A cikk elolvasása: 4 perc
Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)
[su_icon_text icon=”icon: clock-o” icon_size=”20″ class=”olvasasiido”]A cikk elolvasása: [est_time]

Felhívni bennünket ajánlatért: 20 másodperc (06 1 780-2760)[/su_icon_text]

Hálószoba

Életünk egyharmadát a hálószobában töltjük. Ez az a helyiség, ahol regenerálódunk, pihenünk és az érzéki örömöknek élünk. Ezért aztán nagyon nem mindegy, hogy a hálószobánk milyen. A „milyen” alatt az egészséges fogalmára koncentrálok a mai cikkemben, hiszen az senki számára sem titok, hogy mennyire fontos a jó, pihentető alvás.

Amit már a régiek is tudtak

Folytassuk is a gondolatmenetet a nyugalom oldaláról közelítve. Elég, ha csak elmegyünk egy múzeumba, vagy emlékszünk még nagyanyáink hálójára, és eszünkbe ötlik, hogy bizony a régi korok embere is tudta, mire kell ügyelnie, hogy a lehető legjobban érezze magát az ágyában. Stabil, masszív bútorok álltak a hálóban, és ezeknek alaposan kidolgozott volt a legapróbb részletük is. A matrac tömör, de ruganyos volt, az ágynemű kellemes érintésű selyem vagy damaszt, a kevésbé módosak számára pedig ott volt a hűvös lenvászon, a fosztott libapehellyel gondosan töltött párnák. Ezek szellősek voltak, ugyanakkor prímán tartották a meleget. A páros ágyakat magas fejrész védte a külvilágtól, súlyos, tömör falábakon álltak, nemzedékekre kiterjedő megbízhatóságot sugároztak magukból.

Manapság sokat változtak a bútorok mind dizájnban, mind anyagukban vagy akár formájukban, de alapvető elveket most is érdemes követnünk a nyugalom és érzékek szobájában.

Hálószoba

Forrás: https://www.flickr.com/photos/firepile/4677858954/in/photolist-88nfuA-4csHfY-6d7PXo-qNpLJB-ghA3q-5RgMdN-8k4iBG-arLzk-ofCNX-4m2xzj-m1DHX-ofCH4-6TwEct-7y6d4s-99vYi7-8Cn8fw-svrZ9-5Edy8P-2Zjcpy-nj6Ww-74wrpu-6Ef5YA-hCaZm-79M9Xa-4XU1Uc-74swTx-4XYfCq-74swrX-5EhS5A-9ps2dZ-s66BQE-64LqAh-7rRCB-5Gjd5S-eRC2r-8e8TXX-oYahzf-W92Yg-6LPUwU-9G96m2-6Y24s8-4m2xAo-7D6R7i-PDFam-2krwz2-yoy4Q5-yptQSM-nXSGPs-dpxCAS-ci5Qq7

Rend, szellőzés, természetes anyagok, ergonómia

A fenti alcímben tulajdonképpen mindent összezsúfoltam, de most bontsuk ki a fogalmakat, hogy részleteiben is lássuk, milyen egy ideális pihenőhely. A hálószobának minél messzebb kell lennie a bejárati ajtótól, hogy elkerüljük a jövés-menéssel együtt járó zajokat. Gondosan válasszuk meg a hálószobánk ajtaját is! Az üvegezett ajtókon a fény átszűrődik, ezért a hálóba fa- vagy fémbetétes beltéri ajtót válasszunk. A hő- és hangszigetelés nagyon fontos lesz, tehát jó minőségű ablakot telepítsünk, amelyik mindkét feltételnek megfelel, ugyanakkor legyen könnyen nyitható is. Az a jó ablak, amelyik több állásban nyitható, mert a hálószobák esetében az átszellőzés kiemelten fontos! Egy szakértő szerint a napi négy szellőztetés az ideális úgy, hogy 6 óránként végezzük el műveletet. Amennyiben sikerül betartanunk ezt az eljárást, elkerüljük a penészedést, az ágyunk kellemesen hűvösen és szárazon vár minket – az ilyen ágyban telepszenek meg a legkevésbé a poratkák!

