speciális szerszámkészlet, tömítő- és kenőanyag, technológia és szaktudás szükséges. 

Az ablakcsere ma már szakember feladata.

Már az ablakok kiválasztásánál is érdemes szakember segítségét igénybe venni, mert alaposan meg kell vizsgálni a beépítendő falrész fizikai állapotát és statikáját. Különösen lényeges ez, amikor egy, a korábbinál nagyobb méretű ablakot szeretnénk a házunkba szerelni. A nagyobb méretű ablakok iránti igény növekszik, mert egyre nagyobb hangsúlyt kap a belső tér és a külvilág összekapcsolása, a természetes fények növelése a lakásban, a tágabb perspektíva, a bezártság érzetének csökkentése. 

A nyílászárókat forgalmazó cégek közül érdemes azt választani, amelyik több márkát is forgalmaz, így „nem köti” a márkahűség a tanácsadás során, és biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb megoldást fogja javasolni ablakcsere esetén.            

A választás szempontjai

A technológiai választás mellett természetesen ügyelnünk kell az esztétikaira is. Alapvetően két típusú keretből választhatunk: ablakunk készülhet fából vagy műanyagból. Korábbi cikkeimben már részletesen foglalkoztam a két fő típus előnyeivel és esetleges hátrányaival, ezért most csak az esztétikai szempontokra térek ki röviden.

Nyilvánvaló, hogy egy boronaházban nem lehetnek fehér keretes műanyagablakok, de még fa utánzatú műanyagok sem. Ott a házhoz, pontosabban a fa elemek színéhez és formájához igazodó ablakot kell választanunk. Egy modern, minimalista stílusú ház esetében a csúcstechnológiájú, magas minőségű és nagy felületű műanyagablakok lesznek a nyerők. Ügyelni kell a homlokzat színére és olyan keretet kell választani, ami nemcsak kiegészíti a homlokzatot, hanem egyben öltözteti is azt. 

Az ablak választásakor feltétlenül érdemes szakember segítségét kérni.

Ablakainkat funkcionalitásuk alapján is meg kell ítélnünk. Speciális tolóablakokat szereltethetünk fel például egy kis manzárdszobában, hogy a befelé nyíló ablakkeret ne vegye el a helyet. A nagyobb helyiségekben olyan ablakot érdemes beszereltetni, amelyeket több állásba tudunk helyezni. 

Érdemes olyan nyílászárót választani, amelyen a vasalat mindig több ponton záródik. Az ilyen ablakot lehet szokásosan oldalra nyitni, bukóra dönteni vagy akár középen felnyílóként használni. Ezek az ablakok számos alternatívát adnak a használójának, hiszen úgy is tudunk szellőztetni, hogy nem kell teljesen kitárnunk a szárnyakat.   

Szellőztetés, szigetelés      

A jól szigetelő ablakok első generációja még magában hordta a szellőztetés problematikáját. Energiahatékony csak olyan nyílászáró lehet, amelyik tökéletesen szigetel. Igen ám, de az így bepácolt lakásban hamarabb megjelent a penész is. A többrétegű üvegezés és a tökéletes szigetelőtechnika mellett a levegőztetést is biztosítani kellett. Ehhez már mechanikus résszellőzők és nagy hatékonyságú, kiépített, bonyolult és rejtett csőrendszeren keresztül áramoltató, hőcserélős szellőztető berendezések kellenek. Ebből fakadóan nem pusztán egy ablakot veszünk meg, hanem egy komplex nyílászáró rendszert, és akkor még nem beszéltünk az elektromos, érzékelőkkel ellátott motorizációról, amely ugyancsak speciális ismereteket igényel. 

Ablakcsere: a szigetelés ugyancsak szakértelmet igényel.

A tökéletes szigeteléshez a szakembernek nagyon alaposan ki kell mérnie a vízszintes és függőleges felületeket, ahová az ablak kerül, és a vasalatok beállítása is szakértelmet és speciális szerszámokat igényel. Ugyan az ablakok el vannak látva szigetelőanyagokkal, maga az üvegezés is minimum háromrétegű és a rétegek közötti légkamrák különleges gázzal vannak feltöltve, a beszerelésnél szükség lesz a purhabra. 

A purhab használata is szakismeretet igényel, mert a rosszul felvitt vagy rossz minőségű purhab hőhidak keletkezésével járhat, és hiába a kiváló ablakszerkezet, mégsem lesz tökéletes a szigetelés. Egy gyorsan táguló purhab képes elnyomni az egész nyílászárót. Az alacsony tágulású purhabokkal lehet a folyamatokat szabályozni, korrigálni. Erre a kifejezetten ablakokhoz készült habokra még egy úgynevezett RAL fóliát szoktak rakni, hogy a tömítőanyag ne öregedjen.      

Mire ügyeljünk az ablak kiválasztása után?      

Az ablakválasztással együtt meg kell határoznunk a méreteket és az osztásokat, valamint a nyitási irányokat. Ekkor kell az árnyékolástechnikai kérdéseket is eldöntenünk. Milyen redőnyök kerüljenek az ablakra, akarunk-e szúnyoghálót feltenni, esetleg motorikus vezérlésű rendszert kívánunk telepíteni. A párkányfogadó anyagát is meg kell határoznunk, mivel ez fogadja majd a külső párkányokat.

Magát a lakást is elő kell készíteni a cseréhez, hiszen a művelet nem kevés porral és zajjal jár. Lehetőleg meleg, száraz időszakra tervezzük a munkálatokat és a területet fedjük le fóliával, hogy a takarítás később egyszerű legyen. A munkálatokkal kapcsolatban fel kell készíteni a szomszédokat is, mivel feltehetően ők is érintettek lesznek a kellemetlenségek tekintetében. Ügyeljünk arra, hogy az ablakcsere az arra kijelölt időben folyjon, ne okozzunk magunknak egy veszekedéssel több bosszúságot a kelleténél.

A belső ablakpárkányokat a mechanikai sérülések mellett a nagy hőtől kell megvédeni.

nyito-lefele-nyil-bibor