A hálószoba az a terület, ahol feltétlenül el kell kerülni a túlzsúfoltságot. Igazából a jó háló titka a puritánság. Kell egy szuper ágy, egy éjjeli szekrény és még az is belefér, hogy egy jól zárható gardrób is megtámogatja a „luxust”. Mostanában nagyon nagy divat lett, hogy a hálószobát összeolvasszák a fürdőszobával, a dolgozószobával vagy a szórakoztató elektronikát tartalmazó területtel. Ezek a hibrid megoldások igazából csak rontanak a regenerálódásunkon. Az elektronikai zaj ugyanúgy okozhat álmatlanságot, mint az utcai zörejek, nem érdemes tehát tévészobát csinálnunk abból a helyből, ahol aludni szeretnénk.

A fürdőszoba jó megoldás lehet a hálószoba mellett, de a két területet célszerű egy ajtóval elhatárolni. A dolgozószoba jelenléte pedig alapból stresszt okozhat, amikor lefekvéskor rápillantunk. Mivel az ágy a legfontosabb bútordarab, helyezzük el most a lehető legoptimálisabban a térben. Az a legjobb, ha az ágy feje közvetlenül a falhoz simul. Semmiképpen ne legyen ablak elé állítva, de a lábrészt az ajtó felé fordítva sem ajánlott elhelyezni.  Úgy helyezzük el az ágyat, hogy a láb ne nézzen közvetlen szembe az ajtóval vagy egy tükörrel, ugyanakkor az ágyban ülve kényelmesen rálássunk az ajtóra. Akkor helyeztük el jól az ágyat, ha egyik oldala a falhoz ér.

Hálószoba

Lássuk az ágyat minden oldalról!

A legegészségesebb ágy alapjában véve az egyszerűségével tüntet. Kell egy kemény matrac, ami alátámasztja a gerincünket, és amelyik nyakpárnával követi a nyakunk természetes görbületét. Szükségünk lesz egy állítható hát- vagy ék alakú párnára, amely kényelmes testhelyzetet teremt az esti olvasáshoz.  Az ágy kerete lehetőleg legyen természetes anyagból, a legjobb a fa. A fakeretek esetében arra kell ügyelnünk, hogy a felülete ne valamilyen egészségre káros anyaggal legyen bevonva.

Matrac vásárlásakor természetes, biológiailag lebomló anyagból: pamutból, gyapjúból, természetes gumiból készült típust keressünk. Azok a jó matracok, amelyek antibakteriálisak, ellenállnak a nedvességnek, s amelyekben a poratka nehezen tud megtelepedni. Az ágyneműnél is keressük a természetes anyagokat! A legjobb a pamut vagy a gyapjú, de a régi jó vászon is pompás választás lehet. Válasszuk a tollal vagy pamuttal tömött párnákat.

Hálószoba

Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bedroom_with_wooden_bed_(1133).jpg

Színek, anyagok

Mivel a hálószobában telepedhet meg a legkönnyebben a poratka, ezért a padlószőnyeget, de még a hagyományos szőnyeget is érdemes elhagyni. A burkolat legyen önmagában rugalmas és lábmeleg. A gumipadló például ideális lehet itt, de egy jó padlólapot is felrakhatunk kellő alászőnyegezéssel. Kerüljük a nehéz, sötét függönyök alkalmazását. A bársony – noha elegáns – sajnos falja a port. A kiegészítőkkel is csínján bánjunk, a fali subaszőnyeg a hálószobából száműzendő!

A hálónk fala legyen világos, vagy kellemes pasztellszíneket kombináljunk. Jó lehet a pasztellt zölddel, vagy meleg kékkel kombinálni. A vörös itt szóba sem jöhet! Az esti fények legyenek tompák és melegek, esetleg egy halványkék háttérfénnyel segíthetjük elő az alvásért felelős melatonin termelődést.

nyito-lefele-nyil-bibor